Η καπιταλιστική Ελλάδα βαθιά στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία κατά της Ρωσίας

Εργατικά σωματεία: Καμία εμπλοκή του ελληνικού σιδηρόδρομου στη μεταφορά πολεμικού υλικού

Έχοντας μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρισκάρει τις ζωές των εργαζομένων, όπως και Ελλήνων στρατιωτών, θέτοντάς τους στην υπηρεσία του υποκινούμενου από τους ιμπεριαλιστές πολέμου στην Ουκρανία. 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας αρχικά στην Ουκρανία και μετά στη Μικρά Ασία, η ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ελληνική άρχουσα τάξη, σέρνουν τη χώρα και το λαό στα πολεμικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών με δραματικές συνέπειες.

Πέραν των πολεμικών βάσεων, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα ελληνικά τρένα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πολεμικού υλικού, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ουκρανία. Συγχρόνως μεταφέρεται πολεμική δύναμη στη Βουλγαρία, στη διάθεση του ΝΑΤΟ.

Σιδηροδρομικοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ΝΑΤΟϊκή ιμπεριαλιστική επιχείρηση. Δώδεκα σωματεία της Θεσσαλονίκης δίνουν υποστήριξη στους τεχνικούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όλο το εργατικό κίνημα πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σιδηροδρομικούς και να συμβάλει στο μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου.

Όπως αναφέρει ο Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου (2 – 3 Απριλίου):

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απειλεί εργαζόμενους από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη, για να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση – υποστήριξη των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Εδώ και περίπου δυο βδομάδες ασκείται πίεση στους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη. Αρχικά η εργοδοσία υποδείκνυε ποιος εργαζόμενος θα πρέπει να πάει και, όταν εισέπραξε την άρνησή τους, τους είπε «να τα βρουν μεταξύ τους». Όταν πάλι κανένας δεν δέχτηκε να μετακινηθεί «εθελοντικά», ενεργοποίησε την «υποχρεωτικότητα», επικαλούμενη ότι στη σύμβαση εργασίας τους αναφέρεται πως «ο εργαζόμενος μπορεί να διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες» της εταιρείας. Έτσι, έστειλε έναν εργαζόμενο με ειδικότητα ηλεκτρολόγου, ο οποίος επέστρεψε και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον.

Ο ηλεκτρολόγος που διατάχθηκε να βρίσκεται το Σάββατο 2/4 στην Αλεξανδρούπολη δήλωσε ξεκάθαρα στον προϊστάμενό του ότι δεν δέχεται να μετακινηθεί, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν γίνεται να αξιοποιούνται για τη μεταφορά ΝΑΤΟϊκου πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας και να γίνονται συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής. Η απάντηση του προϊσταμένου ήταν ότι τάχα δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους τι κουβαλάνε τα τρένα, ότι είναι δουλειά τους και πρέπει να την εκτελέσουν κανονικά.

Μπροστά σ’ αυτήν την εξέλιξη, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν συνδικαλιστές, ενώ εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με ψηφίσματά τους απαιτούν καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή του ελληνικού σιδηρόδρομου για τη μεταφορά πολεμικού υλικού, να σταματήσουν οι απειλές στους εργαζόμενους που αρνούνται να συναινέσουν στη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού.

Στο ψήφισμά τους τα Σωματεία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Βόρειας Ελλάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στη «Speedex», Οικοδόμων ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Συντηρητών Ανελκυστήρων, Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης και Τροφίμων – Ποτών Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, αναφέρουν: «Καμία εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, που γίνονται για τα κέρδη των λίγων σε βάρος των λαών. Συγκεκριμένα, απαιτούμε καμία αξιοποίηση σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού της χώρας μας για τη μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟϊκού οπλοστασίου στις γειτονικές χώρες.

Καταγγέλλουμε στον λαό τις απειλές της εργοδοσίας σε εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι κοροϊδία να λέει η εργοδοσία ότι “δεν σας ενδιαφέρει τι θα κουβαλήσουνε τα τρένα, εσάς είναι η δουλειά σας και πρέπει να πάτε”, ή ότι “στη σύμβαση της εταιρείας αναφέρεται πως ο εργαζόμενος θα διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες της”. Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δουλεύουμε για φτηνή και ποιοτική μεταφορά του λαού και για μεταφορά εμπορευμάτων που να αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του, και ΟΧΙ για να γινόμαστε μέρος της εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους για τον λαό σχεδιασμούς, με τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής από τα εδάφη της χώρας μας.

Η πραγματική αλληλεγγύη για τον λαό της Ουκρανίας είναι σήμερα η πάλη για: Καμία αξιοποίηση του σιδηρόδρομου για μεταφορά πολεμικού υλικού σε ξένες χώρες. Να γυρίσουν στη βάση τους οι μηχανές που αξιοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Καμία απειλή εργαζόμενου στον σιδηρόδρομο που αρνείται να συναινέσει για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού από τη χώρα μας…»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, μέχρι σήμερα έχει σταλεί από το λιμάνι εξοπλισμός του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Τουλάχιστον τρία πλοία του ΝΑΤΟ εισήλθαν στο λιμάνι τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου του υπό σημαία ΗΠΑ Liberty Passion και του Hartland Point, ενός βρετανικού φορτηγού πλοίου ro-ro, και του US Liberty King, το οποίο συνεχίζει να εκφορτώνεται.

Αλλά η ελληνική ανάμιξη στον πόλεμο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι πολύ ευρύτερη. Εντός των προσεχών ημερών σχεδιάζεται η αποστολή μάχιμου τμήματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία σε ΝΑΤΟϊκό σχηματισμό Μάχης, ενάντια στη Ρωσία.

Όπως γράφεται στην Καθημερινή (3 Απριλίου):

Με στοιχεία ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού ενισχύει η Ελλάδα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Η αποστολή υλικού και προσωπικού ξεκίνησε τα προηγούμενα 24ωρα και ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και είναι εναρμονισμένη απολύτως με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας να συνεισφέρει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ, η οποία ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αποστέλλει στη Βουλγαρία τέσσερις ουλαμούς ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη του Πυροβολικού. Τα συστήματα ASRAD/Hellas χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Φινλανδία και είναι ικανά να επιχειρήσουν υπό αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολο έδαφος. Πρακτικά αποτελούνται από ένα όχημα τύπου Hummer, το οποίο μεταφέρει τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων Stinger. Τα ASRAD μπορεί να μεταφερθούν, εφόσον αυτό απαιτηθεί, και μέσω αέρος.

Η διαδικασία μεταφοράς τους έχει ήδη ξεκινήσει και εντάσσεται σε σημαντικό βαθμό στην κεντρική απόφαση του ΝΑΤΟ να στηριχθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι δύο βασικές παράκτιες ανατολικές χώρες της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα προς αυτή τη διαδικασία συνεχίζεται η διαρκής μεταφορά δυνάμεων προς τις δύο αυτές χώρες μέσα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οπως είχε αποκαλύψει ήδη από τις 10 Μαρτίου η «Κ», μόνο από την αμερικανική πλευρά προωθούνται (από και προς Ρουμανία) μέσω της Αλεξανδρούπολης συνολικά 3.000 προσωπικού και οπλικά συστήματα, ανάμεσα στα οποία τεθωρακισμένα Bradley και τανκς τύπου Μ1 Abrams, που είχαν συμμετάσχει στην άσκηση «Θρακική Συνεργασία 2022» στο Πετροχώρι Ξάνθης μαζί με τεθωρακισμένα του Στρατού Ξηράς.

Αποστέλλονται τέσσερις ουλαμοί ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη του Πυροβολικού.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών στην Ανδραβίδα, όπου τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν τα τελευταία σενάρια της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2022», στην οποία συμμετείχαν και αεροσκάφη από τα αεροπλανοφόρα «Χάρι Σ. Τρούμαν» και «Σαρλ ντε Γκωλ». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περιέγραψε την άσκηση ως μήνυμα αλληλεγγύης αλλά και αποτροπής. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος αναφέρθηκε χθες στην άσκηση «Ηνίοχος 2022» αλλά και στον συνδυασμό της με την παράλληλα εξελισσόμενη άσκηση, σε επίπεδο ειδικών επιχειρήσεων, «Ωρίων 22»».

Η ελληνική συμμετοχή στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στη Βουλγαρία είναι μέρος της δύναμης που αποφασίστηκε στις 24/3 στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων 4 Battlegroups, που θα επιχειρούν σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων Σχηματισμών σε 8 συνολικά (επιχειρούν ήδη 3 στις Βαλτικές συν 1 στην Πολωνία), καλύπτοντας όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σημειωτέον, ήδη τα 4 προϋπάρχοντα έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Διπλασιάστηκε η δύναμή τους (πριν ήταν επιπέδου τάγματος), ενώ -με βάση όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο- τα 4 νέα έχουν στα βασικά τους ήδη σχηματοποιηθεί, καθώς δυνάμεις του ΝΑΤΟ από άλλες χώρες έχουν ήδη μετακινηθεί ή μετακινούνται αυτό το διάστημα σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία και «αλληλεπιδρούν» με τις εκεί «εθνικές».

Τέλος, όσον αφορά την NRF (όπου θα ενταχθεί το ελληνικό Τμήμα) να σημειωθεί ότι αριθμεί 40.000 στρατιώτες, με ανάπτυξη στοιχείων της σε γη, θάλασσα και αέρα, που έχουν τεθεί απευθείας υπό τη διοίκηση του SACEUR (ο ανώτατος ΝΑΤΟϊκός στρατιωτικός διοικητής Ευρώπης, Αμερικανός πτέραρχος Τ. Γουόλτερς).

Την Παρασκευή 1/4, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία συσκευές όρασης και θερμικής απεικόνισης, δορυφορικών εικόνων και επικοινωνιών, πολυβόλων και ιατρικών προμηθειών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια για όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων πυραύλων κατευθυνόμενων με λέιζερ, drones, τεθωρακισμένων οχημάτων, συσκευών νυχτερινής δολάρια. Άλλα 2 δις σε στρατιωτική «βοήθεια» έστειλε τον περασμένο χρόνο, ενώ πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια είχε στείλει ο Τραμπ. Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον έχουν προϋπολογίσει επιπλέον 1,1 δισεκατομμύρια (δολάρια ΗΠΑ) για την κυβέρνηση του Κιέβου από τον Φεβρουάριο.

Ένας «χορός» δισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ για τον πόλεμο, την ίδια στιγμή που οι λαοί και η εργατική τάξη πεινάνε, δυστυχούν, όταν δεν σκοτώνονται στον πόλεμο. Κερδισμένοι οι ιμπεριαλιστές και οι εταιρίες τους κατασκευής οπλικών συστημάτων. Τα βρόμικα κέρδη τους βαμμένα με το αίμα ανθρώπων.