H ΔIKH TΩN NAZI

H ΔIKH TΩN NAZI

Ένας από τους πιο έμπιστους του “αρχηγού” των Ναζί, ο Δ. Κουκούτσης, αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος.
Ο πρώην βουλευτής, σε δηλώσεις του μετά τη δολοφονία Φύσσα, έχει ομολογήσει την ύπαρξη της στρατιωτικής δομής της Χρυσής Αυγής, όσο και των ταγμάτων εφόδου, που αποτελούν σημαντικό στοιχείο και της δίκης στην οποία οι ηγέτες των φασιστών είναι υπόδικοι. Ο Κουκούτσης, ήταν από αυτούς που ηγήθηκαν στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας, το ίδιο που δολοφόνησε τον Παυλο Φύσσα και στα επεισόδια στο Μελιγαλά.

Η ανεξαρτητοποίηση του Κουκούτση κατεβάζει τη Χ.Α. από τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα σε τέταρτο. Όπως υπογράμμιζε ο ιστότοπος της Πολιτικής Αγωγής Jail Golden Dawn την Κυριακή 5 Μαρτίου “Το εντυπωσιακό είναι ότι, 24 ώρες μετά την ανεξαρτητοποίηση, η Χρυσή Αυγή δεν έχει εκδώσει ούτε καν ανακοίνωση κατά του Κουκούτση, με το στοιχειώδες -σε τέτοιες περιπτώσεις- αίτημα να παραιτηθεί ο ανεξαρτητοποιηθείς από τη βουλευτική έδρα.”

Η ναζιστική οργάνωση έβγαλε τελικά ανακοίνωση την Δευτέρα 6 Μαρτίου, 6 μμ, όπου αναφέρει ως προσυμφωνημένο καθήκον την παράδοση της έδρας, χωρίς αντίστοιχα επεισόδια όπως στις παραιτήσεις Αλεξόπουλου και Μπούκουρα. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η καθυστέρηση όσο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης πυροδότησαν έντονη παραφιλολογία στην ακροδεξιά και όχι μόνο.

Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης. Οι συνήγοροι των ναζί, αγνοώντας τόσο το θεσμικό τους ρόλο όσο και το γεγονός πως οι χρυσαυγίτες κάθονται στο εδώλιο και όχι οι μάρτυρες, απέδειξαν πως είναι άξιοι συνήγοροι των πελατών τους. Οι ρατσιστικές επιθέσεις και τα σχόλια σε μάρτυρες έχουν την άτιμη τιμητική τους σε κάθε δικάσιμη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ερωτήσεων ήταν στον πρώην πρόεδρο της σενεγαλέζικης κοινότητας Seck Khadim “γιατί οι έγχρωμοι Αφρικανοί, τα μόνα πράγματα που κάνουν είναι να ανοίγουν μπαρ, να μεθάνε, να μπλέκονται σε φασαρίες και να αφοδεύουν στον δρόμο”. Αντίστοιχα, για να μειώσουν την αξιοπιστία του μάρτυρα Naim Elghandour, προέδρου της Μουσουλμανικής Ένωσης, προσπάθησαν να ταυτίσουν τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα με το απάνθρωπο καθεστώς του Ερντογάν και το ISIS. Αντιεπαγγελματική και θρασύτατη συμπεριφορά είχανε και εις βάρος του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννη που ζήτησαν να απομακρυνθεί από συνήγορος διότι πριν κριθεί δικάσιμη η υπόθεση βοήθησε σε μια διερμηνεία. Έκτοτε συνέχεια φωνάζουν για τον διερμηνέα σαν να βρίσκονται σε γήπεδο. Η ένσταση δεν είχε νομικό πάτημα και με πρόταση της Είσαγγελέα απορρίφθηκε.

Την Tρίτη 7 Μαρτίου η διαδικασία ξεκίνησε με την υπόθεση Αγγελόπουλου-Χατζηπαυλου. Οι κατηγορούμενοι το πρωΐ της Δευτέρας 28 Γενάρη 2013 μαχαίρωσαν δεκαεξάχρονο αντιφασίστα μαθητή στο 3ο Λύκειο παλαιού Φαλήρου. Η πρώτη μάρτυρας, ερωτική σύντροφος του Αγγελόπουλου και συμμαθήτρια του θύματος, απέφυγε να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις ως δικαζόμενη στις 28 Απριλίου ως ηθική αυτουργός, ενώ προσπάθησε να καλύψει τη συμμετοχή τους στη ΧΑ και την γνωριμία της με το Χατζηπαύλου παρά τις αρχικές της καταθέσεις και παρά τα σχετικά μηνύματα που αναγνώσθηκαν στις σχετικές δίκες.

Τέλος δεν έλειψαν οι παραπομπές στην θεωρία των δύο άκρων. Παράτυπα σχόλια έγιναν κατά την κατάθεση της διευθύντριας του Λυκείου Παλαιού Φαλήρου. Οι φασιστοδικηγόροι, όταν η εκπαιδευτικός έλεγε ότι το σχολείο δεν είναι χώρος μίσους γι’ αυτό έσβηνε τις σβάστικες που είχανε ζωγραφίσει εξωσχολικοί, φωνάζανε τί έκανε με τα σφυροδρέπανα. Επίσης κατά την κανονική τους εξέταση την ρωτούσαν έμμεσα ή άμεσα για τα υποτιθέμενα Τάγματα Εφόδου της αριστεράς. Επίσης τόσο στην εκπαιδευτικό όσο και σε μαθητή που είχε πέσει θύμα απειλών και απόπειρας μαχαιρώματος από χρυσαυγίτες, κάναν χλευαστικά σχόλια για τη δήλωσή τους πως ένιωθαν φόβο. Η Πολιτική Αγωγή, δια στόματος Καμπαγιάννη, κατήγγειλε ότι με την ασυδοσία που επιτρέπει η Έδρα στους δικηγόρους εκφοβίζονται οι μάρτυρες καθώς και πάει πίσω η υπόθεση. Η Έδρα έκανε μισή ώρα διακοπή για να επιστρέψει λέγοντας ότι η δήλωση σημειώθηκε στα πρακτικά.

Σοφία Τσάρου