ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρισκόμαστε περίπου 3 βδομάδες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από μια διπλή και διαδοχική, κατά τα φαινόμενα, επίθεση λιντσαρίσματος που δέχτηκε πρώτα από έναν όχλο και μετά από την αστυνομία.
Από την ημέρα που συνέβη, στις 21 Σεπτεμβρίου, μέχρι και σήμερα δεν περνάει μια μέρα που να μην διαρρέει ένα νέο στοιχείο από την υπόθεση το οποίο ανατρέπει ριζικά την αρχική επίσημη εκδοχή της αστυνομίας. Μία εκδοχή που βρίσκεται μέσα στον εντελώς ανεπαρκή και παραπλανητικό φάκελο της δικογραφίας.

Έτσι, από τη φράση που αναφέρεται στο πρώτο επίσημο αστυνομικό ανακοινωθέν, «επίδοξος ληστής, με μαχαίρι, αυτοτραυματίστηκε από σπασμένα τζάμια, στην προσπάθειά του να διαφύγει από το κοσμηματοπωλείο της Οδού Γλάδστωνος και ξεψύχησε κατά την διάρκεια της μεταφοράς του από το ΕΚΑΒ» δεν ισχύουν τα εξής:
– επίδοξος ληστής
– με μαχαίρι
– αυτοτραυματίστηκε από σπασμένα τζάμια
– κοσμηματοπωλείο
– ξεψύχησε κατά την διάρκεια της μεταφοράς του από το ΕΚΑΒ

Ας τα δούμε ένα ένα:

-Επίδοξος ληστής
Είναι πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν βρέθηκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει καθώς δεν βρέθηκε κανένα δαχτυλικό του αποτύπωμα σε οποιοδήποτε αντικείμενο ή στην ταμειακή μηχανή όπως ισχυρίστηκε ψευδώς ο ένας εκ των δολοφόνων του, ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με το επίσημο διαβιβαστικό της σήμανσης της αστυνομίας.
Επιπλέον, τρία βίντεο από κάμερες ασφαλείας των γειτονικών μαγαζιών δείχνουν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος βρέθηκε σε κατάσταση ταραχής, πρώτα έξω από τον γειτονικό φούρνο, όπου φαίνονται και δύο άντρες να είναι μαζί του. Αυτοί είτε τον απώθησαν, είτε τον απείλησαν, είτε τον κυνήγησαν (δεν είναι σαφές καθώς δεν έχουν ακόμη κληθεί να καταθέσουν και ας βοά ο τόπος ότι ο ένας τουλάχιστον είναι αστυνομικός με πολιτικά) και τον ακολούθησαν μέχρι το κοσμηματοπωλείο.

Αλλά και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων δεν μιλάνε για απόπειρα κλοπής αλλά για προσπάθεια απεγκλωβισμού του από το κοσμηματοπωλείο όπου για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο κλειδώθηκε μέσα με τον ιδιοκτήτη να βγαίνει έξω λίγο πριν τον λιντσάρει κτηνωδώς.
Αλλά αφού δεν έχουμε απόπειρα κλοπής, δεν έχουμε και υπόνοια καν αυτοάμυνας. Αν και από το μέγεθος, τη βιαιότητα, τη συνέχεια, και την διάρκεια του λιντσαρίσματος δεν θα είχαμε αυτοάμυνα, αλλά αυτοδικία ακόμη και αν αποδεικνύονταν τελικά απόπειρα κλοπής.
-μαχαίρι

Σε σχέση με το περίφημο μαχαίρι, ο αυτόπτης μάρτυρας που επιχείρησε να σταματήσει το λιντσάρισμα καταθέτει ότι είδε κάποιον άγνωστο περαστικό να απειλεί με αυτό τον πεσμένο στο έδαφος και αιμόφυρτο Ζακ λίγο πριν ξεψυχήσει, καθώς του το είχε βάλει στον λαιμό και απειλούσε να τον σκοτώσει.
Έπειτα, αυτό εμφανίζεται σε βίντεο να το κρατάει ένας από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ την στιγμή της σύλληψης με γυμνά χέρια.
Κατόπιν, το μαχαίρι «εξαφανίζεται» μυστηριωδώς από τον χώρο της σύλληψης, επί της οδού Γλάδστωνος και δύο μέρες μετά την δολοφονία εμφανίζεται ξαφνικά μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Αφού πρώτα η αστυνομία είχε επιτρέψει στον ιδιοκτήτη, κατά εξοργιστικά προκλητικό τρόπο, να σκουπίσει και να καθαρίσει όλη την περιοχή του συμβάντος, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μάλιστα, αλλοιώνοντας τα στοιχεία από το λεγόμενο «crime scene». Ένα «crime scene» που δεν αποκλείστηκε και δεν εξετάστηκε από τη σήμανση, επί τόπου και άμεσα, όπως ρητά προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ωστόσο, ακόμη και οι έρευνες της σήμανσης δεν βρήκαν κανένα δαχτυλικό αποτύπωμα του Ζακ πάνω σε αυτό το μαχαίρι, παρά μόνο δείγματα DNA, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό αν αναλογιστούμε ότι ο χώρος που βρέθηκε ήταν γεμάτος από τα αίματα του Ζακ που ψυχορραγούσε αιμορραγώντας, ενώ όπως είδαμε ένας άγνωστος του το είχε βάλει στον λαιμό του.

-αυτοτραυματίστηκε από σπασμένα τζάμια
Όπως προκύπτει από τα βίντεο που είδαν την δημοσιότητα, και από κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη και του συνεργού του, τα τζάμια της βιτρίνας σπάνε απ’ έξω από τους ίδιους που πετάνε πέτρες στον εγκλωβισμένο μέσα Ζακ την ώρα που και αυτός προσπαθούσε ανεπιτυχώς με τον πυροσβεστήρα να σπάσει την θωρακισμένη αυτόματη πόρτα ασφαλείας.
Μάλιστα, σε μια στιγμή φαίνεται καθαρά ο ιδιοκτήτης να πετάει απ’ έξω προς τα μέσα μια πέτρα που περνάει μέσα από το σπασμένο τζάμι και βρίσκει τον Ζακ στο κεφάλι.

Το αίμα που φαίνεται εξάλλου μέσα στο μαγαζί, στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν ο ιδιοκτήτης με την άδεια της αστυνομίας καθαρίσει τον χώρο, αποδεικνύει ότι ο Ζακ αιμορραγεί μέσα στο μαγαζί και πριν συμβεί ο εγκλωβισμός του στις βιτρίνες που υποτίθεται τον έκοψαν.
-κοσμηματοπωλείο
Υπάρχει πλήθος ανώνυμων καταγγελιών και συνεντεύξεων σε διάφορα ΜΜΕ ότι το συγκεκριμένο κοσμηματοπωλείο κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι, και λειτουργεί στην πραγματικότητα ως παράνομο ενεχυροδανειστήριο όπου ανταλλάσσονται έναντι μικρών χρηματικών ποσών τα κλεμμένα κοσμήματα από διαρρήξεις ή και κοσμήματα από ανθρώπους που αναγκάζονται να τα εκποιήσουν όσο όσο εξαιτίας της κατάστασης φτώχειας ή/και τοξικο-εξάρτησής τους. Αυτό καταγγέλλουν ανώνυμα προς το παρόν και εργαζόμενοι στο χώρο των κοσμηματοπωλείων ή ακόμη και πρώην και νυν τοξικο-εξαρτημένοι. Εντύπωση σε κάθε περίπτωση προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κοσμηματοπωλείο είχε μια μάλλον φτωχή έως ανύπαρκτη βιτρίνα με ελάχιστα και εμφανώς φθηνά κοσμήματα όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες και τα βίντεο.
-ξεψύχησε κατά την μεταφορά του από το ΕΚΑΒ
Θα ήταν πολύ βολικό για τους 6 αστυνομικούς που εμφανίζονται κατά την σύλληψή του καθώς θα απομάκρυνε από πάνω τους τυχόν ποινικές ευθύνες αλλά κάθε άλλο παρά έτσι είναι.

Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που κατέθεσαν ότι ο Ζακ είχε όντως ξεψυχήσει στα χέρια των αστυνομικών στο κράσπεδο της Γλάδστωνος και αυτοί σκηνοθέτησαν δήθεν διακομιδή συλληφθέντα τραυματία γι’ αυτό και τον έδεσαν στο φορείο με χειροπέδες αφού πρώτα το ΕΚΑΒ του έδωσε ανεπιτυχώς πρώτες βοήθειες.
Μάλιστα όπως προκύπτει από το βίντεο και τις φωτογραφίες, δεν τοποθετήθηκε στο φορείο καν σε στάση ανάνηψης καθώς αυτό ήταν κατά τα φαινόμενα ήδη ανώφελο.
Από τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ είναι γνωστό ότι το πλήρωμα ειδοποιεί το νοσοκομείο ότι μεταφέρει άνθρωπο που είναι ήδη νεκρός.
Τέλος, αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν, δηλώνουν ότι το ασθενοφόρο έφυγε με σβηστές σειρήνες και φώτα, πράγμα που δείχνει ότι ο θάνατος βρήκε τον Ζακ ήδη στην Γλάδστωνος και όχι κατά την μεταφορά.
Το μόνο που ισχύει στην πρώτη αστυνομική ανακοίνωση, πέραν πάσης αμφιβολίας, ήταν ότι το όλο συμβάν έγινε, όντως στην οδό Γλάδστωνος. Αλλά ακόμη και αυτήν τα διαβιβαστικά έγγραφα της αστυνομίας που διαρρέουν από την δικογραφία, την τοποθετούν όχι στα Χαυτεία σε απόσταση 50 μέτρων από την Ομόνοια, αλλά στα Εξάρχεια, για λόγους που εξυπηρετούν την δαιμονολογία και την προπαγάνδα της ακροδεξιάς αστυνομίας του ΣΥΡΙΖΑ….
Και ασφαλώς η ευθύνη εξ ολοκλήρου βαραίνει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπ. Προ.Πο. που δεν έχει κινήσει το μικρό της δαχτυλάκι για να θέσει άμεσα σε διαθεσιμότητα τους επικεφαλής της ανάκρισης που με εξοργιστικό τρόπο και σχεδόν χωρίς να κρύβονται τελούν τα αδικήματα:
– της αλλοίωσης των στοιχείων ανάκρισης,
– την παρακώλυση του έργου δικαιοσύνης με την σκόπιμη καθυστέρηση διαβίβασης των ευρημάτων (σήμανση, βίντεο, καταθέσεις κ.λπ.) στον εισαγγελέα που τα ζητάει εδώ και 3 βδομάδες
– της παράβασης καθήκοντος με τη μη κλήση σε απολογία των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο αλλά και μιας σειράς ανθρώπων που φαίνεται να συμμετέχουν στο συμβάν έμμεσα ή άμεσα

Kαι έτσι, αντικειμενικά συμμετέχει στην συγκάλυψη των κακουργηματικών πράξεων όχι μόνο των 6 αστυνομικών, αλλά και του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη συνεργού του, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να είναι και μεγαλο-στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος του Μπαλτάκου και του Δημ. Καμμένου.
Είναι τελείως υποκριτικές οι ανακοινώσεις της υπουργού Γεροβασίλη ή του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του. Διοικούν και υποθάλπουν τον αστυνομικό μηχανισμό συγκάλυψης που οδήγησε τον εισαγγελέα και τον ανακριτή, στο να μην προφυλακίσουν καν τους δύο βασικούς ύποπτους στις 25 και 28 Σεπτεμβρίου, καθώς ο φάκελος της παραπομπής σε δίκη με την διαδικασία του αυτόφωρου ήταν κενός από στοιχεία και η κατηγορία ήταν της πλάκας. Και οι δύο βασικοί δολοφόνοι του Ζακ είναι ελεύθεροι με αστείους περιοριστικούς όρους καθώς το αδίκημα δεν είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση ή έστω από αμέλεια, αλλά απλά θανατηφόρα σωματική βλάβη.
Για να μην μιλήσουμε για το γεγονός ότι η σκόπιμη αφαίρεση στοιχείων από τον φάκελο της δικογραφίας επιχειρεί να βγάλει τελείως έξω από το κάδρο της δίωξης τους 6 αστυνομικούς και μερικούς ακόμη που φαίνονται με πολιτικά. Ανάμεσά τους και έναν με επαγγελματική κάμερα που ενδεχομένως είναι η επίσημη μονταζέρια της συγκάλυψης και που αποθανατίστηκε σε φωτογραφίες και βίντεο περαστικών να τραβάει τη σύλληψη.
Το μόνο που είναι εγγύηση ότι η δικαιοσύνη μπορεί να αποδοθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις που εμπόδισαν το κουκούλωμα της υπόθεσης.
Παρά τα προβλήματα πολιτικής φυσιογνωμίας πολλών από τους επικεφαλής τους, και τον πατροπαράδοτο σεχταρισμό άλλων χώρων που επιλέγουν να πάνε ή να απέχουν επιλεκτικά, ένα πολύμορφο και πολύχρωμο κίνημα βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση.
Έτσι, την αρχική κινητοποίηση των 500 ατόμων το βράδυ του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου, στο άκουσμα της είδησης, ακολούθησαν δύο μεγάλες διαδηλώσεις που κλήθηκαν από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και ακολουθήθηκαν από οργανώσεις της αριστεράς και του Α/Α χώρου στις 25 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου και μάζεψαν από 4-5 χιλιάδες διαδηλωτές η κάθε μία.
Άλλη μια μικρότερη σε όγκο λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών έγινε από λίγες εκατοντάδες μέλη οργανώσεων της αριστεράς στις 28 Σεπτεμβρίου.
Μερικές δεκάδες άτομα από τον Α/Α χώρο, έκαναν μια συμβολική διαμαρτυρία πετώντας τρικάκια και κόκκινη μπογιά στο δεύτερο μαγαζί του κοσμηματοπώλη στο Χαλάνδρι στις 6 Οκτωβρίου.
Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και οι φίλοι του Ζακ έκαναν μια γιορτή στην μνήμη του, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στο μαγαζί που εμφανίζονταν. Αυτή έγινε με σκοπό την οικονομική στήριξη της οικογένειάς του, για τα τεράστια δικαστικά έξοδα, καθώς θα χρειαστεί να γίνει μια γιγαντιαία κινητοποίηση των πιο καλών εμπειρογνωμόνων, ίσως και από το εξωτερικό, ακριβώς διότι αντιμετωπίζουν ένα πολυπλόκαμο παρακράτος συγκάλυψης στο εσωτερικό.

Τέλος, τη στιγμή που θα κυκλοφορεί η εφημερίδα, μια ακόμη πορεία διαμαρτυρίας θα είναι σε εξέλιξη, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στο Μοναστηράκι, στις 12 το μεσημέρι, που καλεί μια ανοιχτή συνέλευση αλληλέγγυων από διάφορες οργανώσεις κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Γ.Χ.