ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καινούργια στοιχεία ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Νέα βίντεο και καταθέσεις έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύοντας μία άλλη πραγματικότητα από εκείνη που τα ΜΜΕ και η αστυνομία προσπάθησαν να περάσουν.

Συγκεκριμένα, δύο γυναίκες που είδαν τον Κωστόπουλο λίγα λεπτά πριν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου κατέθεσαν ότι όχι μόνο δεν διέκριναν κάποια απειλή από τον ίδιο, αλλά αντιθέτως διέκριναν έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να προστατευθεί. Μάλιστα η μία μάρτυρας, η οποία και εργαζόταν σε διπλανό γραφείο τόνισε ότι ο Κωστόπουλος φώναζε και ζητούσε βοήθεια από τους περαστικούς, αρκετά λεπτά πριν μπει μέσα στο κοσμηματοπωλείο.

Οι μαρτυρίες αυτές έρχονται να συμπληρώσουν και το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο οποίο διακρίνονται δύο άντρες να προσπαθούν να ηρεμήσουν τον Ζακ και ένας τρίτος να του δίνει νερό, ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να μπει στον απέναντι φούρνο. Δεν είναι καθόλου απίθανο προηγουμένως να είχε πέσει θύμα εκφοβισμού.

Αξίζει επίσης να τονίσουμε ότι αποτυπώματα του Κωστόπουλου βρέθηκαν μόνο στην εξώπορτα του κοσμηματοπωλείου και όχι στο εσωτερικό του καταστήματος ή στο περιβόητο μαχαίρι. Εκτός αυτού πάνω στο Ζακ δεν βρέθηκαν ούτε χρήματα ούτε κλοπιμαία. Αυτά τα στοιχεία καταρίπτουν τις δηλώσεις του «κοσμηματοπώλη» δολοφόνου, ότι είδε τον Κωστόπουλο να ψάχνει την ταμειακή μηχανή και να αφαιρεί κοσμήματα από το μαγαζί.
Επιπλέον, ενώ στο μαχαίρι που υποτίθεται πως κρατούσε ο Zακ για τη ληστεία δεν βρέθηκε αποτύπωμα του Zακ, το εγκληματολογικό της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ίχνη αίματός του. Nα υποθέσουμε ότι κάποιοι ευυπόληπτοι πολίτες τον μαχαίρωσαν; Και γιατί η αστυνομία ψάχνει για το DNA του Ζακ σαν να είναι κατηγορούμενο και όχι για το DNA αυτών που τον σκότωσαν;

Παρ’ όλ’ αυτά οι αστυνομικές αρχές επέμεναν να φορτώσουν το θύμα με κατηγορίες ώστε να απαλλαγούν οι ίδιοι από ένα στυγερό έγκλημα στο οποίο οι ίδιοι συνέργησαν. Πρόκειται για πάγια τακτική του κατασταλτικού μηχανισμού να στοχοποιεί -και πολλές φορές με παράπλευρες απώλειες- ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, από άστεγους και μετανάστες μέχρι χρήστες και επαίτες. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο το κράτος κατασκευάζει τον εσωτερικό εχθρό, στρέφοντας τμήματα της κοινωνίας ενάντια σε άλλα που θεωρούνται κατώτερα.

Μην ξεχνάμε το 2012 την διαπόμπευση δεκάδων οροθετικών γυναικών με το στίγμα των «εκδιδόμενων-δολοφόνων» του HIV μέχρι τις φυλακίσεις και τους βασανισμούς πολλών συντρόφων-αγωνιστών με το στίγμα του τρομοκράτη.

Με συστηματικές μεθοδεύσεις λοιπόν και με στημένες δικογραφίες και κατηγορίες ποινικοποιούν κάθε διαφορετικότητα.
Οργανικό κομμάτι της συνολικής αυτής διαδικασίας, δηλαδή της οργανωμένης παραγωγής ιδεολογίας είναι οι θεσμοί της κυρίαρχης μαζικής ενημέρωσης και το προσωπικό τους.

Χαραχτηρισμοί για τον Κωστόπουλο όπως «ο επίδοξος ληστής» ή «ο τοξικοεξαρτημένος ληστής» έδιναν και έπαιρναν στην αστική δημοσιογραφία.
Οι έρευνες για τα αίτια θανάτου του Ζακ, που τόσο προσδοκούσε ο κόσμος των «έντιμων» πολιτών, το μόνο που απεδειξαν ήταν την διεύρυνση του εκφασισμού μεγάλου κομματιού της κοινωνίας και τον κοινωνικό κανιβαλισμό ενός διάχυτου ρατσισμού.
Μέσα στη δομική κρίση του καπιταλισμού οι κοινωνικές σχέσεις είναι ανύπαρκτες ή αλλιώς οι μόνες υπαρκτές κοινωνικές σχέσεις είναι αυτές του κοινωνικού αλληλοσπαραγμού.

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται πως για το κεφάλαιο η ατομική ιδιοκτησία είναι υπεράνω της ανθρώπινης ζωής.
Η υπόθεση του Ζακ ανέδειξε και όλα τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της αριστεράς και όχι μόνο. Δεύτερες και τρίτες σκέψεις για μία στοιχειώδη ανακοίνωση και επιπλέον ενδοιασμοί για την συμμετοχή ή μή στην πορεία που κάλεσε η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Οφείλουμε να μην αφήσουμε την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου να ξεχαστεί. Είναι χρέος μας να μην επιτρέψουμε να γίνει μία επαίτειος-μνημόσυνο αλλά να αποτελέσει ένα σημείο αγώνα για την διεκδίκηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένα σημείο αγώνα για τη ζωή.

Β.Κ.