Τι σημαίνει η αναστολή των περικοπών στις συντάξεις

 

Ένα νέο στάδιο στη διαχείριση της καπιταλιστικής χρεοκοπίας της Ελλάδας από το ντόπιο αστικό πολιτικό σύστημα σηματοδοτεί η έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

Και αυτό γιατί σ’ αυτήν γίνεται αποδεκτό πως δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 προκειμένου όχι μόνο να επιτευχθεί, αλλά και να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό μεσοπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες δίνουν το «πράσινο φως» στη μη εφαρμογή των μείωσεων των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18% την 1/1/2019.
Είναι για πρώτη φορά ουσιαστικά που η Κομισιόν ανακαλεί επίσημα μέτρο το οποίο η ίδια -ειδικά λόγω της πίεσης του ΔΝΤ- υποστήριξε και μάλιστα αυτό ενσωματώθηκε σε πακέτο μέτρων συμφωνημένο με την κυβέρνηση και ψηφισμένο από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Κι αυτό όχι γιατί πείστηκε για τα… «βιώσιμα» πλεονάσματα, τα οποία πέτυχε η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά γιατί κατάλαβε πως μια περικοπή στις συντάξεις θα ανέτρεπε την «κοινωνική ειρήνη» που πέτυχε η κυβέρνηση της ψευτο-αριστεράς στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό θα ήταν ακόμα και επιζήμιο για την ΕΕ καθώς έχει ανοιχτά τα μέτωπα του Brexit, της Ιταλίας αλλά και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, ενώ είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές για το Μάιο του 2019. Με άλλα λόγια, ήταν έμμεσα η λαϊκή πίεση που δεν «σήκωνε» άλλες περικοπές στις συντάξεις εκείνη που επέβαλε την αναστολή τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι ιμπεριαλιστές «χάρισαν» χωρίς ανταλλάγματα τις συντάξεις στους Έλληνες. Κάθε άλλο : Ας μην ξεχνάμε πως για να πάρει το «ΟΚ» από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον για τη μη περικοπή των συντάξεων η ελληνική κυβέρνηση έκανε και τις σχετικές εκδουλεύσεις στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό με τις συμφωνίες για τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, τη «Συμφωνία των Πρεσπών» που μπορεί να δώσει το εισιτήριο στη Μακεδονία για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και τη συμφωνία για το προσφυγικό (σε βάρος των προσφύγων…) με τη Μέρκελ.

Δηλαδή η μη περικοπή των συντάξεων είναι το αποτέλεσμα ενός βρώμικου συμβιβασμού στις πλάτες των λαών με στόχο από τη μια μεριά να διατηρηθεί η καπιταλιστική κοινωνική – πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, από την άλλη να επελάσει ακόμα περισσότερο ο ιμπεριαλισμός στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή.

Ωστόσο ο παραπέρα εναγκαλισμός της Ελλάδας, αλλά και της γύρω περιοχής, με τον ιμπεριαλισμό θα πληρωθεί πολύ πιο ακριβά από τους λαούς απ’ όσο κοστίζουν οι… περικοπές στις συντάξεις των Ελλήνων.

Ούτως ή άλλως, όσο το ασφαλιστικό σύστημα λειτουργεί υπό τους όρους ενός καπιταλισμού ο οποίος παραμένει υπεχρεωμένος στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο, μαζί και οι αποδοχές των συνταξιούχων. Το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να σωθεί, μόνο αν αφανισθεί ο καπιταλισμός από την εργατική εξουσία.

Όσον αφορά καθ’ αυτό το αίτημα μη εφαρμογής του «τσεκουριού» στις αποδοχές των συνταξιούχων, το είχε διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, αν και η ίδια είχε ψηφίσει αυτές τις περικοπές τον Ιούνιο του 2017, παραβιάζοντας τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου που η ίδια είχε περάσει το Μάιο του 2016.

Ο νόμος αυτός προέβλεπε τον επανϋπολογισμό των συντάξεων που είχαν καταβληθεί έως και τις 12/5/2016, οδηγώντας σε μείωση έως και 40% σε ορισμένες εξ αυτών.

Ωστόσο σε όσες επανϋπολογισθείσες συντάξεις προέκυπτε αρνητική «προσωπική διαφορά», βάσει του νόμου Κατρούγκαλου δεν θα κοβόταν, θα παρέμενε η εν λόγω διαφορά ως είχε και απλώς θα συμψηφιζόταν από την 1/1/2019 με τις ονομαστικές αυξήσεις οι οποίες θα δίνονταν από εκεί και πέρα.

Aν π.χ. σε μία σύνταξη προέκυπτε αρνητική «προσωπική διαφορά» 15% (δηλαδή η επανϋπολογισθείσα σύνταξη ήταν κατά 15% μικρότερη σε σχέση με το σημερινό της επίπεδο), τότε αυτό το 15% δεν κοβόταν, αλλά η συγκεκριμένη σύνταξη δεν θα έπαιρνε καμία ονομαστική αύξηση, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου κάθε χρόνο. Έτσι θα αποσβενόταν έμμεσα η εν λόγω «διαφορά».

Αυτό που έκανε η Κομισιόν ήταν να… επαναφέρει την πρακτική ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου όχι μόνο για τις συντάξεις με αρνητικές προσωπικές διαφορές, αλλά για όλες.

Συγκεκριμένα, καμία σύνταξη δεν θα λάβει αύξηση από το 2019 έως το 2022 δεδομένου ότι οι άτυπες προβλέψεις μιλούσαν για ονομαστικές αυξήσεις 2% κάθε χρόνο, βάσει των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό. Με άλλα λόγια, την επόμενη 4ετία, οι συντάξεις θα μειώνονται κατά 2% σε πραγματικούς όρους. Δηλαδή στην επόμενη 4ετία, θα μειωθούν κατά 8%.

Επίσης, η Κομισιόν αφήνει στο απυρόβλητο τις μειώσεις στις νέες συντάξεις, δηλαδή εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν ασφάλιση μετά τις 12/5/2016. Έτσι όσες νέες συντάξεις έχουν μειωθεί, θα παραμείνουν μειωμένες. Επίσης όσες εκδοθούν στο μέλλον θα είναι και αυτές μειωμένες.

Το ίδιο ισχύει και για τις νέες επικουρικές συντάξεις, τα νέα εφάπαξ, τα νέα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου, αλλά και το ΕΚΑΣ το οποίο θα εξαφανισθεί πλήρως το 2019.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως οι θεσμοί απλώς δέχτηκαν την προσωρινή αναστολή του μέτρου των περικοπών των «παλιών» συντάξεων. Κατά τ’ άλλα, όσες συντάξεις κόπηκαν, θα παραμείνουν κομμένες, ενώ και όσες εκδοθούν στο μέλλον θα κοπούν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αναστολή της περικοπής των «παλιών» συντάξεων ανοίγει αντικειμενικά ένα πρωτοφανές -μετά από οχτώ χρόνια ασταμάτητων περικοπών- «πεδίο» διεκδίκησης για να επιστραφούν οι περικοπές στις νέες συντάξεις μετά το 2016, αλλά και την περίοδο 2010-2015.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να παλέψει προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά σε πλήρη πολιτική ανεξαρτησία από την πουλημένη στο σύστημα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ αλλά και από την προδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σε απόλυτη ρήξη με τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό μέχρι τέλους.

Δ.Κ.