Δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

 

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Κρατούμενους Samidoun καταδικάζει τη σκληρή επίθεση του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων της Γάζας, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, όταν οι δυνάμεις κατοχής δολοφόνησαν επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους  δεκατέσσερις.

Δηλώνουμε «παρών» μαζί με τον παλαιστινιακό λαό στο μεγάλο πένθος για τις ζωές που χάθηκαν και καλούμε όλους τους λαούς του κόσμου να δράσουν ενάντια στα εγκλήματα του Ισραήλ και να κλιμακώσουν των αγώνα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αναφέρει η ανακοίνωση του Samidoun.

Η επίθεση αυτή στόχευε Παλαιστίνιους που οργανωμένοι στην αντίσταση υπερασπίζονται την παλαιστινιακή γη από τις συνεχείς επιθέσεις των ιμπεριαλιστών. Η στόχευση της αντίστασης δεν είναι κάτι καινούριο. Eίναι η ίδια η πολιτική των σιωνιστών που έχει ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες αγωνιστών και τη φυλάκιση χιλιάδων Παλαιστινίων, με ισχυρότερο μέσο την “αντιτρομοκρατική” ρητορική που έχει ως σκοπό να πείσει για την εγκληματική (!) δράση των Παλαιστινίων ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την κατοχή, το απαρτχάιντ, το ρατσισμό και τον πόλεμο.

H πρόσφατη επίθεση στη Γάζα είναι ένας κρίκος σε μια σειρά εγκληματικών πράξεων του Iσραήλ που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή την τελευταία δεκαετία πολιορκίας, χωρίς να αναφέρουμε τα προηγούμενα 50 χρόνια άμεσης κατοχής της Γάζας και συνολικά τα 70 χρόνια σφαγών, αποικιοποίησης και ασταμάτητης αντίστασης.

Το 70% του πληθυσμού της Γάζας είναι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που επί 70 συναπτά έτη τους αρνείται το δικαίωμα να επιστρέψουν στη πατρίδα τους. Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας δεν υποφέρουν μόνο από την περικύκλωση από στεριά και θάλασσα και τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αλλά επίσης βιώνουν και μια τεράστια κρίση επιβίωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού να είναι μη πόσιμο, τις συνεχείς διακοπές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, ενώ τους απαγορεύεται να ταξιδέψουν για δουλειά, σπουδές ή ιατρική περίθαλψη.

Δεν μπορούμε να σωπάσουμε μπροστά στη θέα αυτών των εγκλημάτων. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο φέρουν τεράστια ευθύνη καθώς προσφέρουν την αμέριστη συνεργασία τους στο Ισραήλ με την οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή τους, θέλοντας να κανονικοποιησουν το κράτος κατοχής και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη περιοχή.

  • Οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων συνδέονται, στην παρούσα συγκυρία με την επέτειο των  100 χρόνων από τη διακήρυξη Balfour. Με αυτή τη διακήρυξη, το 1917, η ιμπεριαλιστική Μεγάλη Βρετανία διακήρυξε την ίδρυση κράτους του Ισραήλ πάνω στο έδαφος της ιστορικής Παλαιστίνης όπου επί αιώνες και χιλιάδες χρόνια κατοικούσαν Άραβες Παλαιστίνιοι. Την Πέμπτη 2 Νοέμβρη χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν  σε διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

Μετάφραση- επιμέλεια Γ. Φ.