ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΣΗΨΗΣ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΣΗΨΗΣ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε και επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος για τα προεδρικές εκλογές του 2016 στις 19 Ιούλη με ένα φασιστικό λογύδριο στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Περιέγραψε μια Αμερική  που μαστίζεται από την κρίση, πηγή της οποίας όμως δεν είναι η καπιταλιστική ανισότητα και οι ατελείωτοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι αλλά η τρομοκρατία, οι παράνομοι μετανάστες και οι εγκληματίες «που περιφέρονται στους δρόμους». Το πρώτο «καθήκον» του αν εκλεγεί, όπως είπε, είναι να «απελευθερώσει τους πολίτες μας από το έγκλημα και την τρομοκρατία και την ανομία που απειλεί τις κοινότητές τους». Συνεχίζοντας είπε ότι «Σε αυτή την κούρσα για το Λευκό Οίκο είμαι ο υποψήφιος του νόμου και της τάξης» και δεσμεύτηκε να επεκτείνει τη δύναμη και την εξουσία της αστυνομίας.

Όλα τα προβλήματα της χώρας θα λυθούν, κατά τον Τραμπ, ως δια μαγείας, με το που θα ανέβει στην εξουσία. Kαι με γλώσσα που θυμίζει εκκεντρικούς  εν δυνάμει δικτάτορες δήλωσε ότι «ξεκινώντας η 20η Ιανουαρίου του 2017, η ασφάλεια θα αποκατασταθεί» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν εκλεγεί «οι Αμερικάνοι θα ξυπνήσουν τελικά σε μια χώρα όπου οι νόμοι των Ηνωμένων Πολιτειών επιβάλλονται».

Καθόλη τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ με τη χαοτική μεγαλοστομία του έπαιξε το χαρτί του ακραίου εθνικισμού προσπαθώντας να εκτρέψει προς τα εκεί την τεράστια κοινωνική δυσφορία και οργή που υπάρχει μέσα στην Αμερικάνικη κοινωνία. Το απέδειξε για μια ακόμα φορά αυτό όταν την Τρίτη στις 19 Ιούλη στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι «Θα χτίσουμε ένα μεγάλο συνοριακό τείχος για να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση… θα σταματήσουμε τις συμμορίες και τη βία και θα σταματήσουμε τα ναρκωτικά»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καταστροφή στη Μέση Ανατολή τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και υποσχέθηκε μαζική… όξυνση της στρατιωτικής βίας στην περιοχή καθώς, όπως είπε, «πρόκειται να καταστρέψουμε το Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και τη Συρία και θα το κάνουμε γρήγορα».

Σύμφωνα με την πολιτική «θεωρία» που πρεσβεύει ο Τραμπ και την έχει εκθέσει και σε βιβλία του η διέξοδος από τις μαζικές παγκόσμιες οικονομικές αντιφάσεις που έχουν εμφανιστεί από την παρατεταμένη παρακμή του αμερικάνικου αλλά και παγκόσμιου καπιταλισμού βρίσκεται στη χρήση του αμερικάνικου στρατού ως εργαλείου για την επιβολή των αμερικάνικων καπιταλιστικών συμφερόντων ανά την υφήλιο.    

Την ίδια στιγμή προσπάθησε να εμφανιστεί και ως προασπιστής των δικαιωμάτων των εργατών και των φτωχών κατά των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και ελίτ. Μιλώντας για τους «απολυμένους εργάτες» και τους «λησμονημένους άνδρες και γυναίκες της χώρας μας» δήλωσε: «είμαι η φωνή σας». Η προσπάθεια του Τραμπ να εμφανιστεί ως η φωνή των καταπιεσμένων είναι το λιγότερο παράλογη και αποκρουστική. Η στήριξη των καταπιεσμένων  από τον Τραμπ στηρίζεται στη μείωση των φόρων για…. τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και στην εξαφάνιση ουσιαστικά οποιωνδήποτε περιορισμών στη συσσώρευση πλούτου από τους λίγους.

Η ομιλία του ήταν το απόγειο του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που από πολλές απόψεις αποτελεί και μια νέα φάση στην κρίση και τη σήψη της αμερικάνικης καπιταλιστικής δημοκρατίας. Όλοι οι ομιλητές και όχι μόνο ο Τραμπ, μίλησαν για μεγαλύτερη στρατιωτική και κρατική βία και καταστολή καθώς και για συλλήψεις και πολιτικές δολοφονίες των αντιπάλων τους ανά την υφήλιο. Στην πραγματικότητα πίσω από τις κραυγές για περισσότερη βία και καταστολή υπάρχει η εξαχρείωση και απελπισία της αμερικάνικης καπιταλιστικής τάξης που δεν βλέπει μια διέξοδο στην καπιταλιστική οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η σήψη του αμερικάνικου καπιταλισμού έχει φθάσει στο σημείο που μπορεί να δίνει το χρίσμα του υποψηφίου σε τύπους όπως ο Τραμπ, που σε άλλες εποχές απλά θα θεωρούνταν εκκεντρικές γραφικότητες.

Aρ. Mα.