ΔΡΑΣΤΗΣ ΤΟ ISIS - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ανακοίνωση του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (DIP) – Tουρκία

 

Αυτοί που έχουν σύρει την Τουρκία στη δίνη του θρησκευτικού εμφυλίου πολέμου και οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο έχουν Συριοποιήσει την Τουρκία, είναι υπεύθυνοι για τη σφαγή του Σουλταναχμέτ! Το AKP και ο Ερντογάν είναι ένοχοι!

[Tο κείμενο που ακολουθεί είναι η δήλωση του DIP για την έκρηξη του Σουλταναχμέτ της Ιστανμπούλ, στις 12 Γενάρη, που σκότωσε 11 ανθρώπους (οι 9 Γερμανοί τουρίστες) και τραυμάτισε 15. H επίθεση αποδόθηκε στο ISIS.

Στο Σουλταναχμέτ, ένα απ’ τα πιο τουριστικά και κεντρικά σημεία της Ιστανμπούλ, μια βομβιστική επίθεση του ISIS σκότωσε 11 άτομα και άφησε δεκάδες τραυματίες. Το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα (DIP) καταδικάζει αυτή την επίθεση και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Από πολιτικής άποψης, υπεύθυνοι γι’ αυτή την έκρηξη είναι η κυβέρνηση του AKP και ο Ερντογάν, οι οποίοι προσπαθούν να διαιρέσουν την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή στη βάση του θρησκευτικού σεχταρισμού. Αυτό είναι ακόμα ένα βήμα στο δρόμο για τη Συριοποίηση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του AKP σέρνει την Τουρκία στη δίνη ενός θρησκευτικού σεχταριστικού πολέμου και κάθε βήμα αυτής της κυβέρνησης καταλήγει σε αιματοχυσία και σφαγή. Το ΑΚΡ μπορεί να πνιγεί σε αυτή την δίνη, αλλά εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους στις σφαγές είναι άνθρωποι του μόχθου και αθώοι.

Η επίθεση στο Σουλταναχμέτ δεν έπεσε από τον ουρανό. Το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα έχει προειδοποιήσει καιρό τώρα, ότι οι τακφίρι σεχταριστές δολοφόνοι στόχευαν στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και την Τουρκία. Το DIP είχε επισημάνει πως το ΑΚΡ οδηγεί την Τουρκία στον δρόμο της Συριοποίησης και ότι η Τουρκία ήταν ο ιθύνων νους αυτού του αντιδραστικού πολέμου, μαζί με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η αισχρή επίθεση εναντίον Γερμανών τουριστών, είναι αποτέλεσμα του ίδιου του τέλματος στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία, ενώ προσπαθεί να αναλάβει την ηγεσία του σουνιτικού μπλοκ. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά έξω από το πλαίσιο της αντιδραστικής πολεμικής πολιτικής του Ερντογάν και της κυβέρνησης του ΑΚΡ.

Απευθείας μετά τη σφαγή της Άγκυρας, ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους βομβιστές αυτοκτονίας, «Έχουμε τη λίστα των βομβιστών αυτοκτονίας, αλλά δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε πριν από την διαπίστωση της πράξης». Έχοντας μείνει απαθής μετά τις επιθέσεις στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Σορούτς και την Άγκυρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το όνομα του βομβιστή αμέσως μετά από αυτό το νέο περιστατικό. Αν και το σύστημα των μέσων ενημέρωσης του ΑΚΡ λέει ότι η υπόθεση είχε λυθεί με πολύ κόπο, το παρελθόν του Νταβούτογλου και το μυστήριο γύρω από την επίθεση αφήνουν πολλά άλυτα ερωτήματα. Η απαγόρευση της δημοσιότητας που επιβλήθηκε μετά την επίθεση, αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Ο λαός της Τουρκίας θα πρέπει να ρωτήσει: Ήταν ένας από εκείνους τους βομβιστές αυτοκτονίας των οποίων τα ονόματα ήταν γνωστά στο Νταβούτογλου και ακόμη παραμένουν ελεύθεροι που έχυσε το αίμα αθώων ανθρώπων στην καρδιά της Ιστανμπούλ; Ή μήπως ήταν ένας από εκείνους τους τακφίρι δολοφόνους που περνούν τα τουρκικά σύνορα ελεύθερα που διέπραξε τη σφαγή; Ο Νταβούτογλου είναι ένοχος.

Αυτή η σφαγή προκλήθηκε από το ΑΚΡ, το οποίο έφερε τον αντιδραστικό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στην Τουρκία για την πολιτική του επιβίωση. Το AKP, υποστηρίζοντας ότι αυτή η επίθεση ήταν αποτέλεσμα του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στην τρομοκρατία, αυτοαπαλλάσσεται των ευθυνών του για τις σφαγές. Η ομιλία του Ερντογάν συνιστά ένα πλήρες διαζύγιο με τη λογική. Ο Ερντογάν, στη δήλωση του, παρέθεσε τις οργανώσεις που ήρθαν στο μυαλό του εκείνη τη στιγμή και για άλλη μια φορά δημιούργησε το λεγόμενο «κοκτέιλ οργανώσεων». Είπε ότι ο βομβιστής ήταν πολίτης της Συρίας και απέφυγε να προφέρει τη λέξη ISIS. Ενώ μόνο 44 δευτερόλεπτα της ομιλίας του είχαν σχέση με τη βομβιστική επίθεση, αφιέρωσε 10 λεπτά για να επιτεθεί στους ακαδημαϊκούς που δημοσίευσαν ένα κείμενο συλλογής υπογραφών υπέρ της ειρήνης και τους υπέδειξε απροκάλυπτα ως στόχο. Αυτή είναι η αντανάκλαση μιας ψυχολογίας ενοχής. Πράκτορες του σεχταριστικού θρησκευτικού πολέμου, υποκινημένοι για το πετρέλαιο από τον Ερντογάν, με τον ίδιο υποψήφιο για την ηγεσία των περιφερειακών αντιδραστικών δυνάμεων και φιλόδοξου «Rais» του σουνίτικου κόσμου μαζί με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, έχουν σκοτώσει με άνανδρο τρόπο αθώους ανθρώπους στο Σουλταναχμέτ. Ο Ερντογάν είναι ένοχος.

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι αυτό που συνέβη ήταν μια επίπτωση των πολέμων δι’ αντιπροσώπου στη Συρία. Ο Κουρτουλμούς, χρησιμοποιώντας αυτή την έκφραση, «πόλεμος διά αντιπροσώπου», παραδέχεται ότι οι ιμπεριαλιστές και οι χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, υποστηρίζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συγκεκριμένες οργανώσεις στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Τα στελέχη του ΑΚΡ και οι υπεύθυνοι τύπου τους, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία βοηθούσε και προστάτευε τουρκμενικές και σουνιτικές εξτρεμιστικές δυνάμεις στη Συρία.  Είναι το ΑΚΡ που συντηρεί το ανδρείκελο του πολέμου στη Συρία, οι σχέσεις του οποίου με τα αφεντικά του αποκαλέστηκαν «πόλεμος διά αντιπροσώπου» από τον Κουρτουλμούς. Το ΑΚΡ δεν μπορούμε να νίψει τας χείρας του τόσο εύκολα για τη σεχταριστική θρησκευτική τρομοκρατία, η οποία επήλθε από αυτό το ίδιο κόμμα. Η Τουρκία θεωρεί επισήμως το ISIS, τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία πρόσφατα αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βάση Μπασικά κοντά στη Μοσούλη, η παρουσία των οποίων πυροδότησε αντίδραση από την ιρακινή κυβέρνηση. Ω του θαύματος! Ξαφνικά, το ISIS επιτίθεται τη βάση Μπασικά με ρουκέτες. Ο Ερντογάν και το ΑΚΡ το χρησιμοποιούν αυτό ως δικαιολογία, προκειμένου να διατηρήσουν τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή αυτή, λέγοντας «αυτή η επίθεση αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο». Όταν η ιρακινή κυβέρνηση επέμεινε στην πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, άλλη μια παράξενη σύμπτωση, ανεβήκαν στο Διαδίκτυο βίντεο προπαγάνδας της επίθεσης του ISIS στη Μπασικά. Ας μην πέσουμε θύματα αυτής της συμπαιγνίας του ΑΚΡ και των τακφίρι δυνάμεων. Αμφότεροι, το ISIS και το ΑΚΡ είναι ένοχοι.

Η εργατική τάξη και οι καταπιεσμένοι θα πρέπει να ενωθούν ενάντια στον εξτρεμισμό και στον ευεργέτη του, την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Δεν μπορούμε να αγωνιστούμε ενάντια στον εξτρεμισμό, χωρίς να αγωνιστούμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Οι ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ είναι οι πλέον υπεύθυνοι για την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ως το κέντρο του πολέμου στον κόσμο. Οι σιωνιστές του Ισραήλ αγάλλονται στα κρυφά, καθώς συνεχίζεται ο θρησκευτικός σεχταριστικός πόλεμος και εκρήγνυνται βόμβες στη Βαγδάτη, στη Βηρυτό και στην Ιστανμπούλ. Είναι οι εργαζόμενες μάζες που υποφέρουν από αυτούς τους πολέμους. Οι Τούρκοι, Κούρδοι, Άραβες και Πέρσες εργάτες πρέπει να αγωνιστούν και να ενωθούν ενάντια στη δική τους αντιδραστική-θρησκευτικά σεχταριστική κυβέρνηση.

Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα (DIP)

13 Ιανουαρίου 2016 

 

Τακφίρι: Εξτρεμιστές Σουνίτες Μουσουλμάνοι οι οποίοι πιστεύουν πως έχουν το δικαίωμα να δολοφονούν τους άπιστους. Eίναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι οι οποίοι κατηγορούν άλλους Μουσουλμάνους ή πιστούς των άλλων θρησκειών του Αβραάμ (χριστιανούς ή εβραίους) ως άπιστους/αποστάτες (καφίρ). Σύμφωνα με τη Σαρία το δικαίωμα να κρίνει ως άπιστο κάποιον Μουσουλμάνο διατηρεί η ουλέμα/θρησκευτική ιεραρχία. Αποτελεί αντίστοιχο του αφορισμού. Πολλές Σαλαφιστικές ή άλλες εξτρεμιστικές ομάδες διακηρύσσουν πως διαθέτουν οι ίδιες το δικαίωμα του αφορισμού και της τιμωρίας των απίστων.

Ράις είναι ένας τίτλος που χρησιμοποιείται από τους ηγεμόνες των αραβικών κρατών στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. Μεταφράζεται ως «πρόεδρος» στα αραβικά, και ως «πλούσιος» στα Περσικά.Από τα περσικά η λέξη αυτή πέρασε στην τουρκική γλώσσα ως Ράις και σημαίνει ένα άτομο που ανήκει στην αριστοκρατία.