Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ "ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ" ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ "ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ" ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Eυθέως αντιμέτωπη με το λαϊκό «κύμα» που την ανέδειξε, ακριβώς ένα χρόνο πριν, βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αφορμή το σχέδιό της για το νέο Ασφαλιστικό. Για τον ίδιο λόγο έπεσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη σημαντική διαφορά, όμως, του τότε με το τώρα είναι πως τώρα τολαϊκό «κύμα» που αντιτάσσεται ξανά στην ασφαλιστική αντι-μεταρρύθμιση δεν έχει κανένα πολιτικό πόλο συσπείρωσης. Το ΠΑΣΟΚ είναι διαλυμένο και ουσιαστικά ακέφαλο, ενώ η ΝΔ απέκτησε επικεφαλής, τον γόνο Μητσοτάκη που είναι, όμως, «μνημονιακότερος» των … «μνημονιακών».

Η δεύτερη διαφορά των αρχών του 2016 με τις αρχές του 2015 είναι πως ο ελληνικός καπιταλισμός είναι πιο καθημαγμένος, μιας και έχει μεσολαβήσει το «άδειασμα» των τραπεζικών καταθέσεων, έπειτα τα capital controls αλλά και η συνέχιση της αποψίλωσης της βιομηχανίας (πρόσφατο το λουκέτο στη Softex). Το πιο μαύρο εθνικό οικονομικό τοπίο έρχεται να επισκιαστεί και από τη νέα φάση στην οποία έχει μπει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση μετά το τέλος του «φθηνού χρήματος» από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αλλά και το κραχ στην Κίνα.

Για να μην προβεί σε νέες «φρικαλεότητες» στο Συνταξιοδοτικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ποντάρει πλέον στις καθυστερήσεις υπογραφής… οποιασδήποτε συμφωνίας με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό. Οι καθυστερήσεις (στο ενδοαστικό μέτωπο) μπορούν να «κερδίζονται» μόνο όσο δεν υπάρχει μία δυναμική ανάκαμψη της ΝΔ και προπαντός όσο συγκρούονται μεταξύ τους για τους δικούς τους διεθνείς λόγους ΕΕ και ΗΠΑ και δεν καταλήγουν στο πως θα αντιμετωπίσουν την υπόθεση «Ελλάδα».

Τι προβλέπει το Μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη συμφωνία με τους δανειστές που νωρίτερα ή αργότερα θα φέρει άγριες περικοπές στις συντάξεις και στα εισοδήματα των επαγγελματιών δεν την καθιστά «αθώα». Κάθε άλλο, μάλιστα. Η ίδια έχει δεχτεί με το Μνημόνιο που υπέγραψε και ψήφισε τον Αύγουστο του 2015:

Να εξοικονομήσει το 11% των δαπανών του συνταξιοδοτικού έως το 2018 (1,9% του ΑΕΠ ή 3,2 δισ. ευρώ)

Να υπάρξει « στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών».

Να προχωρήσει η «κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους» και η «εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων ».

Είναι αυτές «ελληνικές» ή «αριστερές» προτάσεις ;

Είναι αυτές οι μνημονιακές δεσμεύσεις που οδηγούν στα μειωμένα έως και 20% ποσοστά αναπλήρωσης και στο «χαράτσι» του 27% στο εισόδημα των επαγγελματιών υπέρ του κλάδου της κύριας σύνταξης και υγείας. Η κυβέρνηση επιχειρεί με εμετικό τρόπο να πείσει το λαό πως αυτές είναι «ελληνικές» ή ακόμα και «αριστερές» προτάσεις, προκαλώντας την πρόσφατη αλλά και την παλιότερη μνήμη του λαού, αλλά και της αριστεράς. Το «χαράτσι» του 27% φέρνει την «εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων» που δεν είναι άλλο από το ΙΚΑ, στο οποίο οι εισφορές για κύρια σύνταξη και υγεία ανέρχονται στο ίδιο επίπεδο. Αυτό δεν αποτελεί «ελληνική» πρόταση, ούτε βέβαια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή της αριστεράς γενικότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις συμφωνίες του Ιουλίου – Αυγούστου 2015 έτεινε να αποδεχθεί τη γραμμή της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία θα δινόταν ελευθερία στους επαγγελματίες να επιλέξουν την ασφαλιστική κλάση την οποία θα ακολουθούσαν.

Επίσης δεν είναι «ελληνική» πρόταση, ούτε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των μισθών από τις συντάξεις, η οποία θα ρίξει όχι μόνο τις μελλοντικές, αλλά και τις τωρινές συντάξεις στον «Καιάδα». Η «προσωπική διαφορά» την οποία υπόσχεται η κυβέρνηση μεταξύ της σύνταξης που προκύπτει με τα έως τώρα ποσοστά αναπλήρωσης και της σύνταξης που θα προκύψει με τα εφεξής ποσοστά αναπλήρωσης δεν αποτελεί παρά προθάλαμο μειώσεων για τις μεσαίες και υψηλές συντάξεις, την ίδια ώρα που η νέα βασική σύνταξη -η λεγόμενη εθνική σύνταξη- είναι πολύ πιθανόν να δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια. Τί σχέση έχουν αυτά με τις «κόκκινες γραμμές» περί μη περικοπής των συντάξεων ή ακόμα για επαναφορά της 13ης σύνταξης, την οποία έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015;

Τέλος δεν ανήκει στο… έθνος, ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση να περιοριστεί η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ στο επίπεδο… ΙΚΑ, δηλαδή στο 20% των εσόδων του από το 50% – 90% που είναι σήμερα. Τι σχέση έχει αυτό με ένα «δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα» ;

Όχι άλλη μνημονιακή… «δικαιοσύνη» κ. Τσίπρα!

Και όλα αυτά γιατί ; Γιατί να εξυπηρετεί ο λαός ένα διαρκώς αυξανόμενο «δημόσιο» χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος, αλλά η αστική τάξη αυτής της χώρας χρησιμοποιώντας το κράτος που είχε και εξακολουθεί να έχει στα χέρια της για να κερδίζει και να κερδοσκοπεί ασύστολα;.

Που είναι τα λεφτά που έβγαλε η αστική τάξη από το 1991 και ειδικά από το 2001 και έπειτα, ακόμα και εν μέσω βαθιάς κρίσης την περίοδο 2010-2015;

Τι ρόλο έπαιξαν οι ελληνικές τράπεζες που «διασώθηκαν» απανωτές φορές από το κράτος και τώρα έρχονται να κάνουν κατασχέσεις ;

Ας μας απαντήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτά τα ερωτήματα και έπειτα να μας μιλήσει για «δίκαιο» και «βιώσιμο» συνταξιοδοτικό μέσα από «ενιαίους» κανόνες εισφορών και παροχών.

Ας «ενιαιοποιήσει» πρώτα η κυβέρνηση τους όρους ζωής στην κοινωνία και έπειτα να προχωρήσει στην «ενιαιοποίηση» των κανόνων στο ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση επιχειρεί το ανάποδο, κρατώντας στα χέρια ένα χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα ενός χρεοκοπημένου αστικού Κράτους για λογαριασμό των ιδιωτικών ασφαλιστικών, των μόνο «θεσμών» που θα κερδίζουν μακροπρόθεσμα από αυτήν την ιστορία.

Έτσι, πάει τώρα να βάλει τους χρεοκοπημένους μικρομεσαίους να πληρώνουν για τον εαυτό τους 20% (όπως ισχύει για τους μισθωτούς του ΙΚΑ) από το εισόδημά τους για τον κλάδο κύριας σύνταξης, όταν τους «τάζει» χαμηλότερη έως και 20% σύνταξη, αν βγουν με 40 χρόνια ασφάλισης το νωρίτερο στα… 62 ηλικιακά έτη τους!

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει «γαργάρα» την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%, αφήνοντας τα έσοδα του ΙΚΑ στο έλεος της προελαύνουσας μερικής απασχόλησης η οποία φέρνει έως και 70% λιγότερα έσοδα στο εν λόγω ταμείο σε σχέση με την πλήρη απασχόληση. Αν, όμως, και το 1,7 εκατομμύριο σημερινοί μισθωτοί δούλευε με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, το ΙΚΑ θα έδινε μέση κύρια σύνταξη στα… 800 ευρώ, χωρίς να βάζει φράγκο του κράτος.

Αυτή είναι η αλήθεια και ας μην αφήσουμε άλλο αυτή την κυβέρνηση να ξεφτιλίζει την αριστερά και να στρώνει το δρόμο στη ρεβανσιστική νεοφιλελεύθερη και φασίζουσα Δεξιά του Μητσοτάκη και του Γεωργιάδη. Να την ανατρέψουμε, να τσακίσουμε την εκκολαπτόμενη δεξιά αντίδραση και να ανοίξουμε το δρόμο σε μία αριστερή κυβέρνηση με εργατική εξουσία στηριγμένη στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Δ.Κ.