του Ερνέστο Αγγελή

Τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι, άνεργοι και μεταξύ τους πολλοί νεολαίοι, διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, απαιτώντας να σταματήσει εδώ και τώρα η διαδικασία εκποίησης-ξεπουλήματος της έκτασης που βρίσκεται το εδώ και δέκα χρόνια αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, οι εργαζόμενοι του οποίου είναι σε έναν μεγάλο αγώνα που έχει προκαλέσει κινητοποίηση αλληλεγγύης στο πλευρό του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η διαδήλωση την οποία καλούσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, άρχισε στις 12 το μεσημέρι, με συγκέντρωση στην Κοραή και συνεχίστηκε με πορεία στη Βουλή, στο κέντρο της Αθήνας. Με δυναμισμό και υπερηφάνεια για το λόγο της κινητοποίησης, που δεν ήταν άλλος, από την αλληλεγγύη και υπεράσπιση των αγωνιζόμενων εργατών της ΒΙΟΜΕ και του εγχειρήματός τους, οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας τα πανό των εργατικών συλλογικοτήτων που καλούσαν στην διαδήλωση, έφτασαν στο Σύνταγμα και συνέχισαν την πορεία.

Μεταξύ των συλλογικοτήτων αυτών, ήταν και η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, με πανό που έγραφε: Αλληλεγγύη στον Αγώνα των Εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ/ Κάτω τα Χέρια από το Αυτοδιαχειριζόμενο Εργοστάσιο. Πίσω απότο πανό της Εργατικής Συμμαχίας ακολουθούσαν με σημαίες μέλη και στελέχη του ΕΕΚ, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας του Σάββας Μιχαήλ. Συνθήματα όπως “Η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια Εργατικά – Εργάτη Μπορείς Χωρίς αφεντικά” και “Η ΒΙΟΜΕ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες”, δονούσαν την πορεία, η οποία παρά τον αστυνομικό κλοιό, συνεχίστηκε μεταδίδοντας το σύνθημα της αλληλεγγύης, στον κόσμο που κυκλοφορούσε στην Αθήνα εκείνη την ώρα αλλά και τους εργαζόμενους στο κέντρο.

Η πορεία κατέληξε στην Πανεπιστημίου, στην Κατάληψη του Ρεξ, δίνοντας το μήνυμα της υποστήριξης του αγώνα των καλλιτεχνών και της ενότητας των αγώνων, απέναντι κι ενάντια στην κυβέρνηση και το κράτος του κεφαλαίου, για την ανατροπή τους. Η υποδοχή που συνάντησε η πορεία αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ από τους συγκεντρωμένους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες της κατάληψης του ΡΕΞ, ήταν ενθουσιώδης και δυναμική, ενώ όλοι, μέσα κι έξω από την κατάληψη, φώναζαν συνθήματα ταξικού αγώνα για τη συνέχεια. 

Η διαδήλωση, είναι η πρώτη, στην Αθήνα, κεντρική κινητοποίηση υπεράσπισης του αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ και του αυτοδιαχειριζόμενου εμβληματικού εργοστασίου της Θεσ/κης. Δεν είναι υπερβολή να την χαρακτηρίσουμε ως μια πρώτη επιτυχία, παρά το γεγονός ότι σε αυτήν δεν ήταν, σχεδόν ούτε… δι’ αντιπροσώπου, ένα μεγάλο φάσμα οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, έχει ήδη αποφασίσει, μετά από την επιτυχημένη εκδήλωση που έγινε στο Περιστέρι, μια καμπάνια δράσης, βγάζοντας και την αντίστοιχη αφίσα. Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμαπου έχει εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του στη ΒΙΟΜΕ, συμμετέχει στην καμπάνια αλληλεγγύης. Είναι κρίσιμο όσο ποτέ, να συνεχίσουμε τον αγώνα υπεράσπισης του αγώνα της ΒΙΟΜΕ, στο κέντρο, σε κάθε συνοικία και χώρο δουλειάς και ελπίζουμε ότι όλες οι τάσεις του εργατικού κινήματος και της αριστεράς που αναφέρονται στην εργατική τάξη και στην αναγκαιότητα της ταξικής της χειραφέτησης θα σταθούν στο πλευρό των μαχόμενων εργατών της ΒΙΟΜΕ. Γιατί η “Αλληλεγγύη το όπλο των λαών” (ή σε παραλλαγή: των “εργατών”) δεν είναι μόνο σύνθημα για τις παρελάσεις.