Διαδήλωση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

Για την ήττα του ΝΑΤΟ  –  Όχι στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Προσυγκέντρωση στο Σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός, Κυριακή 7 Μάη 2023, ώρα 13:00 – Πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, τιμώντας την 9η Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, συμμετέχει, με άλλες αριστερές δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος, που στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι “ισαποστάκηδες”, σε διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ και του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η προκήρυξη του ΕΕΚ αναφέρει:

Η 9η Μάη είναι μέρα φλεγόμενης μνήμης και ζωντανό κάλεσμα σε ασυμβίβαστη πάλη ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον παγκόσμιο καπιταλισμό, στην προχωρημένη σήψη του. 

Η ήττα των στρατιών του Χίτλερ, καθοριστικά επιτεύχθηκε από τον σοβιετικό στρατό και λαό, με τις αδιανόητες θυσίες τους και με πάνω από 25 εκατομμύρια νεκρούς. Σημαντικότατη ήταν και η συμβολή των επαναστατικών κομμουνιστικών αντάρτικων κινημάτων στα Βαλκάνια (Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα) και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία).

Η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης έχει γίνει πεδίο ιδεολογικο-πολιτικής αντιπαράθεσης εδώ και χρόνια. Η δυτική προπαγάνδα, όταν δεν εξισώνει τον κομμουνισμό με τον φασισμό, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η αντιφασιστική νίκη είναι αποτέλεσμα των θυσιών των δικών της στρατιωτών, των αγγλο-αμερικανικών στρατευμάτων. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πλήξει τον αντιφασιστικό και σοβιετικό χαρακτήρα του γιορτασμού της 9ης Μαΐου, κήρυξε, το 2015, την ημέρα αυτή ως Ημέρα της (καπιταλιστικά) ενοποιημένης Ευρώπης.

Η νίκη του Οκτώβρη του 1917 ζει μέσα στην Ημέρα της Νίκης, στις 9 του Μάη 1945. Η δυναμική που απελευθερώθηκε από την Οκτωβριανή Επανάσταση νίκησε την πιο βάρβαρη μορφή που γέννησε η παρακμή του καπιταλισμού στον 20ο αιώνα. Έχουμε καθήκον να ξαναζωντανεύουμε, να ανανεώνουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο του Οκτώβρη 1917 και του Μάη 1945.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες άλυτης κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, όπου ακροδεξιές και ρατσιστικές κυβερνήσεις κάνουν την εμφάνισή τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όπου φασίστες και ναζί εγκληματίες θρονιάζονται στα έδρανα των κοινοβουλίων, οργανώνουν προβοκατόρικες κινητοποιήσεις στους δρόμους, και διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος προσφύγων, μεταναστών, αριστερών και αναρχικών, συχνά ατιμώρητα, σε όλες τις λεγόμενες “δυτικές δημοκρατίες” σε Ευρώπη και Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Ζούμε στην εποχή που η επιθανάτια αγωνία του καπιταλισμού οδηγεί την ανθρωπότητα στο χείλος της αβύσσου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με αμείωτη ένταση, ανοίγοντας της πύλες της κόλασης προς έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις ιαχές περί ίσων αποστάσεων που ακούγονται εξ αριστερών και εκ δεξιών, τονίζουμε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου, που διεξάγει η Ουκρανική κυβέρνηση των φασιστοειδών του φυρερίσκου Ζελένσκι εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με ομολογημένο στόχο την Νατοϊκή περικύκλωση, τον κατακερματισμό και την αποικιοποίηση της Ρωσίας και των χωρών της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Θυσιάζουν έναν ολόκληρο λαό για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Ο ιμπεριαλισμός για μια ακόμη φορά απειλεί την ανθρωπότητα με καταστροφή και θάνατο.

Τασσόμαστε χωρίς περιστροφές και υπονοούμενα υπέρ της ήττας του ΝΑΤΟ και της ήττας της “δικής μας” πατρίδας, της Μητσοτακικής “πατρίδας” του κεφαλαίου και της υποταγής στον ιμπεριαλισμό. Φυσικά, για την ήττα του ΝΑΤΟ δεν αρκούν απλώς τα στρατιωτικά μέσα. Πάνω απ’ όλα είναι αναγκαία η επαναστατική κινητοποίηση της διεθνούς εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαών του Παγκόσμιου Νότου κατά του ιμπεριαλισμού, η αντιστροφή της καταστροφής του 1991 και της διαδικασίας καπιταλιστικής  παλινόρθωσης. Μόνο με τη διεθνή επανάσταση θα μπει φραγμός στο στρατηγικό στόχο του ιμπεριαλισμού που συνειδητά και μεθοδικά προχωρά από το 1993 στην επέκταση του ΝΑΤΟ με διακηρυγμένο στόχο τον κατακερματισμό και την αποικιοποίηση του πρώην σοβιετικού χώρου, της Ρωσίας και επίσης της Κίνας.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει πίσω της μια τετραετία θανατοπολιτικής, πείνας, ανεργίας, πληθωρισμού, αστυνομικής καταστολής, υποκλοπών. Αυτή ή όποια άλλη κυβέρνηση προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, θα ανοίξει την πόρτα σε μία νέα τετραετία ακρίβειας, απολύσεων και άγριας εκμετάλλευσης για λογαριασμό του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των αμερικανονατοϊκών αφεντικών τους.  Πρέπει να δώσουμε ένα καταλυτικό χτύπημα στα σχέδιά τους.

Σε αυτή την εποχή παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, πολέμων και λαϊκών ξεσηκωμών, το φαινομενικά άτρωτο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα καταρρέει, υποκύπτοντας με δραματικό τρόπο στις ίδιες του τις εσωτερικές αντιφάσεις. Απαιτείται ο επαναπροσανατολισμός του κινήματος της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των καταπιεσμένων στην κατεύθυνση της κοινωνικής επανάστασης της επαναστατικής  σοσιαλιστικής διεξόδου από την κρίση με την εργατική εξουσία, για τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό.

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ-Τροτσκιστές)

3-5-2023