Το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, που πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε 10 χρόνια αδιάλυπτης λειτουργίας υπό καθεστώς εργατικής αυτοδιαχείρισης, βρίσκεται σε κίνδυνο.  Η έκταση του εργοστασίου μαζί με αυτή της μητρικής εταιρείας ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ πωλήθηκε πριν από λίγες μέρες, σε εταιρεία/fund Νοτιοαφρικανικών συμφερόντων, που σκοπεύει να την μετατρέψει σε εμπορικούς και χώρους γραφείων. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχειρείται το ξεπούλημα της επιχείρησης. Μέχρι το 2018 είχαν προηγηθεί 5 τουλάχιστον ακόμη απόπειρες πλειστηριασμού, οι οποίες μπλοκαρίστηκαν από την κινητοποίηση και την επαγρύπνηση του κινήματος. Τώρα το επιχειρούν μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού με διαδικασίες fast track.

Η τιμή πώλησης των περίπου 130 στρεμμάτων που εκποιήθηκαν, ήταν τελικά 9,23 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα μισά της αρχικής εκτίμησης, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν, ούτε τις απαιτήσεις των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ούτε εκείνων της συστεγαζόμενης Φίλκεραμ Τζόνσον, που δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ και επέλεξαν τον δρόμο του Πτωχευτικού Κώδικα. 

Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από το 2011, όταν τα αφεντικά, στη δίνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού, εγκατέλειψαν την επιχείρηση αφήνοντας απλήρωτους τους εργάτες και τους λογαριασμούς. Από τον Φεβρουάριο του 2013 οι εργάτες πήραν στα χέρια τους την λειτουργία του εργοστασίου δημιουργώντας το πρώτο παράδειγμα εργατικής αυτοδιαχείρισης στη χώρα, ως απάντηση στην ανεργία και στην ανέχεια. Έχοντας πλάι τους ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης σχεδόν απ’ όλο τον κόσμο κατάφεραν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που δημιουργούσε εναντίον τους η πρώην εργοδοσία, το κράτος, τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, αλλά και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο εργοστάσιο και να γκρεμίσουν τα όνειρα των funds που θέλουν να μετατρέψουν την έκταση του, σε παράδεισο του Real Estate.

Το ΕΕΚ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ! Υποστηρίζουμε το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημά τους όχι ως  “μια σοσιαλιστική νησίδα εντός καπιταλιστικού συστήματος”, αλλά σαν ένα αγωνιστικό παράδειγμα, που πρέπει να ολοκληρωθεί με ένα επαναστατικό, σοσιαλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από τη καπιταλιστική κρίση, ώστε τα εργοστάσια, ο παραγόμενος πλούτος και ολόκληρη η εξουσία να περάσουν στα χέρια των εργατών.

ΜΠΑΤΣΟΙ – ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ – Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ!

16/2/2023

Διαδήλωση στην Αθήνα, Σάββατο 18/2, 12 μ.μ., Προπύλαια (πεζόδρομος Κοραή)