Οι αγρότες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες των αντιδραστικών επιλογών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της περιβόητης «πράσινης μετάβασης», απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή. Η ανεξέλεγκτη άνοδος τιμών αυξάνοντας το κόστος παραγωγή καθιστά αδύνατη την αγροτική παραγωγή.

Οι αγρότες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χάνουν προοδευτικά τα χωράφια τους, καταστρέφονται οικονομικά και υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Οι αγρότες δεν μπορούν πια να ζουν και να δουλεύουν στον τόπο τους.

Λυγίζουν κάτω από το βάρος της πολιτικής του διευθυντηρίου των Βρυξελλών που προστατεύει την κερδοφορία των μεγαθηρίων του κεφαλαίου του βιομηχανοποιημένου αγροδιατροφικού τομέα σε βάρος των αγροτών και εργατών.

Θέλουν τον έλεγχο της γης και βάζουν σε ομηρία επιβίωσης τον ανθρώπινο πληθυσμό, την τροφή του οποίου πλέον ελέγχουν.

Ο μικρομεσαίος αγροτικός κλήρος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα:

  • Συνθλίβεται από την ΚΑΠ και την βίαιη προσαρμογή στους όρους τής δήθεν «πράσινης μετάβασης» και τις αντιδραστικές συμφωνίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που βάζουν φρένο στην εγχώρια παραγωγή.
  • Συνθλίβεται από τους εκβιαστικούς όρους που έχει αποδεχθεί η Ε.Ε από τις ΗΠΑ με τις προμήθειες γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών, ενώ η ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή επιβαρύνεται από το κόστος των απαγορεύσεων από τον βίαιο «κατακερματισμό» της παγκοσμιοποίησης (πόλεμοι και οικονομικές συγκρούσεις).
  • Συνθλίβεται από την αστάθεια των τιμών, την εξάρτησή τους από τις διεθνείς αγορές και τα χρηματιστήρια, χωρίς να τους παρέχεται καμία εγγύηση στο εισόδημά τους, με την ανατροπή προϋποθέσεων στις επιδοτήσεις.
  • Συνθλίβεται μαζί με τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές από τη ληστρική συμμαχία των Βρυξελλών με τις μεγάλες βιομηχανικές καλλιέργειες, που έχουν τον έλεγχο απορρόφησης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων (επιδοτήσεις) της ΚΑΠ.
  • Συνθλίβεται από την αδυναμία διαπραγμάτευσης με τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων, που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα σε βάρος τους.
  • Συνθλίβονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την οποία έχει προκαλέσει η μακροχρόνια, ασύδοτη παράδοση στην καπιταλιστική αδηφαγία των παραγωγικών πόρων του πλανήτη.

Οι κυβερνήσεις μαζί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνουν ότι «δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν» αλλά την ίδια στιγμή δίνουν δισεκατομμύρια για τους πολέμους του ΝΑΤΟ κόβοντας δισεκατομμύρια από την Υγεία την Παιδεία και τα αναγκαία έργα υποδομής και προστασία της αγροτικής παραγωγής.

Άφησαν τους αγρότες αβοήθητους να πνιγούν στη Θεσσαλία, μέσα στις λάσπες και τον βούρκο που σκέπασε το βιός τους. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πάρει ακόμα τα 6.600 ευρώ, ή την επιδότηση ενοικίου. Με κατεστραμμένα αρδευτικά δίκτυα, χωρίς αγροτικό και κτηνοτροφικό εξοπλισμό, η καλλιεργητική χρονιά, αλλά και πολλές επόμενες είναι σχεδόν χαμένες. Το ίδιο στην Εύβοια ή την Θράκη που κατακάηκαν από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

Η Ε.Ε. και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ζήτησαν από τους αγρότες να γίνουν «επιχειρηματίες».Τώρα τους υποχρεώνουν να εγκαταλείψουν τα χωράφια !

Οι αγρότες δεν πρέπει να συγχωρέσουν, ούτε να ανεχθούν την καταστροφή τους. Ο λαός το ξέρει αυτό και στηρίζει τον αγώνα τους, βλέποντας σε αυτούς, ένα πυλώνα της δικής του ύπαρξης.

Η Ε.Ε. δεν έχει άλλες «απαντήσεις» παρά μόνο τις «απαιτήσεις» του μεγάλου αγροτοβιομηχανικού και χρηματιστικού κεφαλαίου.

Οι μόνες «απαντήσεις» βρίσκονται στον κοινό αγώνα αγροτών, εργατών και καταπιεσμένων, για τον «εξοστρακισμό» της Ε.Ε. και των μονοπωλίων από την παραγωγή τροφίμων και απ’ τη ζωή μας.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ – Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα                                        19/2/2024