Εκδήλωση του ΕΕΚ-Τροτσκιστές στην Λοκομοτίβα

του Ερνέστο Αγγελή

Επιτυχώς έγινε την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 20:00 στην Λοκομοτίβα, η εκδήλωση του ΕΕΚ-Τροτσκιστές, Πανδημία και Κρίση: η Τέλεια Καταιγίδα. Δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες συμμετείχαν αλλά και πολλοί ακόμα παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά, από την Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, αλλά και διεθνώς.

Ο Σάββας Μιχαήλ, γενικός γραμματέας του Κόμματος, ανέλυσε την τομή στην παγκόσμια πολιτική κατάσταση, κάνοντας κριτικές αναφορές στους κορυφαίους επιστήμονες που έχουν επιχειρήσει να διεισδύσουν βαθύτερα στο πρόβλημα του νέου κορωνοϊού, του covid 19, στην αλληλεπίδραση και την αλληλοσύνδεσή του με το αδιέξοδο του παγκόσμιου καπιταλισμού. Επίσης έφερε στο προσκήνιο την διεθνή πολιτικό-θεωρητική διαμάχη μέσα στους κόλπους της διεθνούς μαρξιστικής διανόησης, γύρω από τον χαρακτήρα, την πηγή και τις συνέπειες της πανδημίας, την αποτυχία των αρχουσών τάξεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης να την αντιμετωπίσουν και τη νέα φάση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.  

Ο εισηγητής, αφού παρουσίασε τα νέα στοιχεία, ενδεικτικά της καταστροφής που συντελείται, με τους εκατοντάδες χιλιάδες προσβεβλημένους από τον κορωνοϊό και τους νεκρούς από την λοίμωξη, έδωσε την πολιτική διάσταση της κρίσης. Όμως δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε στη ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από το ρήγμα στον κοινωνικό μεταβολισμό του ανθρώπου με τη φύση και την ασυμβατότητα της καπιταλιστικής μορφής του με τις άπειρες απαιτήσεις και το δυναμικό της ζωής. Ο Σάββας Μιχαήλ, απέδειξε με την αριστοτεχνική όσο και εμβριθή μαρξιστική ανάλυση, ότι ο σαπισμένος καπιταλισμός, στην επιθανάτια αγωνία του, αντιμετωπίζει τον πολιτισμό, την ανθρωπότητα και κυρίως την εργατική τάξη, ως θανάσιμες απειλές για την παρωχημένη και επικίνδυνη παράταση του ανίερου βίου του. Είπε ότι η εξέγερση στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ και το κύμα της οργής που προκάλεσε στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις που πεθαίνουν, με το ρίξιμο των αγαλμάτων των δουλεμπόρων του ιμπεριαλισμού, δείχνουν το δρόμο που θα συνεχίσουμε οι εργαζόμενοι και η νεολαία και στην Ελλάδα. Έκλεισε λέγοντας ότι η παγκόσμια επανάσταση είναι η μόνη προοπτική των κολασμένων της γης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες εκείνη του συντρόφου Γρηγόρη Δαφνή, στελέχους του ΕΕΚ, που ανέδειξε την καταστροφή του βιοφυσικού περιβάλλοντος ως θεμελιώδη συνέπεια της παρακμής του καπιταλισμού, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι τον νυν καιρό. Ιδιαίτερα καταφέρθηκε ενάντια στον ρόλο των αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και τις συνέπειες των τεχνικών παραγωγής που εφαρμόζουν, στην αλλοίωση θεμελιωδών διαδικασιών της φυσικής ζωής, όπως εκείνης της εξέλιξης. Επίσης μίλησε για την σημασία που έχουν οι κινηματικές πρωτοβουλίες υπεράσπισης του περιβάλλοντος.

Είναι σαφές, ότι εν μέσω της πανδημίας, η ανάγκη για τον επανεξοπλισμό της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της με την επαναστατική μέθοδο του Μαρξ, είναι επείγουσα. Το ΕΕΚ σκοπεύει να αναβαθμίσει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, συνεχίζοντας την δουλειά που έγινε από την αρχή της πανδημίας και ενόψει του 17ου Συνεδρίου του, ετοιμάζει μπροσούρα με το κείμενο της ομιλίας του Σάββα Μιχαήλ για την «Τέλεια Καταιγίδα», μαζί με άλλα προσυνεδριακά κείμενα. 

Δείτε την εκδήλωση εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=MuGUfIS_Yts

* Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός