ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΛΟΥ: ΜΙΑ ΕΔΡΑ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

 

 

Στις 4 Δεκέμβρη 2015 διεξήχθησαν οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ) για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ).

Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε τα παρακάτω αποτελέσματα για το ΔΣ:

“Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και επί 85 ψηφισάντων, υπέρ της ΠΑΣΚΕ ψήφισαν 38 αντιπρόσωποι, υπέρ της ΔΑΚΕ 23, υπέρ της ΔΑΣ 20, υπέρ της Εργατικής Αυτονομίας 4 αντιπρόσωποι. 
Μετά και τα παραπάνω αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η ΠΑΣΚΕ εξασφαλίζει εννέα (9) από τις 21 έδρες της νέας Διοίκησης του ΕΚΒ, η ΔΑΣ έξι (6), η ΔΑΚΕ πέντε (5), ενώ η Εργατική Αυτονομία μία (1) έδρα.”, και για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ «Ψήφισαν 44. Υπέρ της ΠΑΣΚΕ 23 (εκλέγει δύο αντιπροσώπους), υπέρ της ΔΑΣ 19 (εκλέγει έναν αντιπρόσωπο), ενώ βρέθηκαν ένα (1) άκυρο και ένα (1) λευκό ψηφοδέλτια.»

Το συνδικαλιστικό εργατικό σχήμα της Εργατικής Αυτονομίας που συμμετείχε με  δυο υποψηφίους κατάφερε να κερδίσει μια έδρα στο νέο ΔΣ. Εκλέγει τον Θοδωρή Πανόπουλο από το εργοστάσιο της ΙΜΑΣ, θυγατρική της γερμανικής Continental, ενώ ο δεύτερος υποψήφιος Γιώργος Δούμπλας προέρχεται από το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας του Μάνεση. 

Οι υπόλοιπες έδρες δεν αλλάζουν τους συσχετισμούς μέσα στο νέο ΔΣ καθώς οι μνημονιακές δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία των 14 εδρών και η πολύχρονη αγαστή συνεργασία τους δεν πρόκειται να δημιουργήσει εκπλήξεις στη συγκρότηση του νέου ΔΣ παρά το γεγονός ότι η ΔΑΚΕ βρέθηκε πλέον στην τρίτη θέση. Πιθανότατα η ΔΑΣ που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ θα διεκδικήσει, ανεπιτυχώς μάλλον, τη γραμματεία του ΔΣ. To 2012 ο συνασπισμός ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ είχε αρνηθεί την παραχώρηση της θέσης του γραμματέα στη ΔΑΣ, γεγονός που την άφησε εκτός του ΔΣ  καθώς δεν είχε δεχτεί καμιά άλλη θέση. 

Σημαντικό στοιχείο των εκλογών είναι η συνεχής συρρίκνωση του αριθμού των αντιπροσώπων για την ανάδειξη του ΔΣ. Οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στις εκλογές ήταν μόνο 85 φέτος από τους 103 το 2012. Το γεγονός αυτό είναι δηλωτικό τόσο της ογκούμενης ανεργίας, της έλλειψης εμπιστοσύνης σε ένα ΕΚΒ που δεν θέλησε ποτέ να χαράξει μια μαχητική γραμμή μέσα στο εργατικό κίνημα υποτασσόμενο στη ΓΣΕΕ των νενέκων αλλά και την αποστοίχιση εργατών από σωματεία που ακολούθησαν μια πολιτική γραμμή συμβιβασμένη με τα μνημόνια ή κρίθηκαν αναποτελεσματικά στο να χαράξουν μια ανυποχώρητη γραμμή υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, ικανή να διατηρήσει τόσο τους εργαζόμενους αλλά και τους άνεργους συσπειρωμένους στα σωματεία τους.

Η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών με ανακοίνωσή της είχε καλέσει να στηριχτεί και να ψηφιστεί το ανεξάρτητο ταξικό ψηφοδέλτιο της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ επισημαίνοντας ότι:

«Έχοντας πίσω μας το προδοτικό ΝΑΙ της ΓΣΕΕ στα μνημόνια, με τα οποία συντάσσεται η πλειοψηφία του ΕΚΒ, τα αλλεπάλληλα λουκέτα, με το πιο πρόσφατο της COCA-COLA αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δραστικά τις συνέπειες του 3ου μνημονίου που μας έκατσαν στο σβέρκο οι ψευτοαριστεροί των κοινοβουλευτικών διαδρόμων, απαιτείται άμεσα ο επαναπροσανατολισμός και ανασυγκρότηση όλων των μαχόμενων δυνάμεων μέσα στο εργατικό κίνημα.

Η Πρωτοβουλία μας δεν παραιτείται από το αυτονόητο δικαίωμα των εργατών για την  ανανέωση του μηχανισμού των συνδικάτων, όπως και της συγκρότησής τους έξω από αυτά, τη στιγμή που η πλειοψηφία της εργατικής τάξης παραμένει εκτός συνδικαλιστικής οργάνωσης και η μαζική ανεργία αποδομεί τα ήδη υπάρχοντα συνδικάτα και συσσωρεύει τον εφεδρικό στρατό εργασίας, έτοιμο για κρέας στα κανόνια του ιμπεριαλισμού.
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία σέρνει ολόκληρη την εργατική τάξη στην καταστροφή με τις 24ωρες απεργιακές τουφεκιές, έχοντας εγκαταλείψει τους αγώνες των εργατών ακόμα κι όταν τραβάνε σχεδόν 60 μέρες απεργίας όπως οι εργάτες της ΒΙΣ.

Η Πρωτοβουλία μας ενισχύει την αυτοοργάνωση των εργατών, προωθεί την αναγκαία ενότητα από τα κάτω παλεύοντας για την οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανατραπούν οι αστικές κυβερνήσεις και τα μνημόνιά τους και να αντιμετωπιστούν οι δραματικές συνέπειες της καπιταλιστικής χρεοκοπίας που δεν πρόκειται να βρουν γιατρειά ούτε μέσα στον καπιταλισμό, ούτε μέσα σε ένα εθνικό πλαίσιο.»

Βόλος, 15/12/2015

Γιάννης Χατζηγιάννης