ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

 

 

 

Για πάνω από ένα μήνα συνεχίζονται κλιμακούμενες οι συγκρούσεις ανάμεσα στους εξεγερμένους παλαιστίνιους και το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ. Το επίκεντρο των γεγονότων είναι η κατεχόμενη από τον πόλεμο του 1967 Ιερουσαλήμ και ο χώρος γύρω από το τζαμί Αλ Ακσά στην Παλιά Πόλη, όπου βρίσκονται τα πολύ σημαντικά ιερά και των άλλων λαών της πολυεθνικής ιστορικής πόλης.

Μια σειρά προκλήσεων, επιθέσεων και κατασταλτικών μέτρων του σιωνιστικού κράτους κατά τους τελευταίους μήνες, ενάντια στους παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε συνδυασμό με την μαζική οργή που έχει προκαλέσει η δολοφονία από ακροδεξιούς εποίκους στο χωριό Ντούμα της Ναμπλούς, της Ρεχάμ Νταουαμπσέχ και της οικογένειάς της, στις 31 Ιούλη, έχει οδηγήσει από τα μέσα Σεπτέμβρη σε μια λαϊκή εξέγερση και μια αιματηρή καταστολή από το κράτος της ακροδεξιάς Κυβέρνησης Νετανιάχου και τις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής (IDF). Ο μέχρι τώρα απολογισμός για τους παλαιστίνιους είναι πάνω από 47 νεκροί, εκατοντάδες έχουν πυροβοληθεί με πλαστικές σφαίρες, πάνω από 1850 έχουν τραυματιστεί και κακοποιηθεί από στρατιώτες της IDF και εποίκους, χιλιάδες νοσηλεύονται από τις επιθέσεις με χημικά στις διαδηλώσεις και τέλος, έχουν σημειωθεί πάνω από 136 επιθέσεις σε ιατρικά συνεργεία και ασθενοφόρα. 

Η εξέγερση χαρακτηρίζεται από μαζική κινητοποίηση των πιο φτωχών  προλεταριακών στρωμάτων παλαιστινίων, ιδιαίτερα της νεολαίας, που συγκρούονται με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής και με όλες εκείνες τις παρακρατικές συμμορίες που οργανώνουν ένοπλες επιθέσεις, σε σπίτια και τους δρόμους, τόσο στην Ιερουσαλήμ, όσο και σε άλλες πόλεις στη Δυτική Όχθη. Σωρεία τυφλών δολοφονιών κατά παλαιστινίων έχουν πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, ενώ σε απάντηση στο κύμα διαμαρτυριών που έχουν προκαλέσει εντός και εκτός Ισραήλ, η Κυβέρνηση Νετανιάχου επικαλείται τις επιθέσεις μαχαιρωμάτων ενάντια σε στρατιώτες, ενώ οι νεκροί δεν έχουν σχέση με τις επιθέσεις αυτές. Υπό την καθοδήγηση άλλων κρατικών εκπροσώπων, όπως του δημάρχου της Ιερουσαλήμ, γίνεται κάλεσμα «ένοπλης απάντησης πολιτών» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ οργανώνονται καθημερινά επιθέσεις σε σπίτια Παλαιστινίων, με την κρατικά προστατευόμενη φασιστική συμμορία Ατερέτ Κοχανίμ, να προχωρά σε εξώσεις παλαιστίνιων κατοίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα πογκρόμ διωγμών με την κατηγορία της «παράνομης κατάληψης εδάφους».

Την Κυριακή 11 Οκτώβρη, η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα και πολλές ακόμα επιθέσεις σε άλλες πόλεις. Ήδη, οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ και ένα μεγάλο κύμα αναβρασμού επικρατεί σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, με μια πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην κατ’ όνομα «Αρχή» υπό τον Μαχμούντ Αμπάς, να κρίνει αναγκαία μια νέα ένοπλη εξέγερση, μια Τρίτη Ιντιφάντα. Η Ιερουσαλήμ όπου τώρα εκδηλώνεται η δυναμική αυτής της αναπτυσσόμενης εξέγερσης, είναι μια κεντρικής σημασίας -για την ύπαρξη του σιωνιστικού κράτους ως δύναμης πολέμου και κατοχής- πόλη στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Το «στάτους κβο» που επικαλούνται οι Νετανιάχου αλλά και οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Ε.Ε και του ΟΗΕ, είναι αυτή η πραγματικότητα καταπίεσης και θανάτου ενάντια στην οποία εξεγείρονται οι παλαιστίνιοι.

Η αισχρή, προβοκατόρικη δήλωση του Νετανιάχου ότι το ναζιστικό ολοκαύτωμα των Εβραίων προωθήκε από τον τότε άραβα-παλαιστίνιο μουφτή της Ιερουσαλήμ, δεν συνιστά μόνο μια απαλλαγή του ρατσιστικού – ναζιστικού καθεστώτος του Xίτλερ.  Είναι προσβολή για τα εκατομμύρια Εβραίους που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα θανάτου και τα κρεματόρια για να ευοδοθούν οι κανόνες «φυλετικής καθαρότητας» των ναζί. 

Oυσιαστικά, αποτυπώνει όχι μόνο την αντιδραστική ακροδεξιά ιδεολογία του Nετανιάχου αλλά και την σήψη του κράτους-τρομοκράτη και το θανάσιμο μίσος και την ασυμφιλίωτη σύγκρουση με τον ίδιο τον εβραϊκό λαό και τις καταπιεσμένες αραβικές μάζες της περιοχής.

Η κρίση του πολεμικού κράτους-χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού, πυροδοτείται από την παγκόσμια κρίση και το χάος που έχει προκαλέσει η αποτυχία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδίων στην Μέση Ανατολή. Το αδιέξοδο του σιωνιστικού κράτους και του ιμπεριαλισμού, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους και τις καταστροφές. Η μόνη λύση και προοπτική είναι η διαρκής επανάσταση, η κοινή πάλη των εβραίων και παλαιστίνιων εργατών για την συντριβή του σιωνιστικού κράτους και την οικοδόμηση μιας ενιαίας σοσιαλιστικής Παλαιστίνης, στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής ομοσπονδίας της Μέσης Ανατολής.

Ερν. Α.