Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη που κάναμε στα Σκόπια, στη βόρεια Μακεδονία.
Η γεωγραφία της χώρας καθορίζεται πρωτίστως από βουνά, κοιλάδες και ποτάμια. Στην πρωτεύουσα ζει περίπου το ένα τέταρτο των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων δηλαδή γύρω στους 560.000. Οι Αλβανοί αποτελούν μια σημαντική πληθυσμιακή ομάδα, περίπου 25% του πληθυσμού της χώρας, ακολουθούμενοι από Τούρκους, Σέρβους, Ρομά και άλλες μικρότερες μειονότητες. Η πρωτεύουσα έχει παραπάνω από 8 Τζαμιά, ενώ ένα σημαντικό τουριστικό κομμάτι της αποτελείται από κατοικίες Αλβανών. Οι περισσότερες επιγραφές εντός της πρωτεύουσας είναι στην αλβανική γλώσσα, πωλείται αλβανικό παραδοσιακό φαγητό και είναι κρεμασμένες περισσότερες αλβανικές παρά μακεδονικές σημαίες. Μάλιστα υπάρχουν σε τοίχους και σε μπαλκόνια επιγραφές από τις αλβανικές, αντισερβικές δυνάμεις που δρούσαν κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, του αλβανο-νατοϊκού UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου) και του στρατηγού Αντέμ Γιάσαρι. 200 περίπου μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα του Αλβανού ήρωα Σκεντέρμπεη και από πίσω μια εκκλησιαστικού τύπου στενογραφία που απεικονίζει ξανά φυσιογνωμίες του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου και τον Γιάσαρι. Τα περισσότερα μαγαζιά με αναμνηστικά είδη πουλούν και αλβανικά σουβενίρ. Επίσημα είναι δηλωμένες δύο θρησκείες για την χώρα, η χριστιανική και η μουσουλμανική. Η γέννηση του Κοσόβου έχει δημιουργήσει μια μεγάλη επιρροή στην χώρα. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους και άλλες από Αλβανούς, αντικαθιστώντας εθνικά χαρακτηριστικά όπως τις σημαίες και τις επιγραφές της Βόρειας Μακεδονίας με αντίστοιχες σερβικές και αλβανικές. Σε κανένα κεντρικό κτήριο της πρωτεύουσας δεν υπάρχει η υπογραφή Βόρεια Μακεδονία. αλλά Ρεπούμπλικα της Μακεδονίας και ο ήλιος της Βεργίνας είναι πυκνά εμφανίσιμος στον χώρο.
Οι μεγαλύτερες Αλβανικές κοινότητες υπάρχουν στους δήμους του Τέτοβου (70,3% του συνολικού πληθυσμού), του Γκόστιβαρ (66,7%), της Δίβρης (58,1%), της Στρούγκας (56,8%), του Κίτσεβου (54,5%), του Κουμάνοβο (25,8%%) και των Σκοπίων (20.4%).
Στην περιοχή του Κουμανοβο υπάρχει αντίστροφα έντονη παρουσία Σέρβων.
Η γλώσσα μοιάζει πάρα πολύ με τα Βουλγαρικά και τους περισσότερους εθνικούς ήρωες η Βουλγαρία τους προσδιορίζει ως Βούλγαρους που ζούσαν σε αυτήν την περιοχή και πάλευαν ενάντια στην οθωμανικό ζυγό για την εθνική απελευθέρωση της Βουλγαρίας. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Χένρι Νόελ Μπράιλσφορντ, δημοσιογράφος, περιέγραψε τους Σλάβους συνομιλητές του της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας ως σχετιζόμενους, τόσο με τους Σέρβους όσο και με τους Βουλγάρους, χωρίς να τους αποδίδει ξεκάθαρη εθνική συνείδηση, αποδεχόμενος ωστόσο ότι τμήμα του πληθυσμού είναι «οριστικά σερβικό», ενώ ένα άλλο τμήμα «καθαρά βουλγαρικό».
Με τη δημιουργία του Βουλγαρικού Πριγκιπάτου, το ανώτατο στρώμα της Μακεδονίας έπρεπε να αποφασίσει εάν η Μακεδονία θα έπρεπε να γίνει ανεξάρτητο κράτος ή μέρος μιας «Μεγάλης Βουλγαρίας. Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, ένα μεγάλο τμήμα αυτών των σλαβικών εθνοτικών ομάδων, κυρίως εκείνες που κατοικούν εντός των ορίων υφίσταται μια μείζονα αλλαγή ταυτότητας στο πλαίσιο του κινήματος του Μακεδονισμού, αποτέλεσμα της πολιτικής τάσης της Ελλάδας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας για διεκδίκηση της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας από τα τέλη 19ου αι. και αρχές του 20ού αιώνα.
Άτυπη οικονομία (από τη Wikipedia)
Η Βόρεια Μακεδονία χαρακτηρίζεται από σημαντική άτυπη οικονομία, που αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ. Εμφανίστηκε μετά την ανεξαρτητοποίηση, κατά την οικονομική μετάβαση. Η χώρα ήταν απομονωμένη, εξαιτίας του εμπάργκο που δεν της επέτρεπε πρόσβαση στις σέρβικες και ελληνικές αγορές και με κακές σχέσεις με την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Με δυσκολία, λοιπόν, μπορούν να επιβιώσουν οι νέες επιχειρήσεις και οι τεχνίτες όταν δηλώνουν τη δραστηριότητά τους και η εθνική οικονομική κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε οι μικροί επιχειρηματίες να καταβάλουν φόρους χωρίς να κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.
Η χώρα βρίσκεται πάνω στους εμπορικούς δρόμους που συνδέουν την Ασία και τη δυτική Ευρώπη και χρησιμοποιούνται για μεταφορά ηρωίνης, αλλά κυρίως κοκαΐνης, όπλων, αλκοόλ και σωματεμπορία. Οι εγχώριοι εγκληματίες έχουν μικρή ανάμιξη στη διακίνηση αυτή, αλλά οι δραστηριότητές τους ευνοούνται από την ντόπια κουλτούρα, δηλαδή την ύπαρξη φατριών στην αλβανική μειονότητα, όπως και τις πολιτικές αναταραχές στο Κόσοβο, άλλης μιας χώρας-πέρασμα. Στη χώρα γίνεται επίσης ξέπλυμα χρήματος, που διευκολύνεται από το μέγεθος των συναλλαγών σε ρευστό, παρά τη συνεχώς αυστηρότερη νομοθεσία.
Τέλος, η διαφθορά είναι διαδεδομένη, κυρίως στους τομείς της υγείας, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Σύμφωνα με έναν υπολογισμό του εθνικού γραφείου στατιστικών, η διαφθορά κόστιζε έως ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο και κάθε άτομο πλήρωνε κατά μέσο όρο 470 ευρώ τον χρόνο για πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, πράγμα που έκανε τη χώρα τη χειρότερη των Βαλκανίων στο θέμα της διαφθοράς. Πολλές είναι οι συλλήψεις που γίνονται για διαφθορά, αλλά οι εγχώριοι και διεθνείς παρατηρητές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του κράτους.
Η χώρα τα τελευταία 20 χρόνια έχασε περίπου 10% του πληθυσμού και από 2.022.547 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, που έγινε το 2002, ο πληθυσμός της το 2023 υπολογίζεται σε 1.826.247 κατοίκους.
Γλώσσα
Τα σλαβομακεδονικά και τα αλβανικά είναι οι επίσημες γλώσσες της Βόρειας Μακεδονίας.
Fanis P.