Επισιτιστική κρίση και μαύρη αγορά προ των πυλών

Επισιτιστική κρίση και μαύρη αγορά προ των πυλών

του Γ.Χ.

Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, στην Ανατολή Ιεράπετρας και στα Φαλάσαρνα Χανίων οι αγρότες συνεταιριστές παραγωγοί αναγκάστηκαν να πετάξουν 20 και 50 τόνους αντίστοιχα φρέσκων οπορωκηπευτικών Α διαλογής χάνοντας την σοδειά της χρονιάς και μάλιστα σε συνθήκες απότομης φτωχοποίησης του πληθυσμού.

Αυτό ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της απαγόρευσης των μετακινήσεων των παραγωγών εκτός του νομού τους και την περικοπή των θέσεων πάγκων στις λαϊκές αγορές στο μισό, που επέβαλε η κυβέρνηση χωρίς να μεριμνήσει για την αδιάθετη αγροτική παραγωγή. ‘Ετσι, τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλοι χονδρέμποροι μονοπωλούν την αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Oι παραγωγοί αγρότες-λαϊκατζήδες ξεκληρίζονται!

Αυτή η απαγόρευση μετακίνησης μάλιστα εμποδίζει και όποιους αγρότες ήθελαν και μπορούσαν να δωρίσουν την παραγωγή σε φτωχά στρώματα της πόλης αφού δεν μπορούν ούτε να αναλάβουν το κόστος μεταφοράς, αλλά ακόμη και να εξασφαλίσουν σχετικές άδειες μετακίνησης προς τα εκεί αφού δεν συντρέχει αιτιολογία επαγγελματικής απασχόλησης. Οι ίδιοι οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα με δικά τους έξοδα μίσθωσαν νταλίκες και μετέφεραν στην Μακεδονία τόνους αδιάθετης παραγωγής προς 25 κοινωνικά παντοπωλεία δήμων για δωρεάν διανομή. Ωστόσο δεν είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο του κόστους της μεταφοράς της υπόλοιπης την οποία την δώρισαν σε κτηνοτρόφους των κοντινών περιοχών για τα κοπάδια τους!

Αγροτοσυνδικαλιστές από την περιοχή της Κρήτης καταγγέλλουν το υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής οικονομίας (Άδωνη και Βορίδη δηλαδή) ότι ενορχήστρωσαν τα περιοριστικά μέτρα στις λαϊκές προς όφελος συγκεκριμένων χονδρέμπορων της κεντρικής λαχαναγοράς και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε καταστροφή τους μεμονωμένους παραγωγούς αλλά και τους συνεταιρισμούς και με μαθηματική ακρίβεια θα πάμε σε μαύρη αγορά και επισιτιστική κρίση πάρα πολύ σύντομα, την στιγμή που ο κόσμος στις πόλεις φτωχοποιείται ραγδαία και πεινάει.

Πηγή φωτογραφίας:

böhringer friedrich / CC BY-SA