Να καταργηθούν τα πρόστιμα – να παύσουν οι διώξεις!

του Ερνέστου Αγγελή

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους-διωκόμενες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις, την Τετάρτη 31 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην ΔΟΕ. Το κάλεσμα για την συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο της πάλης της ενιαιομετωπικής αυτής συλλογικότητας και των δικηγόρων που είναι αλληλέγγυοι στους διωκόμενους, ενάντια στο κράτος καταστολής με την δεξιά κυβέρνηση επικεφαλής και εν όψει της κινητοποίησης την Παρασκευή 2 Απρίλη στο ΣτΕ, διεκδικώντας την κατάργηση των απαγορεύσεων των διαδηλώσεων, των προστίμων και την παύση των διώξεων που γίνονται για την συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου του 2020, της απεργίας της 26 Νοέμβρη και της διαδήλωσης στις 6 Δεκέμβρη.

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε η πολιτική της Επιτροπής, για μια ενιαία δράση ενάντια στις απαγορεύσεις και τις διώξεις, που έχουν μια πολιτική σκοπιμότητα: να χτυπήσουν εν τω γεννάσθαι το εργατικό κίνημα. Όπως διαπιστώθηκε όμως εισηγητικά, η μεγάλη κινητοποίηση ιδίως νέων εργαζόμενων και άνεργων στις συνοικίες, έδωσε ένα χτύπημα στην κυβέρνηση, ανοίγοντας μια νέα φάση στην πολιτική κατάσταση. 

Στην συνέντευξη οι δύο δικηγόροι, Αγγελική Σεραφείμ (μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ) και Μπάμπης Κουρουνδής (ενάγων στο ΣΤΕ για τους 46 τις Θεσ/κης) από την ομάδα αλληλεγγύης στους διωκόμενους, παρουσίασαν τον άθλιο τρόπο με τον οποίο έχει η κυβέρνηση μεθοδεύσει την καταστολή, παραβιάζοντας ακόμα και αυτές τις διατάξεις του Συντάγματος. Αποκάλυψαν τις σκευωρίες με τις οποίες το αρχηγείο της αστυνομίας προέβη στις απαγορεύσεις των πορειών, πλαστογραφώντας αποφάσεις της Επιτροπής για την υγεία. Μίλησαν για την πρωταρχικότητα της δράσης στους δρόμους για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με μια παρουσίαση από την εκπρόσωπο της Επιτροπής, των προστίμων και των διώξεων που έχουν ασκηθεί πανελλαδικά. Με τα στοιχεία της Επιτροπής, έχουν επιβληθεί σε τουλάχιστον 154 ανθρώπους πρόστιμα (με ένα κόστος 54.000 ευρώ) και οι διώξεις φτάνουν τις 60 πανελλαδικά, σε δίκες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Έγινε συνεπώς νέο κάλεσμα υποστήριξης της καμπάνιας οικονομικής αλληλεγγύης αλλά κυρίως, πολιτικής υποστήριξης της δράσης της Επιτροπής, με συλλογή ψηφισμάτων συμπαράστασης στους διωκόμενους και συμμετοχής στις διαδηλώσεις.  

Η κινητοποίηση την Παρασκευή 2 Απριλίου στις 9 μ.μ. στο ΣτΕ (Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου) απαιτεί την παρουσία όλων στον δρόμο. Το ΣτΕ θα εκδικάσει την προσφυγή των διωκόμενων της Θεσ/κης ενάντια στα πρόστιμα και τις διώξεις και η απόφασή του, θα κρίνει το αν θα καταπέσουν οι κυβερνητικές κατασταλτικές διώξεις για όλους τους διωκόμενους. Είναι βέβαια σαφές, ότι μια τέτοια απόφαση είναι πολιτικά δύσκολο ως απίθανο να παρθεί από αυτόν τον θεσμό και για αυτό οι διαδηλώσεις στο επόμενο διάστημα είναι μπροστά μας.