ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ "ΜΙΝΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ" ΤΗΣ ΟΕΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ "ΜΙΝΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ" ΤΗΣ ΟΕΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους εργάτες της Ανατολικής Ουκρανίας

 

Σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας, χώρο συνάντησης νεολαίας αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας σε αλληλεγγύη στους εξεγερμένους εργάτες της Ανατολικής Ουκρανίας. 

Πλήθος κόσμου, την Παρασκευή 11 Ιουλίου, παρακολούθησε τις πολιτικές ομιλίες και τα δρώμενα, μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Σημείο», τον δημοφιλή Θάνο Ανεστόπουλο (των Διάφανων Κρίνων) και το εξαιρετικό μουσικό σχήμα Fuga Perpetua. 

Η τροτσκιστική νεολαία δεν κρατά πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους φασίστες της Σβομπόντα και του Δεξιού Τομέα και την χούντα του Κιέβου από τη μία πλευρά και τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από την άλλη, όπως δυστυχώς κάνει η πλειοψηφία της ευρωπαϊκής αριστεράς και εκφράζεται με την πρόσφατη άθλια ανακοίνωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (στην οποία συμμετέχει και ο δικός “μας” ΣΥΡΙΖΑ). Ξεκινάμε από την ταξική φύση των δυνάμεων που συγκρούονται και όχι από τις -ουκ ολίγες- συγχύσεις των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων μαζών, ιδιαίτερα όταν αυτοί δέχονται τις βολές του πυροβολικού της φασιστικής Εθνοφρουράς στο πολιορκούμενο Ντονέτσκ.

Την ώρα που πραγματοποιούνταν η εκδήλωση της ΟΕΝ ο στρατός του Κιέβου συνεπικουρούμενος από το διεθνή ιμπεριαλισμό εξαπέλυε μια ολοκληρωτική επίθεση εναντίον των εξεγερμένων της Ανατολικής Ουκρανίας, σε ένα μαύρο παράλληλο βαρβαρότητας με την επιχείρηση “Προστατευτική Αιχμή” και τον βομβαρδισμό του παλαιστινιακού λαού από τον σιωνιστικό στρατό. 

Στην αρχή της ομιλίας του ο σ. Νίκος Τζιρής, γραμματέας της ΟΕΝ,  υπογράμμισε: «στεκόμαστε δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, στους πολιορκημένους εξεγερμένους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως και σε κάθε θύμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». 

Ο σ. Σάββας Μιχαήλ, γενικός γραμματέας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, παρουσίασε βασικά σημεία της καμπάνιας διεθνούς αλληλεγγύης στην αιχμή της οποίας έχει βρεθεί το ΕΕΚ και οι δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς με τρεις κοινές διακηρύξεις αλληλεγγύης, πικετοφορίες στην Ουκρανική πρεσβεία, διεθνείς εκδηλώσεις -όπως στη Βάρνα της Βουλγαρίας- και φυσικά τη 2η Ευρωμεσογειακή Εργατική Συνδιάσκεψη.

Ο Σάββας Μιχαήλ κατήγγειλε την  κυβέρνηση του Κιέβου και την φασιστική αιχμή της, τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις, για τα εγκλήματα που διαπράττουν σε βάρος του λαού των  ανατολικών  περιοχών. 

Τόνισε πως σε αντίθεση με την κυρίαρχη ίσως αντίληψη σύμμαχος των υπερασπιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν μπορεί να είναι κανένας Πούτιν και καμία ελίτ ολιγαρχών και μαφιόζων της όποιας απόχρωσης· φυσικός τους σύμμαχος είναι η παγκόσμια, και πρωτίστως η ευρωπαϊκή εργατική τάξη. Όμως, η αλληλεγγύη στους δρόμους των μητροπόλεων της Ευρώπης φαίνεται ασθενική με ευθύνη της ρεφορμιστικής και κεντριστικής αριστεράς που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό να νεκρανασταίνει τον φασισμό στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Ιδιαίτερα σημαντική για την εκδήλωση ήταν η παρουσία εκπροσώπων μεταναστευτικών κοινοτήτων και συλλόγων από την Ουκρανία στην Ελλάδα οι οποίοι κρατώντας την τρίχρωμη σημαία της λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ παρενάβησαν στην εκδήλωση. Με αυθόρμητο και πηγαίο τρόπο κατήγγειλαν την κυβέρνηση του Κιέβου και τον ιμπεριαλισμό ζητώντας να επιστρέψει η ειρήνη στον τόπο τους.  

Οι μουσικές του Θάνου Ανεστόπουλου και των Fuga Perpetua όπως και το διαδραστικό θεατρικό δρώμενο της ομάδας «Σημείο» συντρόφευσε τους περισσότερους από 200 ανθρώπους που προσήλθαν στο κάλεσμα της ΟΕΝ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Η παράσταση συγκίνησε ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους, μετανάστες και ντόπιους, αναπαραστώντας τις κακουχίες της ζωής ενός μετανάστη στην Ελλάδα από την είσοδο μέχρι τη “ζεστή φιλοξενία” στη χώρα και μας θύμισε πως “στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι”.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος έπαιξε παλιότερα κομμάτια από την εποχή των Διάφανων Κρίνων αλλά και από τον τελευταίο του προσωπικό δίσκο. Το πρόγραμμα του έκλεισε με έναν στιχουργικό αυτοσχεδιασμό ενάντια στον φασισμό και για την ελπίδα που αναδύεται μέσα από την μαύρη κατάσταση που ζούμε. 

Τον Θάνο διαδέχτηκαν οι Fuga Perpetua που με μια εμπνευσμένη ανάμιξη ανατολίτικων μελωδιών και κλασικής μουσικής μάς ταξίδεψαν από το Ιράκ, την Τουρκία και την Αρμενία μέχρι τον Μότσαρτ.

Ένα μικρό λιθαράκι στην υπόθεση της διεθνούς προλεταριακής αλληλεγγύης αποτέλεσε η εκδήλωση της ΟΕΝ που με τις μικρές της δυνάμεις διοργάνωσε αυτό το μικρό φεστιβάλ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Η επιτυχία αυτής της πολιτικής-πολιτιστικής εκδήλωσης της ΟΕΝ ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση ενός φεστιβάλ της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας, αλλά αποτελεί και σταθμό στην καμπάνια αλληλεγγύης στους εξεγερμένους εργάτες της Ανατολικής Ουκρανίας, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό.

Η εκδήλωση ίσως πέρασε απαρατήρητη από τα αποχαυνωμένα ελληνικά αστικά ΜΜΕ, και ασχολίαστη από την κεθεύδουσα ελληνική αριστερά του σταλινισμού, του ρεφορμισμού και του κεντρισμού. Ωστόσο, είχε θερμή ανταπόκριση στην… Υποκαρπάθια Λαϊκή Δημοκρατία  (Ρουθηνία – Δυτική Ουκρανία). Με ένα ενθουσιώδες άρθρο στην κεντρική ιστοσελίδα της, η  Υποκαρπάθια Λαϊκή Δημοκρατία είχε ανταπόκριση, φωτογραφίες της εκδήλωσης και από τη δικη του Σάββα Μιχαήλ ύστερα από μήνυση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής, καθώς  και αναφορές στη διεθνή καμπάνια του ΕΕΚ.