της Κατερίνας Μάτσα

Ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια τα άτομα που πάσχουν από άνοια, στις διάφορες μορφές της, ενώ υπολογίζεται ότι το 2030 θα έχουν φτάσει τα 80 εκατομμύρια και το 2050 τα 150 εκατομμύρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist [ 27\4\20]. Περισσότερα από τα μισά από αυτά αφορούν τη νόσο Αλτσχάιμερ

Τα άτομα αυτά χρειάζονται οπωσδήποτε φροντίδα. Στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ξεχνούν ακόμα και να φάνε, να πιούν νερό, να πάνε στην τουαλέτα. Συχνά δεν αναγνωρίζουν ακόμα και τα δικά τους πρόσωπα. Άλλοτε έχουν μικρού ή μεγάλου βαθμού ανησυχία, άλλοτε βυθίζονται στην απάθεια.

Αναμφίβολα, αυτά τα άτομα χρειάζονται επιμελή φροντίδα. Όμως πού και πώς μπορούν να τη βρουν; Τα ελάχιστα ιδρύματα πού υπάρχουν είτε έχουν κλείσει, λόγω κορονοϊού, είτε έχουν πολλά κρούσματα και γιαυτό δεν προσφέρονται ως λύση. Από την άλλη μεριά, η παραμονή τους στο σπίτι, σε συνθήκες απομόνωσης, ακόμα και όταν επιδιώκεται η συχνή τηλεφωνική επαφή μαζί τους, μπορεί να επιδεινώσει τη γενικότερη κατάστασή τους, οδηγώντας ακόμα και σε κατάρρευση. Και μπορεί στην Ιαπωνία να έχουν δημιουργηθεί ρομπότ, ειδικά για τη φροντίδα ατόμων με άνοια, πόσο όμως είναι αυτά προσιτά στον πολύ κόσμο, που δεν διαθέτει χρήματα; Πρός το παρόν, με διαλυμένα τα συστήματα πρόνοιας από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που επιβλήθηκαν σε όλες τις χώρες, το βάρος της φροντίδας τους πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στην οικογένεια.

Σήμερα, εάν αυτά τα άτομα προσβληθούν από κορονοϊό δεν υπάρχει πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο, λόγω ηλικίας. Εάν, παρολαυτά εισαχθούν κινδυνεύουν να παρουσιάσουν διαταραχές, λόγω απότομης αλλαγής περιβάλλοντος, άγχος, πανικό, ακόμα και παραληρητικές καταστάσεις. Τί μένει; Η καραντίνα στο σπίτι. Σε αυτή, όμως την περίπτωση, η απομόνωση, η απουσία ανθρώπινης επαφής, την οποία έχουν τόσο ανάγκη, μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα της επιστήμης, η άνοια δεν αποτελεί την αναπόφευκτη κατάληξη του γήρατος, αλλά μια μειωμένη ικανότητα πνευματικής λειτουργίας [disability], πού μπορεί να αντιμετωπισθεί με φάρμακα και άλλα μέσα. Ομως, σήμερα, η έρευνα και οι κλινικές δοκιμές έχουν διακοπεί. Η προτεραιότητα δίνεται αποκλειστικά σε ό,τι σχετίζεται με τον κορονοϊό

Η κατάσταση για τούς ανοϊκούς συνανθρώπους μας εξελίσσεται καταστροφική.

28\4\20