Eurogroup, “μία συμφωνία για την διάσωση του συστήματος”

 

 

“Δεν θα πρέπει να δίνουμε στους Έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης…”. Με την δήλωση αυτή σχολίασε ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε την συμφωνία της Πέμπτης 15 Ιουνίου, στο Eurogroup, προσθέτοντας με εφιαλτικό κυνισμό ότι “είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν…”.

Ο περιβόητος Τόμσεν του ΔΝΤ ήταν ακόμα πιό σαφής για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Η συμφωνία όπως είπε ήταν καλή “ακριβώς γιατί διασφαλίζει την σταθερότητα του συστήματος…”.

Μία προσεκτική ματιά στο κείμενο της απόφασης είναι… διαφωτιστική για τους λόγους που κάνουν τον Τόμσεν να αισθάνεται ότι πρόκειται για μία καλή συμφωνία. Αυτά που συμφωνήθηκαν είναι:

  • Να δοθεί στην Ελλάδα η καθυστερημένη δόση του δανείου προσαυξημένη σε 8,5 δισ. ευρώ από 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά θα δοθούν άμεσα 7,7 δισ. ευρώ για να εξοφληθούν οι λήξεις των ομολόγων του Ιουλίου “για να διασφαλισθεί η σταθερότητα του συστήματος” όπως είπε ο Τόμσεν και να αποφευχθεί ένα κραχ στην Ευρωζώνη λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές. Τα υπόλοιπα 0,8 δισ. ευρώ που αφορούν σε καθυστερημένες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες θα  δοθούν αργότερα, το φθινόπωρο.
  • Το ΔΝΤ με μία προσχηματική απόφαση δήλωσε ότι θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με την προϋπόθεση ότι αργότερα κάποια στιγμή θα τα βρουν με τους Ευρωπαίους για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις όσον αφορά τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά για να μπορέσει να εκταμιευθεί η δόση και να αποφευχθούν “ατυχήματα” δέχεται να δηλώσει ότι θα μπει στο πρόγραμμα τώρα αλλά θα δώσει λεφτά όταν υπάρξει συμφωνία. Στην πραγματικότητα είναι μία πολιτική απόφαση για να μπορεί ο Σόιμπλε να φανεί συνεπής στην Βουλή του ότι το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα και γι’ αυτό μπορούν να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης.
  • Στην απόφαση αναφέρονται κάποιες αόριστες υποσχέσεις για παρεμβάσεις βελτίωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα μετά το 2018, έτσι ώστε να δοθεί το πρόσχημα στο ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα και να επανεξετάσει τις εκτιμήσεις του, που διαφέρουν από τις ευρωπαϊκές, μέχρι να γίνουν οι γερμανικές εκλογές και τότε να παρθούν αποφάσεις για το αν μένει ή φεύγει.
  • Δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση το QE και η περιβόητη “έξοδος” στις αγορές καθώς το ΔΝΤ δεν έχει αλλάζει την εκτίμησή του για την μη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι η Ευρωζώνη να ξεκαθαρίσει τι άλλα μέτρα θα πάρει για την ελάφρυνση του χρέους. Μία ελάφρυνση που ο Σόιμπλε εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν θα χρειασθεί…
  • Όλοι μαζί πανηγύρισαν γιατί η Ελλάδα –δηλαδή η κυβέρνηση Σύριζα Ανελ– κατάφερε να περάσει τα 140 “μέτρα” εφιάλτη που καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να επιβάλει στον λαό της.

Ακόμα και η Λαγκάρντ υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι δεν περίμενε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να περάσουν από την Βουλή μέχρι την προχθεσινή συνάντηση του Eurogroup.

Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση υπερβάλλοντας εαυτόν προχθές κατέθεσε στο Eurogroup ένα χωρίς προηγούμενο μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα άγριας λιτότητας σε όλα τα μέτωπα, με περικοπές δαπανών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική πρόνοια, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία, συνταξιοδοτικό σύστημα, το ΔΝΤ συμφώνησε να δώσει μία “υποσχετική” για νέο μικρο-δάνειο και η Ευρωζώνη πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή την “ησυχία” της όσο αφορά μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μέχρι να τελειώσουν ο Σόιμπλε και η Μέρκελ με τις εκλογές τους…

Γι’ αυτό ο Τόμσεν με όλο τον κυνισμό που διακρίνει τον ίδιο και τους συνεργάτες του καυχιόταν ότι “Η σημερινή συμφωνία είναι καλή για την Ελλάδα, καλή για τα μέλη του ΔΝΤ και καλή για τους Ευρωπαίους: ακριβώς διότι διασφαλίζει την σταθερότητα του συστήματος…”. 

 

Γ. Αγγ.