Το Pride που πέρασε στην ιστορία

Συμπλοκή της Νεολαίας Σύριζα με λοατ υποκείμενα σημειώθηκε στο φετινό Pride, λόγω της διαμαρτυρίας στην παρουσία αστυνομικών. Το  Pride της Αθήνας 2017,  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου στο Σύνταγμα όπου χιλιάδες queer υποκείμενα βρέθηκαν όπως κάθε χρόνο για να συζητήσουν περί σεξουαλικότητας, σεξουαλικής απελευθέρωσης και να γιορτάσουν. Η γιορτή αυτή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αξιοπρέπειας των καταπιεσμένων από την πατριαρχία, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και τον σεξισμό.

Όπως κάθε χρόνο χορηγοί, ΜΚΟ, και πρεσβείες κρατών που θέλουν να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους επέβαλαν την παρουσία τους στο Pride με τις ευχές της επίσημης διοργάνωσης. Φέτος, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε με την προσπάθεια ξεπλύματος της αστυνομίας, με την παρουσία μπλοκ της αστυνομίας στη διαδήλωση. ΛΟΑΤ++ αστυνομικοί θα έκαναν παρέλαση με την επωνυμία “Δράση Αστυνομικών ενάντια στο ρατσισμό”. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τα καταπιεσμένα queer υποκείμενα. Το πιο ριζοσπαστικά διεκδικητικό, και έντονα πολιτικοποιημένο κομμάτι του φετινού Pride θυμίζοντας τις εξεγερσιακές παραδόσεις του Stonewall και γενικότερα του ΛΟΑΤ++ κινήματος εμπόδισε την παρουσία των οργάνων καταστολής στην πορεία.  Ήταν μέλη της οργάνωσης Κουήρ Ντεκαπάζ, και της Πρωτοβουλίας για το Αυτοοργανομένο Pride των αναγκών και των επιθυμιών μας. Στην Πρωτοβουλία, στο πλευρό των υπολοίπων λοατ και συμμάχων ακτιβιστών, συμμετέχει και η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας.

 

Από την έναρξη του φεστιβάλ το Σάββατο 10/6 το πρωΐ η πρωτοβουλία για αυτοοργανωμένο Pride μοίραζε ανακοίνωση όπου εξηγούσε γιατί το Athens Pride δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας. Επίσης καλούσε “όλες/ όλα/ όλους το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 18.00 σε ανοιχτή συζήτηση στο κτίριο Γκίνη”.  Πριν την έναρξη της πορείας ξεκίνησε διαμαρτυρία από την πρωτοβουλία και την Κουήρ Ντεκαπάζ ενάντια στην παρουσία των οργάνων καταστολής στην διαδήλωση. Την αστυνομία υπερασπίστηκε η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος τα μέλη της οποίας φώναζαν σεξιστικά και υβριστικά σχόλια εναντίον της πρωτοβουλίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις επόμενες μέρες υπήρξε διαστρέβλωση των γεγονότων κατά την οποία οι σεξιστικές εκφράσεις προήλθαν από μέλη των δύο πρωτοβουλιών κατά της αστυνομικής παρουσίας. Ωστόσο η ύπαρξη οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο αναιρεί τη συκοφαντία από πλευράς της Νεολαίας Σύριζα.

 

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και στα πρώτα βήματα της πορείας όπου υπερασπιστές της αστυνομίας πετάξανε άτομο από τη διαδήλωση στο έδαφος και παραλίγο να το ποδοπατήσουν. Ευτυχώς αλληλέγγυα άτομα έσπευσαν να βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να αρχίσουν διαπληκτισμοί μεταξύ αστυνομίας και νεολαίας σύριζα με τα μέλη των δύο πρωτοβουλιών για το αυτοοργανομένο Pride. Στα χέρια των δεύτερων πέρασε το αστυνομικό πανό για να γίνει αντικείμενο καλλιτεχνικής δημιουργίας με ροζ μπογιά. Τα δύο μπλοκ που ήταν αντίθετα στην αστυνομική καταστολή σταμάτησαν για αρκετή ώρα τα μπλοκ των συριζαίων και της Δράσης Αστυνομικών οι οποίοι τελικά απομακρύνθηκαν απ’ την πορεία. Οι ομάδες της διοργάνωσης του φεστιβάλ έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός. Η πορεία συνεχίστηκε με τα μπλοκ του αυτοοργανωμένου Pride μπροστά. Τα δύο μπλοκ προσπάθησαν κατά την πορεία και μετά να εξηγήσουν στα περισσότερα λοατ άτομα που δεν καταλάβαιναν τη φύση του περιστατικού και τους λόγους τη στάσης μας. Το φεστιβάλ έληξε με το καθιερωμένο πάρτυ.

 

Την ώρα που κυβέρνηση με το μπλοκ της, παρουσία βουλευτών και υπουργών και άλλων στελεχών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διασπαζόταν. Το επίσημο τμήμα lgbtq κράτησε αποστάσεις. Ωστόσο αρκετά από τα μαχητικά μέλη της βοήθησαν τα δύο αντικυβερνητικά μπλοκ. Πολλοί άλλοι συναγωνιστές τις επόμενες μέρες να υπερασπίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αλήθεια ενάντια στις κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές συκοφαντίες κρατώντας ως ατομικότητες απόσταση από την LGBTQ ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Δυστυχώς αυτό που επικρατεί είναι μια μηχανιστική υλιστική αντίληψη που αγνοεί τόσο την σημασία της συμβολικής σύγκρουσης στην ταξική πάλη όσο και του καθεστώτος μετάβασης. Η αντίληψη αυτή είναι ικανή να οδηγήσει σε κεντριστικές τακτικές. Ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί είναι η δυσκολία ανάλυσης του εν λόγω φεστιβάλ. Το Pride ως θεσμός δεν είναι πλέον διεκδικητικής περηφάνιας όπως ξεκίνησε ούτε αμιγώς φιλελεύθερο φεστιβάλ όπως θέλουν να το κάνουν οι διοργανωτές του. Πρωτίστως διατηρεί τη σημασία του σημείου συνάντησης των καταπιεσμένων υποκειμένων, πράγμα που καθιστά την ολοκλήρωση της μετάβασης από τα φεστιβάλ διεκδίκησης σε φεστιβάλ χορηγών. Η παρέμβαση στο Pride γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα αναγκαία. Αλλά η διοργάνωση έχει βαθειά ταξική διαστρωμάτωση. Οι διοργανωτές έχουν ισχυρούς συμμάχους: το ίδιο το σύστημα που είναι ασυμφιλίωτος εχθρός των υποκειμένων τα οποία προσέρχονται στο φεστιβάλ. Η εδραίωσή τους έχει μια πολύπλοκη δομή που θα αποτελέσει αντικείμενο άλλου άρθρου. Το Pride δεν είναι απλά εκφυλισμένο αλλά έχει κανονική ταξική διαστρωμάτωση. Δεν υπάρχει χώρος για Πολιτική Επανάσταση στο αλλοτριωμένο Pride. Ο μόνος δρόμος είναι να κτιστεί κάτι εναλλακτικό χωρίς χορηγούς, χωρίς pinkwashing και χωρίς κλειστές πόρτες διοργανωτριών ΜΚΟ, αλλά αυτοοργανωμένο από ανοικτές λοατκι++ συνελεύσεις με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Η συνάντηση της πρωτοβουλίας είναι το Σάββατο, 17 Ιουνίου, στις 19.00, στο Πολυτεχνείο, κτίριο Γκίνη.

Σοφ. Tσ.