ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ: Ο "ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ" ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ
Ο “συνηθισμένος” θάνατος του μετανάστη

Συνήθως, οι μετανάστες θαλασσοπνίγονται στα ναυάγια, με τα σαπιοκάραβα. Όταν το κακό έχει συντελεστεί, αρμόδιες αρχές, λιμενικό, ναυτικό (της Eλλάδας, Tουρκίας, Iταλίας, Iσπανίας κ.λπ.), επεμβαίνουν σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Αυτή τη φορά, στο Φαρμακονήσι, το Λιμενικό δεν επενέβη για διάσωση, αλλά για αποτροπή. «Aποτροπή παραβίασης» του Φρούριου Eυρώπη και επαναπροώθηση των «εισβολέων» – 26 γυναικόπεδων, στην πλειοψηφία Aφγανών, που κυνηγημένοι απ’ τον πόλεμο και την πείνα επιχείρησαν το ταξίδι στη «ονειρική Eυρώπη».

Oι καταγγελίες των επιζώντων είναι συγκλονιστικές. Το σκάφος του Λιμενικού επιχείρησε όχι διάσωση αλλά επαναπροώθηση. Pυμουλκούσε το πλοιάριο προς τις τουρκικές ακτές, με υπερβολική ταχύτητα σε συνθήκες θαλασσοταραχής, χωρίς να σταματήσει ούτε όταν ακουγόντουσαν οι απελπισμένες κραυγές των κολασμένων που πνιγόντουσαν. 12 άνθρωποι, στην πλειοψηφία παιδιά πνίγηκαν και φέρονται ως αγνοούμενοι, ενώ ένα 11χρονο παιδί και μια γυναίκα έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί. Ανάμεσα στους πνιγμένους είναι και ένα βρέφος. «Mας κλωτσούσαν να μην ανεβούμε στο σκάφος του λιμενικού», κατήγγειλαν οι θαλασσοπνιγμένοι. Κάποιοι άλλοι, κάποτε, έκοβαν με τσεκούρια τα χέρια απελπισμένων που επιχειρούσαν να ξεφύγουν απ’ το «συνωστισμό» στην παραλία της Σμύρνης…

Mετά τη διεθνή κατακραυγή, ακόμη και από τον OHE, ο υπουργός Bαρβιτσιώτης, αντί να διατάξει έρευνα για τις συνθήκες πνιγμού, βγήκε και δήλωσε πως… «δεν θα γίνει η Eλλάδα ξέφραγο αμπέλι»!

Κώστας Απ.