ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ - ΑΣΘΕΝΗΣ Η ΥΓΕΙΑ

 

Mε απεργία διαρκείας συνεχίζουν τον αγώνα οι γιατροί του EOΠYY. Η απεργία που ξεκίνησε στις 25 Nοέμβρη ξεπερνά ήδη τους 2 μήνες και εξελίσσεται σε έναν από τους μακρόχρονους απεργιακούς αγώνες.

Tο EEK συμπαραστέκεται στον αγώνα για δημόσια δωρεάν υγεία και τη διατήρηση και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας· μέλη και φίλοι του δίνουν τη μάχη για την νίκη της απεργίας, την ανατροπή της αντιδραστικής τροϊκανής κυβέρνησης Σαμαρά – Bενιζέλου και του φασίστα υπουργού υγείας Γεωργιάδη. Παράλληλα, με συμμετοχή συντρόφων από το EEK και άλλες δυνάμεις του κινήματος και ανένταχτους αγωνιστές γιατρούς έχει συγκροτηθεί Πρωτοβουλία για δημόσια-δωρεάν περίθαλψη. H Πρωτοβουλία οργανώνει εκδηλώσεις σε διάφορες συνοικίες της Aθήνας σκοπεύοντας στη δημιουργία ενός μαζικού λαϊκού και εργατικού κινήματος για δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ – ΑΣΘΕΝΗΣ Η ΥΓΕΙΑ

του Δημήτρη Γεωργίου

Τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό από τον πρώην υπουργό Υγείας Λοβέρδο ως το απαύγασμα της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας δημόσιας υγείας, χτύπησαν οι καμπάνες του ενταφιασμού του. Εν ολίγοις χρεοκόπησε μαζί με την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Γεωργιάδη που λίγες ημέρες πριν το εκθείαζε ως επιτυχημένο.

Στον πρώην ΕΟΠΥΥ είχαν ενταχθεί (ουσιαστικά στοιβαχτεί) περίπου δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι των μεγαλύτερων Ταμείων της χώρας, όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ και πλήθος άλλων Ταμείων.

Οι γιατροί που εκλήθησαν να περιθάλψουν ουσιαστικά όλη τη χώρα, δηλαδή την πρωτοβάθμια περίθαλψη, είναι 5.500 διαφόρων ειδικοτήτων και 3.400 νοσηλευτές και εργαστηριακό προσωπικό.

Είναι δηλαδή ίδιος αριθμός με αυτούς που περιέθαλπαν μέχρι εκείνη τη στιγμή ΜΟΝΟ τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ.

Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ άνοιξε η κυβέρνηση την κερκόπορτα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πώς; Έκανε συμβάσεις με μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες τύπου Βιοιατρική, Ιατρόπολις, Ιατρικό Κέντρο, Υγεία, ων ουκ έστιν αριθμός, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν συμμετοχή επί των εξετάσεων 15%.

Μέχρι τότε οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονταν εντελώς δωρεάν στα ιατρεία του ΙΚΑ.

Τα εργαστήρια του ΙΚΑ τα αποδυνάμωσε εντελώς, μη χορηγώντας εργαστηριακό υλικό, και έτσι εντέχνως καθοδηγούσε τους εργαζομένους στους ιδιώτες. Την ίδια στιγμή οι ουρές στα ραντεβού αυξάνονταν μέχρι και δύο μήνες, γιατί δεν διόριζε η κυβέρνηση γιατρούς να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, που πλήρωναν και τις ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρείες να κλείσουν ραντεβού.

Με αυτό το κομφούζιο που δημιούργησε ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ η κυβέρνηση, ρίχνοντας τις ευθύνες που είχε η ίδια στο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ (γιατρούς, νοσηλευτές, εργαστηριακούς), νομίζει πως βρήκε ευκαιρία –πατώντας πάνω στη σύγχυση του κόσμου από τα συνεχή μνημόνια που δεν αντιμετωπίζουν την κρίση αλλά την επιδεινώνουν- να διαλύσει εντελώς το αφυδατωμένο από την πολιτική της σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Θέλοντας λοιπόν να διορθώσει τα κακώς κείμενα προκειμένου να υποταχθεί στις εντολές της τρόικας περί απολύσεων, νομίζει πως «βρήκε» την εύκολη λύση.

Προσπαθεί να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων-ανεργία- ακόμα 9.000 εργαζομένους στα 2.000.000 που ήδη υπάρχουν. Ο ΕΟΠΥΥ ως εκ τούτου χρεοκόπησε όχι από τους «κολοσσιαίους» μισθούς των χιλίων ευρώ των εργαζομένων του, αλλά από τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ υπουργών και κολαούζων τους και κυρίως από τη συνολική χρεοκοπία του συστήματος τους.

Έτσι λοιπόν «γεννήθηκε» το… ΠΕΔΥ.

Τι θα κάνει το… ΠΕΔΥ; Ετοιμάζεται να δώσει σαν «λεία» 10.000.000 ασφαλισμένους στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα υγείας που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και είναι έτοιμα να μας «υποδεχτούν», θα διορίσει προσωρινά με μισθούς γαλέρας 2.000-3.000 γιατρούς, κυρίως παθολόγους ως οικογενειακούς γιατρούς και παιδίατρους, και τους υπόλοιπους έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς θα τους αναγκάσει να αυτοαπολυθούν. Έτσι ανοίγει διάπλατα η οδός της περίφημης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ποιος εργαζόμενος, ασφαλισμένος δεν γνωρίζει σήμερα την ανάγκη της ύπαρξης ειδικού γιατρού; Είναι δυνατόν το 2014 ένας οικογενειακός γιατρός να αντιμετωπίσει π.χ. χειρουργικά, γυναικολογικά, καρδιολογικά περιστατικά; Βεβαίως και όχι. Άρα όποιος έχει οποιοδήποτε πρόβλημα που δεν εμπίπτει στις γνώσεις του οικογενειακού γιατρού οδηγείται «σιδηροδέσμιος» στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το ίδιο θα γίνεται και με τις εργαστηριακές εξετάσεις, μια και θα έχουν καταργηθεί εντελώς τα νυν υπολειτουργούντα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ και οι εργαστηριακοί θα κάνουν μόνιμες «διακοπές» στο σπίτι τους και έτσι θα μάθουν «τι εστί βερίκοκο», κατά Γεωργιάδη.

Το μέλλον λοιπόν που μας επιφυλάσσει το… ΠΕΔΥ μας είναι να μας θάψει στα ερείπια του καταρρέοντος συστήματος του.

Δεν νομίζω πως οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να το δεχτούν, να δεχτούν έναν νέο Μεσαίωνα που τους «προσφέρουν».

[Tο άρθρο του σ. Δημήτρη Γεωργίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακών, την Πέμπτη 16-01-2013]