Φασίστες, κάτω τα χέρια από τον Στέλιο Nικητόπουλο

 

 

Απειλές ενάντια στη ζωή του δημοσιογράφου Στέλιου Νικητόπουλου της ΕΡΤ3 εκτοξεύτηκαν από τον φασιστικό οχετό μετά από δημοσίευμα του γνωστού “ΣΤΟΧΟΥ” γιατί ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος “τόλμησε” να καλέσει σε συγκέντρωση ενάντια στο εθνικισμό την Κυριακή 21/1 στην Καμάρα, την ίδια στιγμή που οι απανταχού εθνικιστές και φασίστες μαζεύονταν στον Λευκό Πύργο.

 

Ο Σ. Νικητόπουλος σε υπόμνημά του κατάγγειλε το γεγονός στο συνδικαλιστικό κίνημα και απέστειλε συγκεκριμένη καταγγελία και στην εισαγγελία πρωτοδικών της Θεσ/νίκης. Όπως αναφέρει στην καταγγελία του: «το μεσημέρι της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης συλλαλητήριο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Καμάρα, με περιεχόμενο την καταδίκη του εθνικισμού και των φασιστικών απολήξεων του συλλαλητηρίου, μέσα από τις σοβινιστικές και ακραία εθνικιστικές αντιλήψεις που επιχειρείται να καλλιεργηθούν από τη μια και την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ως δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, αλλά και ως πολίτης που έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί και να εκφράζει δημόσια τη δική του πολιτική θέση απέναντι σε σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα (τοποθέτηση που αναγκαία χρωματίζει πολιτικά με τον ένα ή άλλο τρόπο τη μετάδοση κάθε πληροφορίας), την 16η Ιανουαρίου 2018 ανάρτησα στο προσωπικό μου προφίλ στο facebook την ακόλουθη λιτή και κατά βάση δημοσιογραφική πληροφορία: «Την Κυριακή στις 13:00 στην Καμάρα θα γίνει συγκέντρωση ενάντια σε κάθε εθνικισμό».

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την 20ή Ιανουαρίου 2018 (παραμονή του συλλαλητηρίου), το εθνικιστικό έντυπο «ΣΤΟΧΟΣ», μέσα από την ηλεκτρονική έκδοσή του, κυκλοφόρησε με δημοσίευμα που είχε τον πηχιαίο τίτλο: «ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ Δημοσιογράφος της κρατικής ΕΡΤ3 καλεί στην ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ αντισυγκέντρωση στην Καμάρα!». Η ανάρτηση αυτή συνοδευόταν από screenshot στο οποίο διακρινόταν καθαρά ο λογαριασμός και το πρόσωπο μου, ενώ ακολουθούσε το εξής σχόλιο: «ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΕΜΕΝΟΙ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ… ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!».

Το παραπάνω άκρως δυσφημιστικό, προσβλητικό και εξυβριστικό για εμένα δημοσίευμα πολιτικού μίσους, που είχε ως αποκλειστικό και καθαρό σκοπό την «στοχοποίησή μου», τόσο ως προσώπου όσο και ως δημοσιογράφου, κινητοποίησε εναντίον μου φασιστικά και ακροδεξιά στοιχεία από όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμη και από το εξωτερικό! Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή του, προκάλεσε σωρεία χυδαίων και προσβλητικών για το άτομό μου σχολίων μέσα από δεκάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, πολλές από τις οποίες μου κοινοποιήθηκαν και μέσω messenger. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην βαριά προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειάς μου, αλλά παίρνει σοβαρότερες διαστάσεις, καθώς τα περισσότερα από τα μηνύματα αυτά ήταν ευθέως απειλητικά για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλειά μου, όχι μόνο τη δική μου αλλά και της οικογένειάς μου, μέσα από έναν κυριολεκτικά διαδικτυακό βομβαρδισμό επιθέσεων, είτε από πραγματικά είτε από εικονικά profiles διαδικτυακών χρηστών.

Τις αναρτήσεις αυτές, μαζί με το ηλεκτρονικό δημοσίευμα του «Στόχου», επισυνάπτω στο παρόν μου, θέτοντάς τα σε γνώση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, καταλείποντας στη δική σας διακριτική ευχέρεια τη διερεύνηση του θέματος και την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τη συνέλευση δημοσιογράφων της ΕΡΤ, καθώς και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, που έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις, τις οποίες ομοίως συνυποβάλλω με το παρόν μου».

 

H Nέα Προοπτική εκφράζει την αλληλεγγύη της στο συνάδελφο Στέλιο Nικητόπουλο. Kαταγγέλλουμε τη φασιστική επίθεση κατά του δημοσιογράφου και την πρόστυχη χυδαιολογία εναντίον του.

Eμείς δεν έχουμε τίποτα εναντίον των συμπαθών «κοπρόσκυλων». Έχουμε όμως πολλά εναντίον του βόθρου του φασισμού που μολύνει την κοινωνία με τοξικό μίσος, εθνικισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία και ναζισμό. Στους δε εργασιακούς μας χώρους όλοι  ξέρουμε ποιοι εργάζονται και ποιοι κοπρίζουν και μόνο χαφιεδίζουν.