ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ "ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ". ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ & ΚΡΟΤΟΥ-ΛΑΜΨΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ "ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ". ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ & ΚΡΟΤΟΥ-ΛΑΜΨΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Φωτορεπορτάζ

“Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα”

Με χημικά και κρότου – λάμψης αντιμετώπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους διαδηλωτές

 

“Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα”, ο πρόεδρος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, διαδήλωσαν χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και εργαζόμενοι, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016, την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα.

Οι συμβουλάτορες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού επέλεξαν τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της αμερικανοκίνητης χούντας για την επίσκεψη. Ίσως γιατί νομίζουν ότι έτσι θα σπάσουν την παράδοση 42 χρόνων μεγάλων αντιϊμπεριαλιστικών πορειών στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Παρά την απαγόρευση κάθε είδους συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, και σε μια μεγάλη ζώνη σε διαφορες περιοχές του λεκατοπεδίου, χιλιάδες διαδηλωτές αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις απαγορεύσεις της αστυνομίας και της ψευτοαριστερής κυβέρνησης Τσίπρα. Η τελευταία, για να κερδίσει έναν “καλό λόγο” από τον απερχόμενο πρόεδρο υπήρξε το ίδιο αυταρχική με τις προκάτοχές της κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, παραβιάζοντας κατάφωρα το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία.

 

Δυο πορείες

Υπήρξαν δύο πορείες στην Αθήνα με μικρότερες υπο-πορείες. Μία των φοιτητικών συλλόγων και πρωτοβουλιών που συντάσσονται με τα ΕΑΑΚ, μαζί με αριστερές οργανώσεις, αντιφασιστικές κινήσεις και αναρχικές συλλογικότητες. Τόπος προσυγκέντρωσης στο Πολυτεχνείο. Μία δεύτερη ήταν του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Η πορεία από το Πολυτεχνείο συγκέντρωσε πάνω από 5.000 διαδηλωτές. Όμως δεν κινήθηκαν ενιαία.

Η ΛΑΕ, παραβιάζοντας τη συμφωνία να προηγούνται οι φοιτητικοί σύλλογοι μπήκε επικεφαλής στην πορεία, με αποτέλεσμα περί τα 400 άτομα να πορευτούν μόνοι τους. Στη Σταδίου,   στο ύψος της οδού Αμερικής, μπροστά στην παρατεταγμένη δύναμη της αστυνομίας που απαγόρευε τη συνέχιση της πορείας προς τη Βουλή και την πρεσβεία των ΗΠΑ ο Π. Λαφαζάνης προσπάθησε να πείσει τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης ότι “είμαστε ειρηνικοί διαδηλωτές και δεν έχουμε όπλα”. Η αστυνομία δεν υποχώρησε και έτσι, μια ομάδα 20-25 άτομα επιχείρησαν -προφανώς συμβολικά- να “σπάσουν” τον κλοιό. Μετά δυο τρεις “φισουνιές” με χημικά ασφυξιογόνα το μπλοκ της ΛΑΕ έστριψε στην Πανεπιστημίου απ’ όπου το ΠΑΜΕ είχε αποχωρήσει και στα Προπύλαια διαλύθηκαν.

Οι συνεργαζόμενες δυνάμεις των μ-λ οργανώσεων που ακολουθούσαν -σε διακριτή απόσταση τη ΛΑΕ- μετά την αποχώρηση της ΛΑΕ ακολούθησαν από απόσταση. Πίσω τους ακολούθησε ένα τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ-ΚΕΕΡΦΑ κ.λπ.

Τα υπόλοιπα μπλοκ (φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και πρωτοβουλίες για το προσφυγικό, ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΝΑΡ, ΕΕΚ), χιλιάδες διαδηλωτές συνολικά, στάθηκαν για αρκετή ώρα μπροστά στις παρατεταγμένες δυνάμεις της αστυνομίας. Κάποια στιγμή οι διαδηλωτές ήλθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία. Με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ρίψεις χημικών και χρήση ροπάλων η αστυνομία απώθησε τα πρώτα μπλοκ διαδηλωτών. Και κατά την οπισθοχώρηση, τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί κατά μήκος  της Σταδίου έρριχναν χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. “Κόλαση” δημιουργήθηκε όταν δυνάμεις της αστυνομίας κινήθηκαν από πίσω, και μη αφήνοντας οδό διαφυγής έπνιξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών στα χημικά και με τις κρότου-λάμψης δημιούργησαν μια φρικτή κατάσταση. Διαδηλωτές έπεφταν κάτω, άλλοι συμπιέζονταν στα κάγκελα και ζωές κινδύνεψαν από την αχαλίνωτη αστυνομική βία. Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων -και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι- προφανώς για να δείξουν στις ΗΠΑ την “αποφασιστικότητά” τους -και την υποταγή τους- έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από τη στιγμή που δεν άφηναν οδό διαφυγής στους πνιγμένους από τοξικά δακρυγόνα διαδηλωτές.

Παρά τη βία, οι διαδηλωτές δεν άφησαν τα πανώ τους, ανασυντάχθηκαν και με συνθήματα βάδισαν  μέχρι την Ομόνοια όπου διαλύθηκαν.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, περί τις 8-10 χιλιάδες βάδισαν στην οδό Πανεπιστημίου. Στο ύψος της Ομήρου, όπου ήταν παρατεταγμένες οι “κλούβες” της αστυνομίας, σταμάτησαν, και ύστερα από λίγο βάδισαν προς την Ομόνοια.

Αντίστοιχες  συγκεντρώσεις και πορείες οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οδός Πατησίων

 

Χιλιάδες διαδηλωστές στην Πατησίων

 

Με “αλυσίδες” προστασίας

 

ΕΕΚ/ΟΕΝ. Η εξέγερση είναι επίκαιρη. Έξω ο Ομπάμα, κάτω η κυβέρνηση.

 

Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ

 

Αστυνομικοί κατά μήκος των δρόμων. 5.000 αστυνομικούς κινητοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 500 πάνοπλοι αμερικανοί συνόδευαν τον Ομπάμα.

 

Ο Π. Λαφαζάνης και ο αστυνομικός διευθυντής.

 

Το “χάπενινγκ” της νεολαίας της ΛΑΕ.

 

Η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ.

 

Βία κατά του μπλοκ των φοιτητών.

 

Χημικά κατά διαδηλωτών.

 

Χωρίς Λόγια.

 

Χημικά πνίγουν την οδό Σταδίου.

 

“Η τρομοκρατία δεν μας σταματά”. Πορεία προς την Ομόνοια.

 

Περί τους 100, φοιτητές και εργάτες έχουν εγκλωβιστεί σε στοά στην οδό Σταδίου, για ώρα απειλούνται με προσαγωγή, αλλά τελικά αφήνονται ελεύθεροι.

 

Διαβάστε σχετική ανακοίνωση του ΕΕΚ: http://eek.gr/index.php/announcements/4550-anakoinosi-eek-gia-tin-megaleiodi-poreia-enantia-stin-episkepsi-ompama-kai-ti-sfodri-epithesi-ton-dynameon-katastolis-ypo-tis-entoles-tis-kyvernisis-syriza