Το δικαίωμα φοίτησης στις φυλακές είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο, όμως οι ταγοί του “νόμου και της τάξης” δεν εφαρμόζουν τους νόμους!

Το δικαίωμα των φυλακισμένων να σπουδάζουν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο. Φυλακισμένοι φοιτητές, υπό κάποιες προϋποθέσεις, έχουν δικαίωμα να σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μερικοί τελείωσαν μέσα στις φυλακές το σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο) και μετά από πανελλήνιες εξετάσεις δικαιούνται να σπουδάζουν. Είναι μια νομοθετική ρύθμιση που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί είναι προφανές πως είναι καλύτερο οι φυλακισμένοι, μετά την έκτιση της ποινής, να έχουν έναν άλλο δρόμο ζωής και όχι το ξανακατρακύλισμα στο έγκλημα (με όποια έννοια δίνει κανείς στην έννοια). Είναι δε γνωστό το ρητό ότι όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μία φυλακή… Όμως, οι υπεύθυνες αρχές των φυλακών Κορυδαλλού κάνουν ό,τι μπορούν όχι για να διευκολύνουν τις σπουδές των φυλακισμένων φοιτητών και μαθητών, αλλά να τις δυσκολέψουν και πρακτικά να τις αποτρέψουν.

Από σήμερα Δευτέρα 14/3/2022 ο Βασίλης Δημάκης, γνωστός για τους αγώνες του για να μπορεί να σπουδάζει, επί πτυχίω σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, στο τμήμα πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης στο πολιτικό της Νομικής Σχολής, ξεκινά απεργία πείνας και δίψας με ένα μόνο αίτημα: να του δοθεί η άδεια να δώσει εξετάσεις για να πάρει το πτυχίο! Είναι η τρίτη απεργία πείνας του Βασίλη Δημάκη και προφανώς η υγεία του, εξασθενημένη από τις προηγούμενες απεργίες και τις συνθήκες της φυλακής, κινδυνεύει με ανήκεστο βλάβη αν όχι και με το μοιραίο. Υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί θα είναι η διοίκηση των φυλακών, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με μήνυμά του ο Βασίλης Δημάκης αναφέρει:

« Την Δευτέρα 14/03 εγώ και άλλος ένας συγκρατούμενος φοιτητής κατερχόμαστε σε απευθείας λευκή απεργία πείνας (φαΐ και νερό) διεκδικώντας τα αυτονόητα εκπαιδευτικά δικαιώματά μας που δίχως λόγο και με απόλυτα φασιστικό τρόπο η νεοδιορισμένη επόπτης Εισαγγελέας Πρωτοδικών που αγνοούμε το όνομα της, η Διευθύντρια Μαρία Στεφη και η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός Σοφία Ασημακοπούλου, εδώ και τρεις εβδομάδες μας κοροϊδεύουν με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμες παραδόσεις μαθημάτων!

Εναπόκειται πλέον στις τρεις αυτές κυρίες για το αν θα θέσουμε ξανά τις ζωές μας σε άμεσο κίνδυνο… Από Δευτέρα θα υπάρξει η δήλωση έναρξης!

Δε ζητούμε Τίποτα άλλο παρά μόνο να συμμετέχουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία με αξιοπρέπεια, όπως τόσα χρόνια χωρίς να έχουμε δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα και μάρτυρες οι φοιτητές και οι καθηγητές μας… Venceremos! »

Σε νέο μήνυμα, το πρωί της Δευτέρας 14/3 αναφέρει:

« Από σήμερα 14/03/2022, κατέρχομαι σε λευκή απεργία κόβοντας την τροφή και το νερό! Είναι η τρίτη φορά που εξαναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω αυτό το ακραίο μέτρο για να προασπίσω τα εκπαιδευτικά δικαιώματα όλων μας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα στα οποία μπορούμε να αποταθούμε έτσι ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να θέσουμε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή μας! Μιας και εγώ συγκεκριμένα έχω επιβαρύνει πάρα πολύ την υγεία μου από τις δύο προηγούμενες απεργίες πείνας και δίψας!

Από 28/02, ξεκίνησαν τα μαθήματα στη σχολή μου στο πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ, τμήμα πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης στο πολιτικό της Νομικής. Απομένουν δύο μαθήματα υποχρεωτικά για να πάρω το πτυχίο μου, αλλά το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο αδειών, αρνείται πεισματικά να εισάγει την αίτησή μου προς εξέταση, όπως και ενός άλλου συγκρατούμενου συμφοιτητή μου, του Βασιλείου Αναγνόπουλου! Η νεοφερμένη εισαγγελέας πρωτοδικών της οποίας ακόμα αγνοούμε το όνομά της […] είναι η εισαγγελέας η οποία δεν μου επέτρεψε να βρίσκομαι στις εξετάσεις τού προηγούμενου μήνα για το χειμερινό εξάμηνο, παρότι ο καθηγητής τού ενός μαθήματός μου, ο αξιότιμος κύριος Χαρίλαος Πλατανάκης, τους έστειλε μήνυμα και τους είπε ότι είναι απαραίτητο να βρίσκομαι εκεί διότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΠΑ αλλά και σε εμένα προσωπικά, διότι δεν μπορεί να υπάρξει διάδραση μέσα από ένα μικρόφωνο και μία οθόνη… Χαρακτήρισε δε τη συμπεριφορά τους αυτή άθλια και εκδικητική! Η εισαγγελέας όταν εκλήθην στο συμβούλιο είπε “τι χρειάζεται να πας αφού μπορείς να δώσεις από δω εξετάσεις, ποιος ο λόγος να βρίσκεσαι εκεί”;

Να σημειωθεί επίσης, ότι η διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού, με πρόσχημα την πανδημία του Covid-19 στην πράξη έχει αποκλείσει τους φυλακισμένους μαθητές του Λυκείου να παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών εδώ και ένα χρόνο. Ενώ το Γυμνάσιο λειτουργεί κανονικά, στους μαθητές του Λυκείου δεν επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση και να παρακολουθούν όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, σε άλλες φυλακές οι σπουδές συνεχίζονται κανονικά. Συχνά, τα προηγούμενα χρόνια, η αποφοίτηση και η εισαγωγή φυλακισμένων μαθητών στα πανεπιστήμια γιορταζόταν με συγκινητικές εκδηλώσεις. Η παρούσα διοίκηση, εκτελώντας(;) την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε τούτο τον τομέα επιδεικνύει την… αριστεία της.  Παίρνει άριστα στην αντιδραστικότητα και τον σκοταδισμό.