ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ

 

 

 

O Aγώνας των εργαζομένων στα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Πέρασαν τις γιορτές σε σκηνές μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, διανύουν την 24η μέρα της παραμονής τους στο πεζοδρόμιο της οδού Σταδίου. Μιλάμε για τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάληλα διαβήματα και συναντήσεις τόσο με το Υπουργείο Εργασίας, όσο και με τις Δημοτικές Αρχές όπου εργάζονται οι πενταμηνίτες. Είναι εργαζόμενοι, που κάλυψαν τάχιστα, από το καλοκαίρι του 2015, πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων, με μισθό, στην καλύτερη περίπτωση, τα 495 ευρώ. Χωρίς καμιά αναγνώριση επιπλέον δικαιωμάτων από κάποια συλλογική σύμβαση. Και φυσικά με εργασία πέντε μηνών, όπου με βάση τα κοινωφελή προγράμματα, δε θα έχουν δικαίωμα, για τα επόμενα δύο χρόνια, να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα εξαγγείλει ο ΟΑΕΔ, μια που η φιλοσοφία αυτών των προγραμμάτων είναι η ανακύκλωση των ανέργων. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα χάσουν τη δουλειά τους 33.000 περίπου εργαζόμενοι, που βρίσκονται στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Τα αιτήματα της συνέλευσης εργαζομένων στα πεντάμηνα κοινωφελή προγράμματα είναι:
   “Παραμονή στην δουλειά. Δουλειά και όχι δουλεία! Σταθερή δουλειά με ίσα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.
     Απαιτούμε όλα τα προβλεπόμενα από την εργασιακή νομοθεσία! Αμοιβή με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πλήρη εργασιακά     δικαιώματα.
     Κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής  και ελαστικής εργασίας.
     Μόνιμο προσωπικό  στους Δήμους και σε όλο το δημόσιο για ποιοτικές- δωρεάν υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις   σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Καμία ιδιωτικοποίησή άμεση η έμμεση.                 
     Διεκδικούμε την επιστροφή των απολυμένων συναδέλφων στις θέσεις εργασίας τους.
     Ζητούμε την παραμονή των εργαζομένων που ακόμα δεν έχουν απολυθεί.
     Απαιτούμε την παροχή επιδόματος ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.”

Άλλωστε, όπως αποφάσισε το Συντονιστικό, στις 4 Γενάρη, θα συνεχιστεί η παραμονή έξω από το Υπουργείο Εργασίας, για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η σύνδεση των διεκδικήσεων των εργαζόμενων στα πεντάμηνα κοινωφελή προγράμματα, με τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό που βρίσκονται προ των πυλών, με αφορμή την προετοιμασία προς ψήφιση του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Βαρυσήμαντη παρέμβαση υποστήριξης της κινητοποίησης των εργαζομένων, έκανε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που σε δήλωσή της αναφέρει ανάμεσα στα άλλα πως «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στις άλλες υπηρεσίες των δήμων που απασχολούνται στα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν δίκιο. Η κινητοποίησή τους αποκαλύπτει τον παραλογισμό και την υποκρισία των πολιτικών απασχόλησης της Ε.Ε. και των κοινοτικών προγραμμάτων που επιμένουν να θεωρούν την ανεργία «ελάττωμα» των ίδιων των ανέργων”.  
Χαρακτηριστικό σημείο της αναλγησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των συγκεκριμένων προγραμμάτων, είναι η άρνηση ακόμα και της παράτασής τους κατά τρεις μήνες, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα της εγγραφής στο ταμείο ανεργίας.

Οι αλλεπάληλες υποσχέσεις για αυτού του είδους τις παρατάσεις, και πολύ περισσότερο η άρνηση του δικαιώματος σε σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά, με όρους συλλογικής σύμβασης, για όλους τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα, είναι αυτό που εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους ίδιους τους κινητοποιούμενους. Γίνεται ευρύτατα κατανοητό πως λύση δεν είναι η παράταση μιας ζωής που μετριέται με 495 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Η υπεράσπιση των εργαζόμενων στα πεντάμηνα κοινωφελή προγράμματα, μπορεί και πρέπει να είναι ενταγμένη στην πάλη του εργατικού κινήματος για δουλειά, κατοικία, στέγη, περίθαλψη και παιδεία. Για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.Για την κατάργηση κάθε μορφής δουλειάς λάστιχο, καθώς και των προγραμμάτων επαιτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ε.Ε.Κ. θα είναι παρόν στην πάλη τους.      

N.Π.