ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 5 ΦΟΙΤΗΤΕΣ

 

Ξεκίνησε την Πέμπτη 7 Γενάρη,  επαναλήφθηκε την επομένη 8, και θα συνεχιστεί στις 11 του Γενάρη η συνεδρίαση του Συμβούλιο Εφετών Αθήνας που θα κρίνει την έκδοση ή μη των 5 εκζητουμένων από την Ιταλία φοιτητών.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί την πρώτη ημέρα έξω από το Εφετείο, στην  οδό Λουκάρεως, αντιδρώντας στις απόπειρες έκδοσης των φοιτητών.

Η κατηγορία που βαραίνει τους 5 είναι η συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που οργανώθηκε στο Μιλάνο την πρωτομαγιά του 2015 ενάντια στη διεθνή έκθεση Expo. Οι φοιτητές, 19 – 23 ετών πήγαν στο Μιλάνο εκδρομή και πήραν μέρος στη διαδήλωση. Δεν συνελήφθησαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν, όμως βρίσκονται κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις.

Εξι μήνες μετά τα γεγονότα, και  μάλιστα την ημέρα της γενικής απεργίας της 12ης Νοέμβρη, η ελληνική αστυνομία εισβάλει στα σπίτια τους και τους συλλαμβάνει. Το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία και δόθηκε στην ελληνική δικαιοσύνη είναι ότι “εθεάθησαν” να συμμετέχουν σε επεισόδια χωρίς καμία άλλη διευκρίνηση.

Η πραγματική κατηγορία όμως είναι άλλη. Αυτό που φοβίζει το ιταλικό κράτος αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη είναι η αλληλεγγύη και η υποστήριξη του εργατικού και νεολαιΐστικου κινήματος μέσα στην Ευρώπη τη στιγμή που το όραμα της μεγάλης, ενωμένης και ισχυρής Ε.Ε. αμφισβητείται.

Γι’ αυτό τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που μέχρι πρότινος τα είχαμε δει να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων (ή εναντίον Τούρκων και Κούρδων αριστερών φυγάδων που εξ ορισμού για τις ευρωπαϊκές αστυνομίες είναι τρομοκράτες) τώρα χρησιμοποιούνται ενάντια σε αγωνιστές του κινήματος για καθαρά πράξεις πολιτικής διαμαρτυρίας. Όλη η κατάσταση στη γερασμένη Ευρώπη του κεφαλαίου έχει αλλάξει. Κάτω από  το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης και των ισχυρών κοινωνικών  αντιστάσεων ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης θεσμοποιείται, σύνορα/φράχτες υψώνονται ανάμεσα στις χώρες, ατομικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα περιστέλλονται, διαδηλώσεις για την υπεράσπιση των προσφύγων απαγορεύονται και σχέδια για τη δημιουργία ενός Ευρωστρατού μπαίνουν στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρεί να παίξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου αρνούμενη να πάρει την πολιτική  ευθύνη  της μη  έκδοσης – παρότι, όπως τόνισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης  των φοιτητών Κ. Παπαδάκης, Ι. Κούρτοβικ και Β. Γιαννακοπούλου μπορούσε να κινήσει το μηχανισμό εκδίκασης της υπόθεσης στην Ελλάδα. Προφανώς, όμως, δεν το έκανε για να μη δυσαρεστήσει τους… εταίρους της στην Ιταλία και την Ε.Ε.

Υπέρ των 5 φοιτητών έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα αλληλεγγύης που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Υπέρ των φοιτητών έχει κινητοποιηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα (ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ.ά.), διάφορες συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις και πολιτικές οργανώσεις και κόμματα. Οι μάρτυρες υπεράσπισης, πάνω από 50, περιλαμβάνουν έναν ευρωβουλευτή (τον Ν. Χουντή), καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφους, εκπροσώπους από τη ΛΑ.Ε, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, συμβούλους από την  Περιφέρεια, καλλιτέχνες. Μάρτυρας υπέρ των παιδιών είναι ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής ο οποίος τους γνωρίζει προσωπικά.

Με ανακοίνωσή της η ΟΕΝ/ΕΕΚ τονίζει:
«Η υπεράσπιση των 5 φοιτητών και η ακύρωση της έκδοσης και της δίωξής τους δεν είναι μόνο μια πράξη ενάντια σε μια άδικη απόφαση αλλά και μια πράξη ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Να αντιτάξουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη με την εργατική τάξη όλης της ηπείρου, να παλέψουμε για τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής Ευρώπης-Φρούριο. Στα συντρίμμια της να χτίσουμε την Κόκκινη Ευρώπη των εργατών!»

ΟΧΙ ΣΤΗΝ  ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΩΞΗ