Το γνωστό στην Ελλάδα και διεθνώς Grup Yorum, το καλλιτεχνικό μουσικό συγκρότημα που τόσες διώξεις έχει υποστεί στην Τουρκία, που μόλις πέρσι είχε δύο μάρτυρες, την Χελίν Μπολέκ και τον Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ  από απεργία πείνας μέσα στις φυλακές, καλεί στην οργάνωση ενός Διεθνούς Μετώπου Καλλιτεχνών.

Πέντε νέα παιδιά από 19 έως 30 χρόνων, τέσσερες κοπέλες και ένας νέος άνδρας, έδωσαν συνέντευξη τύπου το βράδυ της Πέμπτης 11 Νοέμβρη στην Αθήνα (στο red n’ noir στην Κυψέλη). Μετά τη Γερμανία και την Ιταλία, απευθύνονται στους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, για την συγκρότηση του μετώπου, στην Ελλάδα όπου την περασμένη ιδίως χρονιά υπήρξε ένα ισχυρό κύμα διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες στην Τουρκία που υφίστανται τη βάρβαρη καταπίεση και διώξεις του καθεστώτος.

«Κοινός εχθρός ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ». Αυτή η αντιιμπεριαλιστική συνιστώσα θεωρούν ότι πρέπει να βρίσκεται στη βάση της συγκρότησης του διεθνούς μετώπου στην τέχνη. «Η λαϊκή και επαναστατική τέχνη δείχνουν το δρόμο της αντίστασης», είπαν. «Απέναντι στην εξατομίκευση, θέλουμε να ενώσουμε στη συλλογική πάλη μέσα από τη συγκρότηση του Μετώπου, θέλουμε την ενδυνάμωση όχι μόνο του μετώπου στην τέχνη αλλά στην πάλη των λαών».

Αυτό το μέτωπο, ενώ έχει στα θεμέλιά του την αντιιμπεριαλιστική πάλη, δεν θα απέχει από την πάλη για τα κοινωνικά-ταξικά ζητήματα. Για να διασαφηνίσουν πώς το εννοούν αυτό ανάφεραν την περίπτωση του νεαρού Ρομά στην Ελλάδα που εκτελέστηκε από ομάδα αστυνομικών για την κλοπή ενός αυτοκινήτου, αν και ήταν άοπλος. «Πώς σε ένα αστικό κράτος δολοφονείται ένα παιδί επειδή έκλεψε ένα αυτοκίνητο; Είναι ένα ταξικό ζήτημα».

Για να προωθήσουν τη συγκρότηση του διεθνούς μετώπου καλλιτεχνών οργανώνουν στις 20 και 21 Νοεμβρίου διήμερο συνέδριο και καλούν ελληνικές καλλιτεχνικές ομάδες να συμμετάσχουν. Ήδη, αρκετοί έχουν δηλώσει συμμετοχή. Το συνέδριο είναι ανοικτό για το λαό, όχι μόνο για καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα προβλέπει συζήτηση α) για τη λαϊκή πολιτική τέχνη, β) για τον ιμπεριαλισμό και την ιδεολογική προπαγάνδα του, γ) τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και ποιος είναι ο πραγματικός τρομοκράτης, δ) τον διεθνισμό όπου θα μιλήσουν οι καλλιτέχνες όλων των χωρών. Προβλέπεται επίσης, τη δεύτερη ημέρα, η διαμόρφωση μιας Διακήρυξης και μιας συγκέντρωσης έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Στο τέλος της πρώτης ημέρας (Σάββατο 20 Νοέμβρη) θα δοθεί συναυλία με το Grup Yorum και άλλα συγκροτήματα, ενώ θα υπάρχουν σκηνές με εκθέσεις έργων διαφόρων καλλιτεχνικών ομάδων. Συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή 25 καλλιτέχνες και σχήματα από Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Βέλγιο και βεβαίως από την Ελλάδα όπως προαναφέρθηκε. Πάντως, μια πρώτη μουσική πρόγευση πήραμε όσοι συμμετείχαμε στη συνέντευξη τύπου. Και ήταν όμορφη!

Θ.Κ.