της Κατερίνας Μάτσα

Το «Βασιλικό Κολέγιο των Νοσηλευτών» ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη απεργία του κλάδου των νοσηλευτών στα 106 χρόνια της ιστορίας του σωματείου. Απεργούν περισσότεροι από 100.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε όλα τα νοσοκομεία Αγγλίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Ζητούν αύξηση των αποδοχών τους κατά 19%, γιατί η αγοραστική τους δύναμη έχει πέσει κατά 20% και το ύψος του πληθωρισμού ξεπερνά το 11%. Αναγκάζονται να κόβουν γεύματα, δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τη θέρμανσή τους. Οι εργασιακές συνθήκες είναι δραματικές, η υποστελέχωση των νοσοκομείων έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι καθυστερήσεις στα ραντεβού των ασθενών είναι τεράστιες, ακόμα και σε πάσχοντες από καρκίνο. Στο 40% των καρκινοπαθών δίνεται ραντεβού σε δύο μήνες το νωρίτερο, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ακόμα και 4 εβδομάδες καθυστέρηση αυξάνει τη θνησιμότητα κατά 6 – 13 %. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, όπως πια αναγνωρίζουν οι πάντες, «βρίσκεται σε κατάσταση stress».

Η απεργία που έγινε στις 15 Δεκέμβρη είχε τεράστια επιτυχία. Οι απεργιακές φρουρές έξω από τα νοσοκομεία βρήκαν πολύ μεγάλη συμπαράσταση από τον κόσμο. Χειροκροτήματα, κορναρίσματα από τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα που περνούσαν, συνθήματα των απεργών: Παλεύουμε για να σώσουμε το ΕΣΥ. Αν οι νοσοκόμες είναι έξω από το νοσοκομείο κάτι στραβό συμβαίνει μέσα.

Τώρα προετοιμάζεται το επόμενο βήμα, η απεργία της 21ης Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή και του παραϊατρικού προσωπικού, που υπολογίζεται σε πάνω από 10.000 εργαζόμενους.

Αυτή η τεράστιας σημασίας απεργία στο χώρο της Υγείας εξελίσσεται μέσα σε ένα απεργιακό τσουνάμι που σαρώνει αυτή τη στιγμή τη Βρετανία (αεροδρόμια, ταχυδρομεία, πυροσβέστες κ.λπ.). Όσο η κυβέρνηση του Σούνακ παραμένει αδιάλλακτη και δεν δέχεται καν συνάντηση με τους απεργούς τόσο περισσότεροι κλάδοι μπαίνουν στο χορό των απεργιών.

Όπως μας θύμισε ένας σύντροφος από την «Κόκκινη Σαρδηνία», δεν είναι οι μαζικές απεργίες που φέρνουν τον αέρα της Επανάστασης. Είναι ο αέρας της Επανάστασης που φέρνει τις μαζικές απεργίες.