Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Οι εργάτες στο πλευρό τους

Εδώ και δέκα μέρες, χιλιάδες αγρότες έχουν στήσει ξανά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.
Την ώρα που η ΝΠ όδευε προς το τυπογραφείο, στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων συναντούσε κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης. Είναι όμως βέβαιο ότι όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, και μάλιστα όχι στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες. Και έχουν ληφθεί όχι μόνο από την παρούσα «αριστερο»δεξιά κυβέρνηση αλλά από όλες τις αστικές, μνημονιακές κυβερνήσεις διαχρονικά, αποφάσεις που καταστρέφουν τη φτωχή και μεσαία αγροτιά προς όφελος του ευρωπαϊκού αγροτοβιομηχανικού κεφαλαίου και των ντόπιων καπιταλιστών και μεγαλοαγροτών.

Στο μεταξύ, την
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου χιλιάδες αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και απ’ τα περισσότερα μέρη της χώρας, ύστερα από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα σε συλλαλητήριο. Είναι μια ευκαιρία για την αγροτιά αλλά και την εργατική τάξη και τα χτυπημένα από την κρίση μικροαστικά στρώματα να έχουν μια αγωνιστική συνάντηση.

Έχουν προηγηθεί ήδη κινητοποιήσεις σε αστικά κέντρα της περιφέρειας, με καταλήψεις εφοριών, παραστάσεις σε τράπεζες (ιδιαίτερα στην Τράπεζα Πειραιώς). Οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, ξαναπιάνουν το νήμα από της 4 Φλεβάρη του 2016, όταν τότε πήραν υποσχέσεις, για τα προβλήματά τους, για άλλη μια φορά χωρίς αντίκρυσμα.

Η κατάσταση στην ύπαιθρο είναι εκρηκτική. Με το 80% των επιδοτήσεων να κατευθύνεται σε μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, την εκβιαστική και εξοντωτική απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης προς τον ΟΓΑ για οφειλές 360.000 μικρομεσαίων αγροτών κάτω των 5.000 ευρώ, τα ασφράγιστα βιβλιάρια ασφάλισης, όπως και την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Με το κόστος παραγωγής υπερδιογκωμένο από το πανάκριβο πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, τα ακριβά καλλιεργητικά μέσα, τη μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α.
Οι μικροί αγρότες, που σε μεγάλο βαθμό δε μπορούν να ζήσουν μόνο από τη γεωργική παραγωγή, είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους να δουλεύουν και ως μισθωτοί στην πόλη. Πολλοί όμως κινδυνεύουν να μην χάσουν την ιδιότητα του αγρότη.

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή που η φοροδιαφυγή των βιομηχάνων και των καπιταλιστών του αγροτικού χώρου θεριεύει, ο μικρομεσαίος και αυτοαπασχολούμενος αγρότης καλείται να πληρώσει διπλά και τριπλά χαράτσια, αφού η κυβέρνηση φορολογεί ακόμη και αποθήκες και στάβλους!
Οι συντάξεις του ΟΓΑ μειώνονται, την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνουν, για ένα ασφαλιστικό σύστημα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρηματοδοτεί το τοκογλυφικό χρέος, κλέβοντας κόπους χρόνων.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων, τις αποσυνδέει από την παραγωγή πραγματικά αναγκαίων προϊόντων, για να χρηματοδοτήσει για άλλη μια φορά τους κεφαλαιούχους των κάμπων, με την καταστροφή προϊόντων, ωθώντας σε μονοκαλλιέργειες με στόχο το κέρδος, και όχι τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες, διογκώνοντας τις εισαγωγές ακόμα και για προϊόντα που παράγονται εδώ. Οδηγούν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια.

Το εργατικό κίνημα, και ειδικά η επαναστατική αριστερά, πρέπει όχι μόνο να σταθεί στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά να σταθεί με προσοχή στις διεκδικήσεις τους, συνδέοντάς τες με τις διεκδικήσεις όλου του εργατικού κινήματος, και των χτυπημένων μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης. Μόνο έτσι, αν μπει ηγέτης σε κάθε αγώνα των χτυπημένων και εκμεταλλευόμενων τμημάτων της κοινωνίας, θα μπορέσει να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης από τα κάτω και τα αριστερά, για την εφαρμογή του δικού της σχεδίου, για μια άλλη εξουσία, με επαναστατική ανατροπή.
Όρος για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την αξιοπρεπή ζωή των αγροτών που ζουν από τη δουλειά τους είναι:
Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνά καλλιεργητικά μέσα – εφόδια – ζωοτροφές με κατάργηση ΦΠΑ σε όλα
αυτά, άτοκα δάνεια σε φτωχούς αγρότες, βασικά έργα υποδομής.
Κατάργηση των χαρατσιών και της φορολόγησης των χωραφιών.
Αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Πλήρη ασφάλιση των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ταυτόχρονα το εργατικό κίνημα παλεύει για τα μισθολογικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των ντόπιων και αλλοδαπών εργατών γης, που το μόνο τους εισόδημα είναι η μισθωτή δουλειά στα χωράφια, για μόνιμους και εποχιακούς. Αποκρούουμε το ρατσισμό και το φασισμό.
Άμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (εκκλησιαστικής, μοναστηριακής, ιδιωτικής) και παραχώρησή της για
ομαδική – συνεταιριστική χρήση και παραγωγή.
Αγώνας για πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς στα χέρια των παραγωγών και των εργαζομένων σε αυτούς. Για να κατοχυρώνεται η ανεξάρτητη πολιτική δράση των εκμεταλλευόμενων αγροτών από το κεφάλαιο, το κράτος και τις κυβερνήσεις του, τη γραφειοκρατία παλιά και νέα στον αγροτικό συνδικαλισμό. Να τσακίσουμε το ναζισμό και το φασισμό, που ενώ φοράει ένα φιλοαγροτικό προσωπείο, συνεχίζει μέσα στη Βουλή να υπερασπίζεται εφοπλιστές και τραπεζίτες.
Για τη διαγραφή του χρέους.
Για εθνικοποιημένο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, με εργατικό έλεγχο, από τους εκμεταλλευόμενους της πόλης και της υπαίθρου.

Τα ποτάμια της οργής των μικρομεσαίων αγροτών, μπορούν να συναντηθούν, να δώσουν μαζί τη μάχη με τους εργαζόμενους της πόλης, για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι διαχειριστές τους, για δουλειά-στέγη-τροφή-παιδεία και υγεία για κάθε εργαζόμενο του κάμπου και της πόλης.
Όχι άλλη κλεμμένη δουλειά. Για να οργανώσουν την παραγωγή και την κοινωνία οι παραγωγοί του πλούτου. Να ανατρέψουμε αγροτοβιομήχανους, τραπεζίτες.

Ν. Πελεκούδας