Σήμερα Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Με ενισχυμένο ηθικό, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οι εργαζόμενοι με δίκυκλα, του σωματείου σβεοδ, της συνέλευσης βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου καταβαίνουν στη σημερινή 24ωρη απεργία. Μαζί τους και το συνδικάτο επισιτισμού-τουρισμού.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρίας efood ότι προσλαμβάνει 2.016 εργαζόμενους όχι ως freelancer όπως αρχικά ήθελε αλλά ως εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου συνιστά μεγάλη νίκη των εργαζομένων, εφόσον δεν υπαναχωρήσει. Και επαναπροσλάβει τον απεργό που απέλυσε στην Πάτρα προχθές Τετάρτη.

Τα δυο συνεργαζόμενα σωματεία πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίο του Άρεως, στην Αθήνα και μοτοπορεία.

Mε ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία καλούν :

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 11:00 π.μ. Πεδίον του Άρεως

Νικήσαμε, συνεχίζουμε, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω…

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 11:00 πμ Πεδίον του Άρεως.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

σήμερα γιορτάζουμε, κατακτούμε, προχωράμε….

Εδώ και μια εβδομάδα, τα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη είναι στραμμένα πάνω μας. Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κερδίσαμε μια ακόμη νίκη κι ενώσαμε όλους όσοι εδώ και δεκαετίες, υποκύπτουν στον φόβο της ανεργίας και τον εκβιασμό της ανασφάλιστης εργασίας με μισά ή καθόλου δικαιώματα. Η e-food μπορεί να προχώρησε σε μια πρώτη δέσμευση – αναδίπλωση ωστόσο, δεν ικανοποίησε συνολικά των εργαζομένων:

1.Πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην e–food;

Μετά την μεγαλειώδη στάση εργασίας και την απόφαση των απεργών για κλιμάκωση με 24ωρη απεργία την Παρασκευή, η e-food ανακοίνωσε πως θα προσλάβει τους 2.016 διανομείς με  συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και θα αναθεωρήσει το καθεστώς της αυθαίρετης αξιολόγησης. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί μια πρώτη δέσμευση αλλά όχι πλήρη και ξεκάθαρη απάντηση στα αιτήματα των απεργιών μας.

Α. Δεν αναφέρει με ποιο καθεστώς θα προσλαμβάνει τους νέους εργαζόμενους της. Ως freelancer ή με συμβάσεις εργασίας αορίστου;

Β. Με ποια κριτήρια  θα αντικαταστήσει τις αυθαίρετες και παράνομες αξιολογήσεις που υιοθετεί ως κριτήριο απόλυσης;

Γ. Θα δοθεί τέλος στην ηθική και ψυχολογική παρενόχληση που θέτει σε κίνδυνο την εργασία μας και διαταράσσει το εργασιακό κλίμα;

Επίσης, να σημειώσουμε πως εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν αναλυθεί από τα σωματεία μας και βρίσκονται στο νου και την καρδιά των συναδέλφων.  

α) παροχή εταιρικού κινητού

β) δημιουργία χώρων στέγασης για τους διανομείς

γ) απόδοση ταμείου

δ) ορθολογική οριοθέτηση των ζωνών

Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε όσο ποτέ, να υπογραμμίζουμε την πάγια θέση μας, ότι η freelance εργασία υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία.

  • Ο νόμος Χατζηδάκη είναι ακόμη εδώ και η πάλη εναντίον του συνεχίζεται.

Ο ν. Χατζηδάκη σημαίνει:  απελευθέρωση των απολύσεων, διεύρυνση των γκρίζων ζωνών που προωθούν την freelance εργασία (ψευδή αυτοαπασχόληση), προσπάθεια να απαγορευτούν οι απεργίες, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, υπερωρίες που σχεδόν καταργούνται ή γίνονται ακόμη πιο φθηνές, χτύπημα των σωματείων και των πάγιων συνδικαλιστικών ελευθεριών των οποίων ο κρίσιμος ρόλος αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες περίτρανα, κατάργηση κυριακάτικης αργίας σχεδόν για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.

  • Τα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος

Α) Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς δικύκλου: ταχυμεταφορείς (κούριερ), ταχυδιανομείς (ντελίβερι) και υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο.

Β) Η υποδηλωμένη εργασία οργιάζει και ο νόμος Χατζηδάκη όχι μόνο δεν την περιορίζει αλλά την γιγαντώνει..

Γ) Ο αγώνας για την καθολική εφαρμογή του 4611/2019 και την υποχρεωτική παροχή εταιρικού οχήματος.

Δ)Τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα στο επάγγελμά μας βαράνε κόκκινο.

Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα

Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα θα αλλάξουμε το επάγγελμα.

Συνάδελφοι η αυριανή απεργία είναι ακόμη μια στάση στην πορεία που διεξάγουμε με συνέπεια, πείσμα και σταθερότητα για την ικανοποίηση των αναγκών μας και αγκαλιάζει όλη την εργατική τάξη.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)

Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η efood τονίζει πως όλες οι υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μετατραπούν σε προσλήψεις αορίστου χρόνου με παράλληλη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων, ενώ τα διευρυμένα δικαιώματα και οι πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική ασφάλιση, θα διατηρηθούν.

Προφανώς η κατρακύλα της εταιρίας λόγω ακύρωσης παραγγελιών από τους πελάτες, που συγκλονιστικά τάχθηκαν με «τα παιδιά με τα παπιά» – τους ντελιβεράδες, και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων που απέδειξαν ότι δεν είναι παιδιά με παπιά αλλά μαχόμενοι προλετάριοι, η εταιρία προσπαθεί να συμμεζέψει ό,τι μπορεί.

Τις νίκες τις φέρνει ο ανυποχώρητος ταξικός αγώνας. Ούτε βήμα πίσω!