Στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου 2015 η διαπιστωτική πράξη της αργίας του δημάρχου, που στάλθηκε με συστημένη επιστολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, παραλήφθηκε προσωπικά από το κ. Αχιλλέα Μπέο που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο γραφείο του, στο δημαρχιακό μέγαρο.
Παράλληλα, όπως, ορίζει ο Κώδικας Δήμων της Ελλάδας, αν ο δήμαρχος έχει τεθεί σε αργία, τα καθήκοντά του ασκεί αντιδήμαρχος, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που καλείται να συνεδριάσει σε διάστημα πέντε ημερών.
Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκδώσει την ανωτέρω απόφαση μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών αφότου ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία, ή αν εκείνοι που ορίστηκαν αρνούνται να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, τα καθήκοντα του δημάρχου ασκεί ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, που στην περίπτωση του Δήμου Βόλου είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς.
Για τη θέση του δημάρχου φέρεται να ενδιαφέρεται, με υψηλές πιθανότητες εκλογής, και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Τάσος Μπαζιάκας, από τους πλέον στενούς φίλους και συνεργάτες του κ. Αχιλλέα Μπέου. (hitandrun)
Ουσιαστικά τίθεται σε αργία η βιτρίνα ενός οργανωμένου συστήματος. Η βιτρίνα που έπαιζε το γνώριμο σε όλους πια επικοινωνιακό παιχνίδι για να προκαλεί συγκεκριμένα κοινωνικά αντανακλαστικά και να παραβλέπονται από το σύνολο άλλες ενέργειες στο παρασκήνιο.
Το ότι με την αργία “σωπαίνει” τη βιτρίνα δε σημαίνει ότι οι ενέργειες του παρασκηνίου παύουν να λειτουργούν.
Σε ένα κουκλοθέατρο όταν η πρωταγωνιστική φιγούρα κατέβει δε φεύγει πίσω από το σεντόνι ο μαριονετίστας.
Η “άνθηση” της πληρωμένης προστασίας σε μαγαζιά της πόλης δεν διακόπτεται ούτε σταματάει ο παραγοντισμός που εκφυλίζει καθημερινά τον χώρο του ποδοσφαίρου.
Τα “γραμμάτια” της φασιστικής υποστήριξης δεν μπαίνουν στον πάγο λόγω αργίας. Συνεχίζουν να εκκρεμούν απρόσκοπτα.
Η διαδικασία αποπολιτικοποίησης στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν αναστέλλεται.
Οι εργολαβίες με ό,τι κατάχρηση συνήθως συνεπάγονται δεν σταματάνε.
Σίγουρα είναι επιθυμητή η αργία από το κοινό λαϊκό αίσθημα περί δικαιοσύνης. Ας μην μεγαλοποιείται όμως σε σημείο που να θεωρηθεί πως όλο το σύστημα που εξυπηρετείται σταθερά τον τελευταίο χρόνο διακόπτεται, υποχωρεί ή αναστέλλεται.
Τους τελευταίους μήνες μπήκαν οι βάσεις μιας φανερής στοχοποίησης του Κινήματος της πόλης, των εργατικών αγώνων, εργαζομένων, πολιτών κ.α.
Εξύβριση εργαζομένων καθαριστριών, άρνηση υπογραφής ψηφισμάτων υπέρ απεργιακών αγώνων στην περιοχή, αδειοδότηση δημοσίων χώρων για εκδηλώσεις φασιστών, αήθεις προσβολές σε προσωπικό επίπεδο αντί πολιτικής αντιπαράθεσης, λασπολογία, φανφάρες, επικοινωνιακά τρικ, αντικατάσταση πολιτισμού με τηλεοπτική υποκουλτούρα, και πάει λέγοντας.
Στρατολόγηση ΜΑ, security και μπράβων εναντίον πολιτών στη ΔΕΥΑΜΒ. Στρατόπεδα εξόντωσης αδέσποτων αλλά και εγκατάλειψή τους σε ερημικές περιοχές μετά την περισυλλογή τους.
Χιλιάδες φωτάκια, χλιδάτες παραστάσεις και συνεργασία με δημοσιεύματα περί δήθεν στοχοποίησης των θεάρεστων έργων φωτισμού από αγωνιστές του Κινήματος, κρύβοντας έτσι την πραγματικότητα της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης χιλιάδων συμπολιτών.
Διακοπές νερού σε νοικοκυριά στις γιορτές του 2014 και διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά το 2015, άνευ παρεμβάσεως της κατά τ’ άλλα ευαίσθητης κοινωνικά δημοτικής αρχής.
Τίποτε από όλα αυτά δε μπαίνει σε αργία. Το μόνο που μπαίνει σε αργία είναι οι μεγαλόστομες δηλώσεις που αρέσκονται να προκαλούν αντιδράσεις.
Στη Σικελία, αν πεις σε κάποιον πως ο Νονός συνελήφθη κι επομένως διαλύεται το κύκλωμα μαφίας, η ελάχιστη αντίδραση θα είναι τα γέλια.
Βόλος, 14/12/2015
Ηλέκτρα Προσήλια