Η ΛΑΡΚΟ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΝ ΟΨΕΙ...

ΛΑΡΚΟ: Ένα έγκλημα εν όψει…

 

Στην ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση και η τρόικα, με υποχείριο την ηγεσία του ΔΣ του σωματείο «Ένωση» που πρόσκειται στην ΔΑΚΕ, στήνουν την παγίδα «της σκύλας και της Χάρυβδης», για τους εργάτες. 

Η τρόικα είναι ανένδοτη για την επιστροφή των 130 εκ. ευρώ (επιδοτήσεων) από την ΛΑΡΚΟ. Δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει να προχωρήσει καμία «λύση» που δεν θα περιλαμβάνει την επιστροφή των 130 εκ. ευρώ που θεωρεί παράνομη κρατική επιχορήγηση. Γι αυτό πρότεινε τον τερματισμό της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ άμεσα και την πώληση έπειτα, τμηματικά της εταιρίας, μαζί και τα ορυχεία. 

Μετά από αυτή την τροπή στα πράγματα η κυβέρνηση αντιπρότεινε, την πώληση τμηματικά της ΛΑΡΚΟ, αλλά με ταυτόχρονο διαγωνισμό και με όρους που θα δίνουν την δυνατότητα να είναι ένας ο αγοραστής. Σαν αντάλλαγμα για την πρόκριση αυτού του σχεδιασμού, αναλαμβάνει να “καθαρίσει” από τα πριν το εργασιακό κόστος (μικρότερους μισθούς και απολύσεις) προσφορά στους πιθανούς επενδύτες. 

Για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό αυτό η κυβέρνηση πρέπει να φέρει με… ηρεμία σε ένα αδιέξοδο σημείο-«μαντρί» που οι λύσεις θα είναι δυο: η Σκύλλα και η Χάρυβδη (α) κλείσιμο, β) πώληση στον ιδιώτη και εργασία με μισούς μισθούς, χωρίς αποζημιώσεις και άλλα εργασιακά δικαιώματα. 

Απευθυνόμενο στους εργάτες, το ΕΕΚ τονίζει:

«Για να σας φέρουν στο αδιέξοδο που έχουν στήσει, χρειάζονται κάποιους που θα σας κρύβουν τον κίνδυνο και θα σας κρατούν “ήρεμους” με ψεύτικες προσδοκίες, την ώρα που θα σας οδηγούν στην παγίδα. Και για να γίνονται πιστευτοί, για να είναι αποτελεσματικοί και να βγάλουν εις πέρας την «εξυπηρέτηση» που ανέλαβαν προς την κυβέρνηση, τους προσφέρετε τη δυνατότητα να σας μοιράσουν λίγο πριν την σφαγή δεκάδες προαγωγές και προσλήψεις νέων στις εργολαβίες. 

O κυριότερος εχθρός των εργατών στην ΛΑΡΚΟ, είναι ο εφησυχασμός και οι ψεύτικες ελπίδες, που σπέρνουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. 

Εργάτη, εργάτρια της ΛΑΡΚΟ, η βρομερή αυτή συμπαιγνία έχει στηθεί την ώρα που επίκειται η απόλυση εργατών μόνιμων και εργολαβικών και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις. Ο στόχος αυτής της επαίσχυντης συμπαιγνίας, είναι να κρατηθούν “ήρεμοι” και “εγκλωβισμένοι” οι εργάτες και απροετοίμαστοι -όπως στην περίπτωση του χάπενινγκ της εθνικής οδού που μετατράπηκε σε μάχη με τα ΜΑΤ- ώστε να αναγκαστούν να αποδεχτούν την σφαγή της αποζημίωσης και του μισού μισθού, με αντάλλαγμα την «δουλειά στον ιδιώτη». Μια «δουλειά στον ιδιώτη» που είναι πολύ αμφίβολη και αυτή, μιας και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει επενδυτής, το αν θα γίνει διαγωνισμός, αν θα κριθεί πετυχημένος (βλέπε ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ), κλπ. 

Εργάτες εργάτριες, 12500 απολύσεις για αρχή στο δημόσιο και η κάθε ομοσπονδία πάλευε για να εξαιρεθεί αυτή. Οι απολύσεις γίνονται πραγματικότητα γιατί κανένας δεν μπορεί να σωθεί μόνος του. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αποσυντόνισαν κάθε προσπάθεια να αντιδράσουν οι εργάτες ενωμένοι.  

Εργάτες εργάτριες, σταματήστε τους ΤΩΡΑ. 

Στείλτε στην αχρηστία όλους τούς «απαραίτητους» με τις γνωριμίες και τα κονέ, πάρτε την τύχη στα χέρια σας. Λειτουργήστε μέσα από την γενική σας συνέλευση και πάρτε αποφάσεις μετά από δημοκρατικό διάλογο. Δημιουργήστε επιτροπές αγώνα που θα λογοδοτούν στις ανοιχτές σας συνελεύσεις. 

Οργανώστε τον αγώνα για την δουλειά και την ζωή σας μαζί με όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, εργολαβικούς, κλπ) και τους κατοίκους τις περιοχής που τους αφορά. 

Καλέστε σε συμπαράσταση και δράσεις αλληλεγγύης κάθε αγωνιστή που θέλει ισότιμα να συμμετάσχει σε μια ανεξάρτητη από το κράτος και τους γραφειοκράτες οργάνωση για τον συντονισμό μιας απεργιακής πλημμυρίδας με τους εργάτες όλης της χώρας ως την ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης. 

Εργάτες εργάτριες, αποκλείστε αυτούς που καλούσαν τους φονιάδες ναζί, της Χρυσής Αυγής, για να λύσουν δήθεν τα προβλήματά σας. Πουθενά χώρος για τους φονιάδες της ναζιστικής συμμορίας, τσακίστε τους εχθρούς των εργατικών οργανώσεων. 

Σταματήστε τώρα τη συμπαιγνία τρόικας, κυβέρνησης και κυβερνητικών συνδικαλιστών δώστε ένατέρμα στην ανάθεση. 

Ο αγώνας στα χέρια των εργατών και των κάτοικων της περιοχής. 

Να οργανώσουμε την ανατροπή των μέτρωνκαι της κυβέρνησης που τα νομοθετεί τώρα. 

Με απεργία γενική και διαρκείαςνα βάλουμε τον πάτο στο βαρέλι της καταστροφής.