Η ψυχική υγεία σε κατάρρευση

Η ψυχική υγεία σε κατάρρευση

Η ψυχική υγεία σε κατάρρευση

Oι ψυχιατρικές και προνοιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα καταρρέουν, παρασύροντας στην καταστροφή ό,τι είχε καταφέρει να διασωθεί από το κοινωνικό κράτος και το εγχείρημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Η «μνημονιακή» πολιτική γίνεται η κλίνη του Προκρούστη, καταστρέφοντας προσδοκίες, όνειρα, ανθρώπινες ζωές. Όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στον τομέα της ψυχικής υγείας αναθεωρούνται και καινούργια μέτρα σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες του μνημονίου.
Η «Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» τονίζει ότι το  «σχέδιο για την αναθεώρηση του Ψυχαργώς» που επεξεργάζονται οι εγκέφαλοι του υπουργείου υγείας, οδηγεί σε μια δραματική οπισθοδρόμηση το σύνολο της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία ακόμα και η ορολογία που χρησιμοποιείται. Στη θέση του όρου «ψυχικές παθήσεις» το σχέδιο μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω, επαναφέροντας τον όρο «νόσοι του εγκεφάλου». Άξονας του σχεδίου είναι η μεταφορά λειτουργιών από το δημόσιο στους ιδιώτες, η «απονοσοκομειοποίηση», η κατασταλτική μετάλλαξη του ψυχιατρικού θεσμού, η οικοδόμηση ενός συστήματος υπηρεσιών στη λογική του μηδενικού, αν είναι δυνατόν, κόστους και της εξασφάλισης του «φυλακτικού», κατά κύριο λόγο, ρόλου των ψυχιατρικών κλινικών. Το «ψυχιατρείο – φρούριο» οικοδομείται με πρότυπο το «κράτος – φρούριο» για να υπηρετήσει το δόγμα της «τάξης και ασφάλειας».

Παρολαυτά, κάποιοι επιμένουν να αντιστέκονται. Οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας, απλήρωτοι οι περισσότεροι για πολλούς μήνες, έκαναν κατάληψη επί 2 εβδομάδες στο Υπουργείο Υγείας στις αρχές αυτού του χρόνου.
Μια στιγμή, σημαντική, ‘ενός αγώνα διαρκείας’ ήταν και η συγκέντρωση για την ψυχική υγεία που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη έξω από το Υπουργείο Υγείας.  

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι,  έγινε στο Χαιδάρι κοινή διαδήλωση για την Υγεία από 4 Νοσοκομεία της περιοχής.
Στην πορεία που έγινε από την Λεωφόρο Καραϊσκάκη μέχρι την Καβάλας, πρωτοβάθμια σωματεία και εργαζόμενοι από Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, Αττικό και Αγ.Βαρβάρα μαζί με το Σωματείο ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία “Αυτονομία” καθώς και εκπρόσωποι από συλλογικότητες του Χαϊδαρίου και της Λαϊκής Συνέλευσης Αιγάλεω συναντήθηκαν για πρώτη φορά με κοινή διεκδίκηση την Δωρεάν Υγεία για όλους, άνεργους, εργαζόμενους, μετανάστες ή έλληνες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.