Πέθανε ο Γιάννης Mπανιάς

Πέθανε ο Γιάννης Mπανιάς

Πέθανε ο Γιάννης Mπανιάς
Πέθανε στο νοσοκομείo «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες με βαριά ασθένεια, το ιστορικό στέλεχος της Kομμουνιστικής Aριστεράς Γιάννης Μπανιάς.
Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς Αρτας το 1939 και εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα πριν τη χούντα, ενώ ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση στη διάρκεια της χούντας με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να βασανιστεί και να εξοριστεί στο Παρθένι.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο EMΠ, και στο Πολυτεχνείο του Γκρατς της Αυστρίας όπου ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση.
Εκεί έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, ενώ κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εντάχθηκε στην οργάνωση της σπουδάζουσας της Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέχθηκε γραμματέας.
Το 1968 εντάσσεται στο ΚΚΕ Εσωτερικού και μετά την απόλυσή του από τον στρατό, το 1969, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση στις γραμμές του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ Εσωτερικού και του ΠΑΜ. Θα συλληφθεί και θα εξοριστεί στο Παρθένι Λέρου.
Tο 1982 εκλέγεται γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Έρχεται σε σύγκρουση με τη γραμμή της αποκομμουνιστικοποίησης του Λ. Kύρκου και επιμένει στον κομμουνιστικό προσανατολισμό. Πρωτοστατεί στην ίδρυση της ΑΚΟΑ, η οποία από το 2004 αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.  Το 2007 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συχνά, ο Γιάννης Μπανιάς ήταν υπερασπιστής  των διωκομένων.
Το ΕΕΚ εκράζει τα συλληπητήριά του στους συγγενείς και στους συντρόφους της ΑΚΟΑ.