Καταιγίδα μέτρων, αφετηρία κοινωνικών συγκρούσεων

Καταιγίδα μέτρων, αφετηρία κοινωνικών συγκρούσεων

Καταιγίδα  μέτρων, αφετηρία κοινωνικών συγκρούσεων

Αφετηρία οξύτερων κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων σε σχέση με εκείνες που οδήγησαν σ’ αυτές θα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών του Μάη.
Όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο βασικά αστικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και το ΝΔ στα οποία βασίστηκε η ψήφιση του νέου Μνημονίου δεν πρόκειται να συγκεντρώσουν πάνω από το 30-35%. Η παράλληλη επιχείρηση αποβολής των ευθυνών των αρχηγών των δύο παραπάνω κομμάτων (αλλά και εκείνων των πρόσφατων… αποκομμάτων τους) σε σχέση με τα δεινά που έχει υποστεί και θα υποστεί ο λαός από τα δύο ως τώρα Μνημόνια αλλά και εκείνο που πιθανότατα θα έλθει στο τέλος του 2012 δεν φαίνεται να μπορεί να πείσει ούτε καν το στενό κομματικό-πελατειακό τους ακροατήριο.
Όπως οι  Παπανδρέου-Καραμανλής γνώριζαν  πριν τις εκλογές του 2009 την άθλια δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και ο Παπανδρέου βολιδοσκοπούσε τις δυνατότητες δανειακής “στήριξης” από το ΔΝΤ, έτσι και οι Βενιζέλος-Σαμαράς όχι μόνο γνωρίζουν ότι το δεύτερο Μνημόνιο δεν πρόκειται να πετύχει στους στόχους του, αλλά ήδη προετοιμάζουν τους όρους και για το τρίτο. Η βασική διαφορά του 2009 με το 2012 είναι ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία ζει στο πετσί της την καπιταλιστική χρεοκοπία και δεν έχει σχεδόν καμία ελπίδα για καλύτερες μέρες, ενώ από την άλλη το αστικό πολιτικό σύστημα εξουσίας έχει θρυμματιστεί -πριν καν γίνουν οι εκλογές- και κανείς από τους βασικούς εκπροσώπους του δεν έχει να τάξει τίποτα άλλο στο λαό, εκτός από περισσότερη βαρβαρότητα.

Καμία “ανάπτυξη”, χωρίς εμπέδωση της πιο άγριας λιτότητας

Τα πρωτοφανή γενικευμένα μέτρα λιτότητας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Φλεβάρη αλλά και εκείνα που θα πρέπει να ψηφιστούν τον προσεχή Ιούνη θα οδηγήσουν φέτος σε εφάμιλλα με τα φετινά επίπεδα ύφεσης, στην εκτίναξη και άρα στη μη-βιωσιμότητα του χρέους (παρά το “κούρεμα” 53,5%, το νέο δάνειο και τη στήριξη των τραπεζών κλπ.).
Το περιβόητο  ευρωπαϊκό “σχέδιο Μάρσαλ”  πάνω στο οποίο επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά  το ΠΑΣΟΚ (ευελπιστεί στην εκλογή των “αδελφών” κομμάτων του σε Γαλλία – Γερμανία το 2012-13), η ΝΔ  (ευελπιστεί σε μια συμμαχία των δεξιών κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου), τα νεοσύστατα αποκόμματα τους (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ), η ΔΗΜ.ΑΡ αλλά και ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να έλθει χωρίς ένα τρίτο Μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει επιπλέον “κούρεμα” χρέους, δάνεια αλλά και μέτρα.

Τα επερχόμενα μέτρα

Ήδη οι προβολές της τρόικα δείχνουν μέτρα ύψους 16 δισ. ευρώ για το 2013-14 και όχι 11,6 δισ. ευρώ όπως διατείνονται στην κυβέρνηση, χωρίς σ’ αυτά να περιλαμβάνονται τα σχεδόν 20 δισ. ευρώ που αναμένονται από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τα οποία θα πάνε όλα για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων, αλλά και τα δεκάδες δισ. ευρώ που εξοικονομήσουν οι καπιταλιστές από τις μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Πάνω από τα 2/3 των δημοσιονομικών μέτρων πρέπει να αφορούν περικοπές δαπανών και συγκεκριμένα  συντάξεις,  κοινωνικά επιδόματα,  υγεία, αλλά και  μισθούς στο δημόσιο τομέα
Πιο συγκεκριμένα,

  • με όχημα το νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα παρασχεθεί μια ενιαία επικουρική σύνταξη της τάξεως των 200 ευρώ προς όλους συνταξιούχους μισθωτούς
  •  με όχημα τα εισοδηματικά κριτήρια θα κοπούν μαζικά τα κοινωνικά επιδόματα,
  • με όχημα τον ΕΟΠΠΥ θα τσακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας,
  •  με όχημα την αξιολόγηση θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Παράλληλα ετοιμάζεται νέα επίθεση στα ούτως ή άλλως μηδαμινά πλέον εργασιακά δικαιώματα, με την επιβολή ενός ενιαίου κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τη μαζική επέκταση της ελαστικής απασχόλησης.

Δ.Κ.