Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ CRFI ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η συνάντηση της CRFI στην Αθήνα

Μεταξύ 16 και 20 Δεκεμβρίου, μια νέα συνάντηση των κυριότερων οργανώσεων της CRFI (Συντονιστική Επιτροπή για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς), πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Έλαβαν μέρος το EEK (Ελλάδα), το Partido Obrero (Αργεντινή), το PCL (Ιταλία) και το DIP (Τουρκία).

Κατά την ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης κεντρική θέση κατέλαβε η πολιτική νίκη του Μετώπου της Αριστεράς και των Εργαζομένων (FIT) υπό την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος (PO) στην Αργεντινή. Χαρακτηρίστηκε ως το αποκορύφωμα μιας δεκαετούς περιόδου πολιτικής οριοθέτησης  από τον όψιμο αστικό εθνικισμό -τον τσαβισμό, το κίνημα των αυτοχθόνων και τον κιρχνερισμό- και γενικότερα της συνολικής ανάπτυξης της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης και της νεολαίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Πολλά τμήματα εργαζομένων και των νέων ψήφισαν το Μέτωπο της Αριστεράς μετά από εμπειρίες πολιτικής αντιπαράθεσης, αφενός, και πάλης, από την άλλη. Δεν μπορεί να σβηστεί το εκλογικό αποτέλεσμα αυτής της μεθοδικής ανάπτυξης. Το Μέτωπο της Αριστεράς έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα μαζικό επαναστατικό μέσο, το οποίο θα επεκτείνει το πεδίο της πολιτικής ανάπτυξης του επαναστατικού κόμματος.

Όσον αφορά στη Λατινική Αμερική, οι εκπρόσωποι του PO εξέθεσαν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αφενός, και τις εναλλακτικές της ανάπτυξης της αριστεράς. Συμπεριλάβαμε την αποτυχία της προσπάθειας να χτιστεί ένα κόμμα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στη Βολιβία, το λεγόμενο Πολιτικό Όργανο, με βάση ένα κεντριστικό σχέδιο (ΡΤ, Κόμμα των Εργαζομένων). Η αποτυχία αυτή είχε προβλεφθεί στο ντοκουμέντο της Λατινοαμερικάνικης συνδιάσκεψής μας που πραγματοποιήθηκε το 2011. Η εξάντληση των εμπειριών όπως του τσαβισμού, του “λουλισμού” και του frenteamplismo (στμ: από το Frente Amplio, το Ευρύ Μέτωπο στην Ουρουγουάη), ανοίγει μια πολιτική δυνατότητα όσον αφορά την εμπειρία της Αργεντινής, υπό τον όρο ότι θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα  και μια πολιτική οριοθέτησης από τον εθνικισμό και τον κεντρισμό. Επιστήσαμε την προσοχή στις εκλογές του 2014, στη Βραζιλία και στην Ουρουγουάη.

Νέα Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη

Όσον αφορά στην Ευρώπη, αναλύθηκαν οι καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες της κρίσης στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα η κατάσταση στην Ιταλία και την Ελλάδα. Από την επαλήθευση των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης που οργανώθηκε από την CRFI τον Ιούνιο του 2013, αποφασίστηκε η σύγκληση μιας νέας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψη τον ερχόμενο Απρίλιο, που θα χαράξει μια πολιτική σχετικά με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι προβλέψεις οικονομικής καταστροφής από τα ιδρυτικά ντοκουμέντα της CRFI έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως. Το «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας, Μέτωπο της Αριστεράς της Γαλλίας, Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας μεταξύ άλλων) έχει ως προγραμματική βάση την υπεράσπιση της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρουσία και η άνοδος φασιστικών ομάδων, όπως της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, ή ακροδεξιών, χειραγωγείται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, ως τελευταίο καταφύγιο του κεφαλαίου κατά την αναπτυσσόμενη καταστροφή. Η συνάντηση της CRFI εκτίμησε σε όλο της το μέγεθος τη σημασία της νίκης του EEK στην Ελλάδα στον αγώνα του ενάντια στην ποινική δίωξη από τη Χρυσή Αυγή (με τη συνενοχή του αστικού κράτους συνολικά) κατά του Γ.Γ. του Σάββα Μιχαήλ- Μάτσα. Αυτή η νίκη ήταν το αποτέλεσμα μιας ισχυρής εθνικής και διεθνούς πολιτικής εκστρατείας. Ο σχηματισμός εργατικών πολιτοφυλακών για να συντρίψουν το φασισμό στα σκαριά του, αποτελεί ένα βασικό σύνθημα του Ενιαίου Μετώπου των εργαζομένων.

Μέση Ανατολή

Με βάση την έκθεση του εκπροσώπου του DIP της Τουρκίας, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι αντιφάσεις των λαϊκών κινημάτων από το 2011 σε όλη την περιοχή,  καθώς και οι ελιγμοί και οι πρωτοβουλίες του ιμπεριαλισμού. Η συμφωνία Ομπάμα – Πούτιν στη Συρία και οι διαπραγματεύσεις ΕΕ – Ιράν γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επιχερούν μια νέα προσπάθεια αντιμετώπισης της επαναστατικής κρίσης. Ένα ειδικό κεφάλαιο αφιερώθηκε στην κατάσταση στην Τουρκία και την εξέγερση του Ιουνίου στην πλατεία Ταξίμ. Η συνάντηση αποφάσισε να εξετάσει τη σύγκληση μιας μεσοανατολικής εργατικής και επαναστατικής συνδιάσκεψης, με τη συμμετοχή των οργανώσεων της CRFI από άλλες ηπείρους.

Κλείσιμο

Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναζωογόνηση της δουλειάς της CRFI. Θα πρέπει να αποδείξει την ικανότητά της να αναπτύξει σχέδια δράσης. Η CRFI είναι μια οργάνωση μάχης. Είναι απαραίτητο να αναπτύξει τη μέθοδο που προβλέπεται στο καταστατικό της.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια δημόσια εκδήλωση. Οι δρόμοι της Αθήνας ήταν μαζικά αφισοκολλημένοι για το γεγονός αυτό.
Η χρονιά που έρχεται υπόσχεται μια μαζική παρέμβαση των μαζών και στις δύο πλευρές της Μεσογείου.
Pablo Heller
Partido Obrero, 2 Ιανουαρίου 2014