του Θόδωρου Κουτσουμπού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Σταθμό Πανόρμου

Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη συμπυκνώνει όλη την βία, την τρομοκρατία, όλη την τραγική ιστορία 73 χρόνων – από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ με απόφαση του ΟΗΕ στις 15 Μαΐου 1948. Αλλά και την αδάμαστη αντίσταση του παλαιστινιακού λαού.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

90 τραυματίες Παλαιστίνιοι μόνο το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής 9 Μαΐου. Μεταξύ αυτών παιδιά και γυναίκες, μανάδες – μια έκφραση ίσως της ανταπόκρισης των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στην παγκόσμια ημέρα της μητέρας ή μιας τιμωρού διάθεσης, ίσως, γιατί η Παλαιστίνια μητέρα εξακολουθεί να γεννάει μαχητές;

Είχε προηγηθεί η άγρια καταστολή της Παρασκευής 7 Μαΐου με 205 τραυματίες Παλαιστίνιους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Πάνοπλοι στρατιώτες με πλαστικές σφαίρες, ασφυξιογόνα αέρια και τεθωρακισμένα κτύπησαν τους διαδηλωτές. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες ή χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που έριξε η ισραηλινή αστυνομία, δήλωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Άλλες καταγγελίες αναφέρουν ότι οι σφαίρες ήταν μεταλλικές με επικάλυψη καουτσούκ. Αρκετοί διαδηλωτές πυροβολήθηκαν στα μάτια, ενώ δύο έχασαν και τα δύο τους μάτια.

Η βίαιη καταστολή συνεχίστηκε τη Δευτέρα 10 Μαΐου με 50 τραυματίες, μέχρι τις πρωινές ώρες, καθώς οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν για την παρέλαση υπερεθνικιστών Εβραίων, την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», όπως ονομάζουν την ημέρα αυτή. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι, με πέτρες και βόμβες μολότοφ είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν τους ακροδεξιούς υπερεθνικιστές ισραηλινούς να παρελάσουν…

Πεδίο μάχης ήταν το Χαράμ αλ-Σαρίφ (η Πλατεία των Τεμενών) που οι Ισραηλινοί αποκαλούν Όρος του Ναού. Πεδίο μάχης (εδώ και μέρες) και η εμβληματική συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ Σέιχ Τζάρα (Shaikh Jarrah).

Οι ισραηλινές αρχές κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των αναγνωρισμένων και από τον ΟΗΕ δικαιωμάτων των Παλαιστινίων απαγόρευσαν την προσευχή στους μουσουλμάνους στην πόλη – γενέτειρα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Πούλμαν που μετέφεραν πιστούς Άραβες μουσουλμάνους εμποδίστηκαν από την ισραηλινή αστυνομία και το στρατό να προσέλθουν στους τόπους λατρείας (συχνά οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν και τους χριστιανούς Άραβες). Καθώς η προσευχή της Παρασκευής ήταν μέσα στο Ραμαζάνι, πιστοί νεαροί προσέρχονταν και με τα πόδια, κάποιοι από απόσταση 30 χιλιομέτρων!

«Το Ισραήλ ενεργεί υπεύθυνα για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης στην Ιερουσαλήμ διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση επέλεξε τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης και όχι την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας. Οι εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πώς επιβάλλεται στην πράξη η «διαφύλαξη του νόμου και της τάξης». Έδειχναν τους αστυνομικούς να εισβάλουν στον χώρο του τζαμιού Αλ Άκσα και να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στα πλήθη των πιστών, ανδρών, γυναικών και παιδιών που προσεύχονταν.

Οι αστυνομικοί έκλεισαν τις πόρτες του τεμένους Αλ Άκσα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε πιστούς για μια ώρα, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ισραηλινή αστυνομία δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι οι προσκυνητές πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών που φρουρούσαν τις εισόδους στην Πλατεία Τεμενών, με τους τελευταίους να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πυροβολώντας με πλαστικές –αλλά δολοφονικές- σφαίρες.

H κοντινή συνοικία Σεΐχ Τζάρα είναι επίσης τόπος συγκρούσεων καθώς η ακροδεξιά κυβέρνηση / μη κυβέρνηση Νετανιάχου διευκολύνει το κτίσιμο στην περιοχή οικισμού ακροδεξιών ρατσιστών Εβραίων εποίκων εκδιώκοντας τους Άραβες Παλαιστίνιους που κατοικούν εκεί γενεές επί γενεών, εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Αρχικά οι έποικοι επιτέθηκαν στους Παλαιστίνιους με ρατσιστικές βρισιές και στο πλευρό τους ήρθε η αστυνομία και η Σιν Μπετ. Την Δευτέρα (10/5) είχε προγραμματιστεί να αποφανθεί το ανώτατο ισραηλινό δικαστήριο για τη νομιμότητα της εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να μετατεθεί η συνεδρίαση σε άλλη ημερομηνία μέσα στον Μάιο. Την Κυριακή 9/5 ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ Αβιτσάι Μαντελμπλίτ ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να αναβάλει την ακρόαση πράγμα που εγένετο. Τελικά, την Κυριακή το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε την ακρόαση και η υπόθεση θα εκδικαστεί εντός 30 ημερών. Για τη νομιμοποίηση της εκδίωξης των Παλαιστινίων από τις κατοικίες τους, υπερεθνικιστές Εβραίοι επικαλούνται ότι η περιοχή τους ανήκει, σύμφωνα με μια δικαστική προσφυγή που είχαν κάνει μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 1967. Με νομιμοφάνεια, και δημοκρατική επίφαση δικαστικών αποφάσεων, το κράτος του Ισραήλ προωθεί την πλήρη βίαιη εκδίωξη των Αράβων Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ την οποία παράνομα, παρά και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, έχει κηρύξει πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους – μια πράξη που πρώτος έσπευσε να αναγνωρίσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φασιστοειδής Τραμπ.

Σε μικρογραφία, συμπυκνωμένα σε τόπο και χρόνο, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών εμπεριέχουν την ιστορία των 73 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ δεν χτίστηκε «σε μια χώρα χωρίς λαό, για ένα λαό χωρίς χώρα», όπως έλεγε η Γκόλντα Μέιρ, εκ των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ. Χτίστηκε πάνω στα εδάφη, τα χωριά, τα σπίτια του λαού των Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν με τη βία για να ιδρυθεί το εβραϊκό κράτος. Μια Καταστροφή (αραβικά Νάκμπα) συντελέστηκε για να ξεπλύνουν οι ιμπεριαλιστές το δικό τους ρόλο στην τραγωδία του εβραϊκού λαού, τη Σοά. Για να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες στη στήριξη και πολιτική και οικονομική ενίσχυση του Χίτλερ και του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία, τη δική τους ρατσιστική πολιτική απέναντι στους κυνηγημένους Εβραίους της Ευρώπης. Συγχρόνως, με την συνεργασία τους με τους σιωνιστές ηγέτες εξασφάλιζαν ένα δεύτερο, υπέρτατο στόχο στην γεωπολιτική τους στρατηγική. Την ίδρυση ενός ιμπεριαλιστικού προπύργιου στην καρδιά της αραβικής Μέσης Ανατολής, για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και συνολικά της γεωστρατηγικά κομβικής αυτής περιοχής στο υπογάστριο της Σοβιετικής Ένωσης, σημείο ένωσης δύο ηπείρων και πύλη εισόδου προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Αλλά, βεβαίως, η στρατηγική συνεργασία του ιμπεριαλισμού με τον σιωνισμό στον εξανδραποδισμό και την καταπίεση των αυτοχθόνων γέννησε και την Παλαιστινιακή επανάσταση, μετατρέποντας τους αγρότες φελάχους σε επαναστάτες, θρέφοντας γενιές μαχητών και γράφοντας μια μεγάλη ιστορία επαναστατικών αγώνων. Παρά το συμβιβασμό και την προδοσία του Όσλο, την προδοσία της αραβικής παλαιστινιακής αστικής ηγεσίας και την ήττα και της δεύτερης Ιντιφάντα μια νέα γενιά έχει έρθει στο προσκήνιο όπως φαίνεται από την αντίσταση αυτών των ημερών. Και αυτοί οι μαχητές, οι σύγχρονοι Δαβίδ, μπορούν να νικήσουν τον σιδερόφρακτο Γολιάθ κατακτητή ο οποίος βρίσκεται σε πολιτική, ηθική και οικονομική σήψη και παρακμή. Το κράτος του Ισραήλ διατηρείται χάρη στη γενναία πολιτική, στρατιωτική και πρωτίστως οικονομική στήριξή του από τις ΗΠΑ.

Οι παλαιστίνιοι μαχητές, ο παλαιστινιακός λαός συνολικά, μπορεί να νικήσει τον υπερσύγχρονο Γολιάθ με αλλαγή της όλης στρατηγικής που ακολούθησαν οι εθνικές αστικές ηγεσίες του, συνενώνοντας την πάλη για εθνική απελευθέρωση από τον κατακτητή με την πάλη κατά του εσωτερικού συμμάχου των σιωνιστών και των ιμπεριαλιστών πατρόνων, πολεμώντας την αραβική παλαιστινιακή μπουρζουαζία και τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα. Το εθνικό ζήτημα, ο αγώνας για ελευθερία και αποκατάσταση της παλαιστινιακής πατρίδας είναι αναγκαίο να ενωθεί με την ταξική πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων μαζών, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής και φύλου. Πρώτο ζητούμενο, εδώ, είναι η πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης και του λαού από τις αστικές και θρησκευτικές ηγεσίες και τους Άραβες ηγέτες του Κόλπου που με τα πετροδολάρια εξαγοράζουν ηγεσίες.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, η κοινότητα των ιμπεριαλιστών, αντί να καταδικάσει και να λάβει μέτρα κατά της ισραηλινής βαρβαρότητας, ψέλλισε κάτι, φοβούμενη τις περαιτέρω συνέπειες της νέας ανάφλεξης του παλαιστινιακού. Όπως σημειώνουν οι παρατηρητές οι νέες συγκρούσεις είναι οι χειρότερες εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η στρατηγική σύμμαχος του Ισραήλ, ΗΠΑ, κάλεσαν «Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους να δράσουν για τον τερματισμό της βίας», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για «την πιθανή έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από τη Σεΐχ Τζάρα».

Η ηγέτιδα δύναμη των μοναρχιών του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κατήγγειλε τις πιθανές εξώσεις των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους. Το Ιράν, η Τυνησία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος καταδίκασαν τις ισραηλινές ενέργειες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να κάνει επίδειξη δημοκρατικότητας που δεν την συνηθίζει στη χώρα του, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας». Η Ιορδανία, φύλακας, υποτίθεται, των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που έχει υπογράψει ειρήνη με το Ισραήλ, κατήγγειλε την «άγρια επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων.

Τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) εξέφρασαν επίσης την «έντονη ανησυχία τους» για τη βία στην Ιερουσαλήμ.

Το Κουαρτέτο «εκφράζει βαθιά ανησυχία για την καθημερινή βία και τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, […] μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο Χαράμ αλ-Σαρίφ / Όρος του Ναού», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

«Είμαστε θορυβημένοι από τις προκλητικές δηλώσεις ορισμένων πολιτικών ομάδων, από την εκτόξευση ρουκετών και εμπρηστικών μπαλονιών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, καθώς και από τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών αγροκτημάτων στη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε η ανακοίνωση των Δικαίων του ιμπεριαλισμού που μπορούν να εξισώνουν τις πέτρες των διαδηλωτών ή τα μπαλόνια αερίου από τη Γάζα με τους πυραύλους, τις σφαίρες, τα ασφυξιογόνα αέρια και τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης…

Το Κουαρτέτο «σημειώνει την έντονη ανησυχία του για την πιθανή έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους όπου ζουν για γενιές (…) και εκφράζει την αντίθεσή του σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες απλώς κλιμακώνουν σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον».

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν μέτρα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των μουσουλμανικών ιερών ημερών», συνέχισε το κείμενο.

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕγια την Μέση Ανατολή, Τορ Γουένεσλαντ δήλωσε βαθιά ανήσυχος από την κατάσταση και κάλεσε σε ηρεμία και επίδειξη υπευθυνότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιορδανία και το εξαμελές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου εξέφρασαν ανησυχία για τις πιθανές εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων.

«Ανησυχούμε έντονα για την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εξέφρασε «ανησυχία για τις πιθανές εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, «πολλές από τις οποίες βεβαίως ζουν στα σπίτια τους επί γενεές».

Στην Τεχεράνη, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στήριξη στον αγώνα κατά του Ισραήλ, το οποίο περιέγραψε ως μια «βάση τρομοκρατών». Για αυτόν, η «πτώση του εχθρικού σιωνιστικού καθεστώτος» είναι αναπόφευκτη.

Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, βαρύτατα εκτεθειμένος για την συνεργασία/υποταγή του στη σιωνιστική ηγεσία του Ισραήλ και στις ΗΠΑ, πρωτίστως, χωρίς κύρος στο εσωτερικό της χώρας του, που τελευταία ανέβαλε αυθαίρετα τις συμφωνημένες εκλογές, δήλωσε ότι: «Θεωρούμε το Ισραήλ υπεύθυνο για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Παλιά Πόλη», χαρακτηρίζοντας «ηρωικούς» τους Παλαιστινίους που συγκεντρώθηκαν στην Χαράμ αλ-Σαρίφ. Αλλά και αυτού οι λεκτικές δηλώσεις είναι χωρίς περιεχόμενο, για εσωτερική κατανάλωση, ενώ εμπράκτως υποστηρίζει τον καταπιεστή.

Αντίθετα, σιγήν ιχθύος τηρεί η ελληνική κυβέρνηση, που δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον Νετανιάχου, καθώς έχει αναπτύξει στρατηγική συμμαχία με τις δολοφονικές ηγεσίες του Ισραήλ, με τη δικτατορία του Αλ Σίσι στην Αίγυπτο, αλλά και με την θεοκρατική Σαουδική Αραβία και τα αντιδραστικά καθεστώτα του Κόλπου. Ο Μητσοτάκης, όπως και ο προκάτοχός του Τσίπρας, για χάρη μιας άνομης συμμαχίας με το Ισραήλ υποθηκεύουν το μέλλον των λαών και του ελληνικού λαού, και κυνικά αντιμετωπίζουν τον παλαιστινιακό λαό ως σφάγιο. Αλλά υποστηρίζοντας το δίκαιο του ισχυρού, εν προκειμένω του Ισραήλ, υπονομεύουν τη δική τους στρατηγική, της Ελλάδας. Δεν μπορείς να ζητάς εφαρμογή του διεθνούς δικαίου π.χ. στην κατεχόμενη Κύπρο και να αντιμετωπίζεις κυνικά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού…

Αθήνα

Το προσεχές Σάββατο 15 Μαΐου, ημέρα της Νάκμπα, της καταστροφής των Παλαιστινίων, οργανώνονται σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Στην Αθήνα, στις 5 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο σταθμό Πανόρμου του μετρό και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό.