Ήπειρος : Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

 

Η Ήπειρος είναι μία από τις πιο πλούσιες σε βλάστηση και παρθένες περιοχές της χώρας, που τώρα απειλείται. Έχει μπει στο στόχαστρο των πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες θέλουν να κάνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Η πολυεθνική Repsol και η Energean Oil & Gas έχουν αναλάβει την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, σε μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει ποτάμια, προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα. Ήδη γίνονται οι πρώτες έρευνες: γεώτρηση και τοποθέτηση εκρηκτικών σε βάθος λίγων μόλις μέτρων, για τις ανάγκες των σεισμικών ερευνών. Μόνο στα πρώτα 500 χιλιόμετρα, θα γίνουν 11.500 τέτοιες εκρήξεις, που εκτός από την επιβάρυνση στο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σεισμική δραστηριότητα!

Οι κάτοικοι της Ηπείρου που αντιστέκονται στην επέλαση των πετρελαϊκών εταιρίων διαδήλωσαν μαζικά στα Γιάννενα τον Ιούνιο  σε μια πορεία 2000 ατόμων. Παράλληλα με τις δράσεις που αναπτυσσουν, έχουν ξεκινήσει  διαδικτυακή εκστρατεία μέσω της πλατφόρμας Avaaz με βασικό αίτημα τη διάσωση της Ηπείρου από τις εξορύξεις· μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 5.800 υπογραφές.  Όπως αναφέρεται στο κείμενο : “Η Δωδώνη, το Ζαγόρι, το Σούλι, η Ζίτσα, το Πωγώνι, οι Φιλιάτες και η Ηγουμενίτσα, συνολικά η Περιφέρεια της Ηπείρου, είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη και μια από τις περιβαλλοντικά καθαρότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Η Ήπειρος αξίζει μια καλύτερη μοίρα, από το να “καεί” στον βωμό της απληστίας των πολυεθνικών του πετρελαίου για ακόμη περισσότερη από την, σαφώς παρωχημένη πλέον, βρώμικη αυτή ενέργεια”.

Η συνέργεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις πολυεθνικές στο θέμα της Ηπείρου έρχεται σε πλήρη αντίφαση  με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, με την οποία δεσμεύεται να αναλάβει δράση για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν επιτρέπει την εξόρυξη νέων κοιτασμάτων υδρογανανθράκων αλλά αντιθέτως πρέπει να αναζητήσει λύσεις για  μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.

Η Ήπειρος προσφέρει πολλά. Άφθονα νερά, πολύτιμοι ποταμοί, εθνικά πάρκα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και προστατευόμενα είδη όπως ο λύγκας και η βίδρα. Οι πετρελαϊκές θα πάρουν τα πάντα με ελάχιστα ανταλλάγματα και θα φύγουν αφού θα έχουν καταστρέψουν το περιβάλλον που ζούμε και αναπνέουμε.

Η κυβέρνηση από τις Σκουριές Χαλκιδικής, μέχρι την Ήπειρο και τα Άγραφα δίνει το πράσινο φως σε εταιρίες για να συνεχίσουν την καταστροφική τους δραστηριότητας σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Να την ανατρέψουμε!

 

Γ.Σ