ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Περιγράφοντας στο «Κεφάλαιο» ο Μάρξ την κατάσταση των εργαζόμενων στην Αγγλία του 19ου αιώνα, δίνει μεγάλη έκταση στο ζήτημα της παράτασης του χρόνου εργασίας. Αναφέρεται στην κλοπή από τον εργάσιμο χρόνο 5λεπτων ή 10λεπτων από την έναρξη, το διάλλειμα και το κολατσιό ή τη λήξη του ωραρίου χαρακτηρίζοντας την αρπαγή αυτή σαν «ξύσματα» και «ροκανίσματα» του ελεύθερου χρόνου του εργαζόμενου. Υπολογίζοντας μάλιστα τα «ρετάλια» αυτά του χρόνου που αρπάζει ο εργοδότης σε ετήσια βάση σαν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό δωρεάν ωρών εργασίας αναλογικά με τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολεί. Αναφερόμενος και στους αγώνες των εργαζόμενων για μείωση του εργάσιμου χρόνου παραθέτει τα απίστευτα επιχειρήματα των εργοδοτών που αναγγέλλουν την… συντέλεια του κόσμου ακόμη και για τη μείωση της παιδικής εργασίας από το 12ωρο σε 10ωρο!
Στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, η παράταση του χρόνου εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες και σχεδόν θεσμοθετημένη καθυστέρηση για μήνες των τακτικών αποδοχών σε χιλιάδες εργαζόμενους αποτελεί πια καθεστώς. Χαρακτηριστικό γεγονός -που αποκαλύφθηκε με αφορμή την απόλυση της εργαζόμενης από το supermarket «ΑΒ Βασιλόπουλος»-, σε πολλά καταστήματα οι προϊστάμενοι μαζεύουν τις κάρτες των εργαζόμενων και τις χτυπάνε στη λήξη του ωραρίου ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να καταγράφεται και χωρίς να πληρώνονται. Το κεφάλαιο από την φύση του αντικρίζει τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου σαν κλοπή από μεριάς του εργαζόμενου. Η παράταση της εργάσιμης μέρας πέρα από κάθε όριο αποτελεί φυσική τάση του κεφαλαίου που παίρνει διαστάσεις αγριανθρωπισμού ειδικά την εποχή της κρίσης με την αφθονία των άνεργων και των απελπισμένων.
Σε αυτή τη λογική η ψήφιση από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, του νομοθετικού πλαισίου για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με τον νόμο 4177/2013, καταργεί μαζί με την αργία της Κυριακής και το ψυχολογικό σύνορο ανάμεσα σε ελεύθερο και εργάσιμο χρόνο. Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να το επιβάλλει με ΜΑΤ και συλλήψεις όπως έγινε έξω από το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» πέρυσι στις 28 Δεκεμβρίου. Όμως παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας «αριστερής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αγγιχθεί το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο με συνέπεια την Κυριακή στις 5 Απρίλη τα εμπορικά καταστήματα να προτίθενται ν’ ανοίξουν.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής κάλεσε στις 19 Μαρτίου διαδήλωση για το θέμα. Απεργία κήρυξε, μετά από την διαδήλωση αυτή, για τις 5 Απριλίου και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα συμμετείχε στην απογευματινή διαδήλωση καλώντας με ανακοίνωση τους εργαζόμενους σε μαζικό ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Αβραμίδης Κώστας
________________________________________
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΚ
Κάτω τα χέρια από την αργία της Κυριακής
Κράτος και εργοδοσία ετοιμάζονται να κλέψουν από τους εργαζόμενους ακόμη μια Κυριακή. Σαν να μην έφταναν οι απλήρωτες υπερωρίες οι κάθε λογής καταπιέσεις και αυθαιρεσίες προϊσταμένων και μανατζαραίων στο χώρο δουλειάς, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα πρέπει να στερηθούν αυτό το μικρό διάλειμμα από την κόλαση της καθημερινότητας. Θα πρέπει να παρατείνουν για άλλη μια μέρα της εβδομάδας τα βάσανά τους και μαζί τα κέρδη των μεγάλων υπερκαταστημάτων.
Ήδη με την ελαστική εργασία, την απλήρωτη εργασία, τα voucher, τους ωρομίσθιους, τα απλήρωτα «δοκιμαστικά» κλπ, η διάκριση ανάμεσα σε εργαζόμενο και άνεργο τείνει να εξαλειφθεί. Με την καθιέρωση της Κυριακάτικης αργίας παύει να υπάρχει και η διάκριση ανάμεσα σε ελεύθερο και εργάσιμο χρόνο. Ο αρμόδιος υπουργός Σταθάκης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία προεκλογικά δεσμεύθηκε να καταργήσει με ένα νόμο όλο το άθλιο μνημονιακό καθεστώς, δεν βρίσκει χρόνο ούτε για μια συνάντηση με τα εργατικά σωματεία για το θέμα της Κυριακάτικης αργίας.
Η ακύρωση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης με την επίκληση της καπιταλιστικής κρίσης, η αναγόρευση των μνημονίων και των αντεργατικών ρυθμίσεων σε υπέρτατο κοινωνικό και κρατικό νόμο συνεχίζεται με τη νέα κυβέρνηση. Δικαστικές αποφάσεις βγάζουν παράνομες τις απεργίες των εργαζόμενων σε Wind και Vodafone όταν διεκδικούν το ελάχιστο: να υπάρχουν στοιχειωδώς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση αναγορεύει το εξωτερικό χρέος στους διεθνείς τοκογλύφους σε ιερό καθήκον και αντί να κάνει έστω την στάση πληρωμών στο εξωτερικό που υπόσχονταν προεκλογικά, ετοιμάζεται για στάση πληρωμών στο εσωτερικό. Ήδη δεσμεύει τα χρήματα από τα λεηλατημένα με το PSI ασφαλιστικά ταμεία και καθυστερεί τις πληρωμές στο δημόσιο.
Συνάδελφοι,
ο αγώνας για την Κυριακάτικη αργία δεν είναι απλά αγώνας για καλύτερους όρους εκμετάλλευσης. Είναι αγώνας για το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην ανάπαυση και για την ίδια τη ζωή. Ο αγώνας για τον ελεύθερο χρόνο είναι αγώνας για τον πολιτισμό αλλά και προϋπόθεσή του. Οι αθρόες συλλήψεις και η βία από τις δυνάμεις καταστολής εργαζόμενων που συμμετείχαν στην προηγούμενη απεργία για την Κυριακάτικη αργία στις 28 Δεκεμβρίου του 2014 μπροστά στον «ΙΑΝΟ» αλλά έξω από το αστυνομικό τμήμα της Ακροπόλεως δείχνουν πως ο αγώνας για την Κυριακάτικη αργία δεν θα είναι περίπατος. Ήδη εκκρεμούν δίκες ενάντια σε όσους εργαζόμενους περιφρούρησαν την απεργία που κήρυξε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής ή στάθηκαν αλληλέγγυοι μετά τις συλλήψεις, έξω από το αστυνομικό τμήμα.
Απαιτούμε
• Κάτω τα χέρια από την αργία της Κυριακής
• Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους χωρίς μείωση των αποδοχών μας
• Να παύσει κάθε δίωξη των απεργών και των αλληλέγγυων έξω από το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ».
• Να καταργηθούν άμεσα τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι
• Μονομερής διαγραφή του χρέους τώρα!
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ