ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ

Αν είχε πάρει από κανά σούπερ μάρκετ ένα μπαστούνι σαλάμι χωρίς να το πληρώσει θα έτρωγε για καλά τα δυο χρονάκια. Διότι, κύριος, δεν μπορείς να προσβάλεις την ατομική ιδιοκτησία οποιαδήποτε ήταν η ανάγκη σου κι οσοδήποτε ευτελούς αξίας ήταν αυτό που πήρες. 

Αν, χειρότερα, είχε πάρει μέρος σε διαδήλωση και φορούσε φούτερ, κι αν οι Ματατζήδες ήταν τσαντισμένοι από την πολύωρη ορθοστασία και το κρύο, τότε την έβαψε. Με τον 187Α είναι τόσο εύκολο να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία «αλλοίωσης των χαρακτηριστικών», κι είτε προφυλακιστείς είτε όχι, ένα βαρύ κακούργημα έχεις πάνω στην ράχη του κι αλλοίμονό σου. Τρία με πέντε χρονάκια στο πρωτόδικο και στην έφεση βλέπουμε… Κι αν ήταν από αυτούς τους νεαρούς εξεγερμένους που βάζανε γκαζάκια σε κατσαρόλες για να κάνουν θόρυβο, κλάψτον. Είναι τρομοκράτης, χωρίς ελαφρυντικά, κατ’ ευθείαν στις φυλακές τύπου Γ, χωρίς πολλά πολλά.

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου δεν είναι τίποτα απ’ αυτά. Ένας αξιοσέβαστος κύριος είναι. Είχε και υψηλό αξίωμα, υπουργός και δη της οικονομίας. Σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο ήτανε ο «τσάρος» της οικονομίας που έλυνε κι έδενε. Απ’ τις αποφάσεις του κρινόταν η ζωή και ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων, το μέλλον της νεολαίας, το μέλλον όλης της χώρας. Αυτόν δεν μπορείς να τον δικάσεις, πολλώ μάλλον δεν μπορείς να τον καταδικάσεις εύκολα. Έχει εκ προοιμίου το τεκμήριο της αθωότητας…

Κι αν από τη λίστα Λαγκάρντ, με τα 2.000 ονόματα ανθρώπων που έβγαλαν τα χρήματά τους έξω ενώ η χώρα όδευε προς το χορό του Ζαλόγου, σβηστήκανε τα ονόματα των συγγενών του, okay, τί φωνάζετε; Ο κύριος Παπακωνσταντίνου δικάστηκε. Η δικαιοσύνη έβγαλε την απόφασή της. Να είστε και ευχαριστημένοι που πήγε σε δίκη. Η δικαιοσύνη λειτουργεί σ’ αυτή τη χώρα. Tώρα αν δεν έγινε έλεγχος τόσα χρόνια για τη νομιμότητα της εξόδου κεφαλαίων, τί να κάνουμε, ευθύνεται ο καταμερισμός εργασίας. Tο δικαστήριο δεν ευθύνεται, ο υπουργός δεν ευθύνεται, ο Bενιζέλος που κρατούσε για χρόνια στο συρτάρι του το στικάκι δεν ευθύνεται. Όλοι τους είναι αθώοι.

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου ύστερα από δικαστική διαδικασία ενός μήνα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή από το Ειδικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο κήρυξε αθώο ομόφωνα τον πρώην υπουργό για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας αναγνωρίζοντας πως δεν προέκυψε από την πράξη του ζημιά κατά του ελληνικού δημοσίου. Το Ειδικό Δικαστήριο κατά πλειοψηφία κήρυξε ένοχο τον πρώην υπουργό για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, ότι δηλαδή διέγραψε τρία αρχεία με λογαριασμούς των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ για να διαφυλάξει, όπως εξήγησε το σκεπτικό του δικαστηρίου ο Πρόεδρος, την πολιτική του εικόνα.

Σιγά μην τυφλωθείτε από τη λάμψη της Δικαιοσύνης.

Θ.Κ.