ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ

Την 1 Οκτώβρη έγινε σε δεύτερο βαθμό η δίκη του μέλους της νεοναζιστικής Εθνικής Δράσης Ηλείας Ν. Παπαδόπουλου, για επίθεση που έκανε μαζί με άλλους νεοναζιστές ενάντια σε αντιφασίστα σπουδαστή των ΤΕΙ Πύργου. Το εφετείο καταδίκασε τον νεοναζί, όπως και πρωτόδικα, στην ποινή του ενός χρόνου με αναστολή. Ο ίδιος είναι δράστης επανειλημμένων επιθέσεων κατά αγωνιστών στο πλαίσιο συστηματικής εκφοβιστικής δράσης της οργάνωσής του.

Αν και η καταδίκη του νεοναζί είναι πολιτική επιτυχία, ποινικά δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε αφού από την ομάδα αυτών που συμμετείχαν στην επίθεση τιμωρήθηκε μόνο ο Ν. Παπαδόπουλος και αυτός με ποινές που μετριάστηκαν από ψευδομάρτυρα. Δεν τιμωρήθηκε επίσης κανένας για την τρομοκρατία των ταγμάτων εφόδου με συχνές ενέδρες έξω από σπίτια των αντιφασιστών αγωνιστών. Ακόμη και η μήνυση εναντίον άλλης επίθεσης το Φεβρουάριο του 2013, όπου συμμετείχε και εν ενεργεία αστυνομικός στο ναζιστικό τάγμα εφόδου, ακόμη δεν έχει περάσει καν το στάδιο της προανάκρισης!

Καθοριστικό ρόλο στην καταδίκη έπαιξαν οι κινητοποιήσεις από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας που συσπείρωσε την αριστερά και τις αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες ενάντια στην νεοναζιστική δράση. Οι θρασύδειλοι φασίστες που επαίρονται για την προστασία της αστυνομίας καταλαβαίνουν ότι η αντίδραση του λαού είναι ισχυρότερη από τα φιλαράκια τους στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Αβραμίδης Κώστας

Ανακοίνωση από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας

Την Πέμπτη 1 Οκτώβρη το τριμελές εφετείο του Πύργου επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση για φυλάκιση 1 έτους με αναστολή στο μέλος της ναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Δράση Ηλείας», Ν. Παπαδόπουλο. Ο Ν. Παπαδόπουλος καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για την επίθεση που πραγματοποίησε μαζί με άλλα μέλη της ΕΔΗ τον Σεπτέμβριο του 2013 (λίγες μέρες πριν την δολοφονία του Π. Φύσσα) ενάντια σε αντιφασίστα σπουδαστή στα ΤΕΙ Πύργου με συνέπεια τον τραυματισμό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εμφανίστηκε καν για να υποστηρίξει την έφεσή του.

Ο τραμπούκος εξαιτίας της ιδιαίτερης ασυλίας που απολαμβάνει από τις διωκτικές αρχές, κυκλοφορούσε ελεύθερος ενώ έχει καταδικαστεί σε 3 χρόνια για επίθεση μετά από ενέδρα σε μουσικό στον Πύργο και ενώ εκκρεμεί εναντίον του και άλλη μήνυση για επίθεση σε αντιφασίστες σπουδαστές στις 9 Φεβρουαρίου 2013 με τάγμα εφόδου που περιελάμβανε στελέχη της «Εθνικής Δράσης Ηλείας» και εν ενεργεία αστυνομικό.

Η καταδίκη αυτή ήταν το αποτέλεσμα του αγώνα που ξεκίνησε από το 2012 για την δημόσια αποκάλυψη και καταγγελία του φασιστικού χαρακτήρα της ΕΔΗ. Η καταδίκη του μέλους τους, σπάει την εικόνα του ατιμώρητου που καλλιεργούσαν για να στρατολογούν τραμπούκους. Οι θρασύδειλοι που επαίρονταν για την προστασία της αστυνομίας καταλαβαίνουν πια ότι η πάλη του λαού είναι ισχυρότερη από τις διασυνδέσεις τους με τον κατασταλτικό μηχανισμό και το κίνημα μπορεί να σπάσει την ασυλία τους.

Πριν όμως καταδικαστούν στα δικαστήρια είχαν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση του Πυργιώτικου λαού. Είχαν ήδη ηττηθεί από τους νεολαίους που δεν απέσυραν την μήνυσή τους παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές από μέλη της ΕΔΗ αλλά και τις «νουθεσίες» της αστυνομίας.

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας χαιρετίζει τους αγωνιστές που πάλεψαν με αυταπάρνηση στο δρόμο και τα δικαστήρια για να σπάσουν την τρομοκρατία.

Αφιερώνουμε αυτή την αντιφασιστική νίκη στους γονείς του Π. Φύσσα και του μετανάστη Σαχζάτ Λουγκμάν και υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας,  ενάντια στο φασισμό, το κράτος που τον υποθάλπει και το σύστημα που τον γεννά.  

Πύργος 3/10/2015

Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας