ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ

Kαταδίκη νεοναζί τραμπούκου στον Πύργο Hλείας

 

Στις 4 Ιουλίου στον Πύργο Ηλείας, έγινε η δίκη του μέλους της «Εθνικής Δράσης Ηλείας» Νίκου Παπαδόπουλου, για επίθεση που έκανε μαζί με άλλο φασίστα και την κάλυψη τρίτου, σε αντιφασίστα σπουδαστή και μέλος του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος στις 5 Σεπτέμβρη του 2013. 

Ο τραμπούκος καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση με αναστολή, αφού η έδρα εξάντλησε την εύνοιά της επικαλούμενη έναν ψευδομάρτυρα που προσκόμισε ο κατηγορούμενος. Η  «Εθνική Δράση Ηλείας» είναι νεοφασιστική οργάνωση με δεσμούς και αναφορές σε εθνικοσοσιαλιστικές οργανώσεις, ενώ μέλη της συμμετείχαν σε τάγματα εφόδου που  επανειλημμένα χτύπησαν  αντιφασίστες φοιτητές. Οι επιθέσεις αυτές γίνονταν με την ανοχή των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, που τους εξασφάλιζαν την ατιμωρησία. 

Σε μια από αυτές τις επιθέσεις (13 Φεβρουαρίου 2013) συμμετείχε και αστυνομικός εν ενεργεία, ο οποίος είναι κατηγορούμενος σε άλλη δίκη που εκκρεμεί, μαζί με τον καταδικασμένο Παπαδόπουλο και άλλα στελέχη της «ΕΔΗ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση στον σύντροφό μας έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2013, δύο μέρες μετά την αθώωση του Γ.Γ. του ΕΕΚ  σ.Σάββα Μιχαήλ  και την κατάρριψη του κατηγορητηρίου της Χρυσής Αυγής, που στόχευε στην ποινικοποίηση του αντιφασιστικού πολιτικού λόγου. 

Οι επιθέσεις των νεοναζί στην Ηλεία, θέσανε αντικειμενικά την αναγκαιότητα του Ενιαίου Μετώπου της αριστεράς για την αντιμετώπισή τους. Μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα συγκροτήθηκε το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας και με διαδηλώσεις, ανοιχτές ομιλίες και εκδηλώσεις δήλωσε την αποφασιστικότητα αγωνιστών, πολιτικών χώρων και κομμάτων της αριστεράς μαζί με αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες και αναρχοσυνδικαλιστικά πολιτικά ρεύματα, να βάλουν ένα τέλος στην παρακρατική τρομοκρατία. 

Η πετυχημένη ανοιχτή εκδήλωση την προηγούμενη μέρα της δίκης με προβολή video και ομιλίες στην κεντρική πλατεία Πύργου και η παρουσία δεκάδων πολιτών στη δίκη μετά από κάλεσμα του «Αντιφασιστικού Μετώπου Ηλείας» ξεκαθάρισε σε όλους, πως η δίκη αυτή θα γίνει στο φως της δημοσιότητας μπροστά στους εργαζόμενους και τον δημοκρατικό λαό του Πύργου. Η παρουσία στην εκδήλωση και τη δίκη μεταναστών από την Μανωλάδα ένωσε το αντιφασιστικό με το εργατικό κίνημα.

Η ήττα και η καταδίκη των φασιστών στον Πύργο δείχνει τις δυνατότητες του Ενιαίου Μετώπου. Για το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα η αντιφασιστική πολιτική δράση συνδέεται με το εργατικό κίνημα, με τον αγώνα για την κατάργηση των μνημονίων και την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού.  

Αβραμίδης Κώστας

 

Ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Μετώπου Ηλείας για την καταδίκη νεοναζί τραμπούκου, μέλους της «Εθνικής Δράσης Ηλείας»

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας χαιρετίζει τους δεκάδες αντιφασίστες που με την παρουσία τους στα δικαστήρια πλαισίωσαν το κάλεσμά του για την δίκη του μέλους της «Εθνικής Δράσης Ηλείας», Ν. Παπαδόπουλο, που δικάστηκε για επίθεση που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αντιφασίστα φοιτητή. Για τον συγκεκριμένο εκκρεμούν και άλλες δίκες για συμμετοχή σε τάγματα εφόδου της ΕΔΗ που επιτέθηκαν σε αντιφασίστες.

Η καταδίκη του τραμπούκου μέλους των ταγμάτων εφόδου της «Εθνικής Δράσης Ηλείας», σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή, αποτελεί σημαντική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος.

Σε μια δίκη, ιδιαίτερα σημαντική, αντιφασίστες εργαζόμενοι και νεολαίοι του Πύργου με την παρουσία τους έδωσαν το μήνυμα πως η περίοδος της σιωπής απέναντι στη φασιστική τρομοκρατία στην Ηλεία έχει τελειώσει. 

Η προσπάθεια από την έδρα του δικαστηρίου να εξοβελίσει τον πολιτικό και αντιφασιστικό λόγο, υπογράμμιζε ακόμη περισσότερο αυτό που ήθελαν να αποφύγουν οι φασίστες της «Εθνικής Δράσης Ηλείας» και η δικαιοσύνη, δηλαδή τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης και την τρομοκρατική δράση των ταγμάτων εφόδου. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην δίκη, οι συχνές στημένες διακοπές, οι επιθέσεις του συνηγόρου του κατηγορουμένου, που κινούνταν πολύ πέρα από τα όρια της ευπρέπειας, δίνανε την εντύπωση μιας προσπάθειας για απαλλαγή του νεοφασίστα/δράστη. 

Η μαζική παρουσία όμως των αντιφασιστών της Ηλείας που σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας ήταν παρόντες, ξεκαθάρισαν  σ’ όλους – Έδρα, αστυνομία και κατηγορούμενο- πως αυτή η υπόθεση είχε τελεσιδικίσει στην συνείδηση των αντιφασιστών της Ηλείας και αυτό δεν αλλάζει.

Παρά την κατάθεση ψευδομάρτυρα που προσπάθησε να στηρίξει τους ισχυρισμούς του νεοναζί η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για όλες τις κατηγορίες. Η πρόεδρος όμως, αντίθετα, στηριγμένη σε αυτό τον μάρτυρα (ενώ αρνήθηκε αδικαιολόγητα εξέταση κατ αντιπαράσταση με μάρτυρες που τον διέψευδαν) απάλλαξε τον τραμπούκο από ορισμένες κατηγορίες. 

Αντιφασίστες συμπολίτες,
το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας, χαιρετίζει ιδιαίτερα τους μετανάστες εργάτες από το Μπαγκλαντές που με την παρουσία τους στο ακροατήριο ένωσαν τον πολιτικό αντιφασιστικό αγώνα με το ζωντανό εργατικό κίνημα που αντιπροσωπεύεται από τα ταξικά μας αδέρφια στην Νέα Μανωλάδα.

Χαιρετίζουμε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τους καθηγητές της ΕΛΜΕ, τους εργαζόμενους της Wind, τους εργαζόμενους στο Συλλόγο Εργαζόμενων Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζόμενων ΜΟΔ, τον Συλλόγο Εργαζόμενων ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ, τους εργαζόμενους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, την κίνηση «Ανήσυχοι Γονείς» Π. Φαλήρου – Ν. Σμύρνης» και άλλους, που με ψηφίσματά τους έκαναν την υπόθεση που αφορά στον αντιφασιστικό αγώνα μας υπόθεση των εργαζόμενων.

Η καταδίκη του νεοφασίστα τραμπούκου είναι νίκη των ρευμάτων του αγώνα και της ανατροπής. Είναι νίκη του Ενιαίου Μετώπου που πλαισιώνεται από πολιτικές οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς, αναρχοσυνδικαλιστικά ρεύματα, κινήσεις στέκια και ανεξάρτητους  αγωνιστές

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία και καταστολή, ενάντια στα μνημόνια, στο ξεπούλημα της χώρας μας και του λαού της θα συνεχιστεί μέχρι την κοινωνική απελευθέρωση.