Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας έγιναν το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης ενάντια στην Ακρίβεια και τις Αυξήσεις στο ρεύμα και τη θέρμανση, ύστερα από κάλεσμα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής.

Στην Αθήνα εκατοντάδες έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία στην οδό Αθηνάς με σταθμό στη Βαρβάκειο αγορά μέχρι το Μοναστηράκι.

Πίσω από το πανό του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής υπήρχαν τα  πανό του Συλλόγου Αριστοτέλης, των Φοιτητικών Συλλόγων, της Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών, του ΝΑΡ-νΚΑ, ΚΚΕ (μ-λ), ΜέΡΑ25 της Αριστερής Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης, του ΕΕΚ και του Δικτύου Κοινωνικών Ιατρείων.

Την ίδια ώρα αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και άλλες πόλεις. Επίσης, στο Ίλιον πραγματοποιήθηκε ανάλογη δράση προγραμματισμένη από καιρό.

Θ.Κ.

Ίλιον

Με μαζικότητα και δυναμισμό η κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια

του Ερνέστο Αγγελή   

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην πλατεία Ιλίου

Επιτυχία είχε η συγκέντρωση και παρέμβαση που έγινε στο Ίλιον ενάντια στην ακρίβεια, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου του 2022, από την κεντρική Πλατεία και σε όλο το κέντρο της περιοχής. Το κάλεσμα για την κινητοποίηση έγινε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν πριν από δύο εβδομάδες, η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά και η Αριστερή Κίνηση Ιλίου μαζί με τους “Δρόμους Αντίστασης” από τους Αγ. Ανάργυρους και το Καματερό και τους συντρόφους από την τοπική αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση του “Ροσινάντε”, οι οποίοι και αποφάσισαν την πραγματοποίηση της πρώτης στην περιοχή, ενιαιομετωπικής κινητοποίησης γι’ αυτό το καυτό για την ζωή του λαού θέμα, με την συμμετοχή  της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης του ΕΕΚ, αλλά και του ΚΚΕ-μλ, του ΝΑΡ και κυρίως των ανένταχτων αριστερών αγωνιστών από το Ίλιον και τις γύρω περιοχές. 

Για περίπου δύο ώρες από τις 11:30 και μετά, πάνω από 50 άνθρωποι όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, κρατώντας πανό και πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας προκηρύξεις. Το πανό της Αριστερής Κίνησης Ιλίου (ΑΡΚΙ), έγραφε:Η ακρίβεια είναι περικοπή μισθών και συντάξεων – Απαιτούμε αυξήσεις Τώρα στους μισθούς και τις συντάξεις – Όχι στις “κρυφές” αυξήσεις των δημοτικών τελών”, με το τελευταίο σύνθημα να αφορά στην επαίσχυντη απόφαση του δημάρχου Ζενέτου για αύξηση των φόρων για το ρεύμα, την οποία έχει καταψηφίσει και καταγγείλει στον κόσμο της περιοχής η Αριστερή Κίνηση Ιλίου (ΑΡΚΙ). Επίσης, από τα μέλη και τους φίλους της ΑΡΚΙ και του Κοινωνικού Ιατρείου Ιλίου, που έφτασαν τους 40 ανθρώπους, μοιράστηκε η ανακοίνωση ενάντια στην ακρίβεια, σε τουλάχιστον 800 ανθρώπους της περιοχής. 

Στη συνέχεια, με τα πανό να παραμένουν ανοιχτά στην κεντρική πλατεία από τους συντρόφους που είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον αυτό, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών πορεύτηκε επί 45 λεπτά της ώρας στους δρόμους και τους πεζόδρομους του κέντρου του Ιλίου, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια, την κυβέρνηση, τα αντεργατικά μέτρα Χατζηδάκη, αποσπώντας την θερμή υποστήριξη του κόσμου, ο οποίος βιώνει την ακρίβεια με μεγάλες συνέπειες στην ήδη προβληματική διαβίωσή του. Όταν η παρέμβαση στο Ίλιον ολοκληρώθηκε, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην κεντρική πλατεία, όπου και έδωσαν πολιτική υπόσχεση συνέχισης αυτής της καμπάνιας ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, στους δρόμους και τις συνοικίες της περιοχής αυτής των Δυτικών γειτονιών.