Κινητοποιήσεις στη ΜΕΤΑδραση

Στις 13/09/2018 πραγματοποιήθηκε τετράωρη στάση εργασίας σε όλες τις δομές της ΜΚΟ ΜΕΤΑδρασης για τις εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων της.
Στα μέσα του Αυγούστου το σωματείο εργαζομένων ΣΒΕΜΚΟ και οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση κατήγγειλαν τις εργασιακές παραβιάσεις και τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις δομές της. Η αντίδραση της ΜΚΟ ήταν άμεση: απέλυσε δύο εργαζόμενους του τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στις 31/08/2018. Τις απολύσεις διαπνέει η εκδικητικότητα που έχει πλέον αναχθεί σε γνώριμη πρακτική των ΜΚΟ απέναντι σε εργαζόμενους, ειδικότερα όταν ένας εξ αυτών είναι μέλος του ΣΒΕΜΚΟ. Παράλληλα, η διοίκηση της οργάνωσης, για να εξασφαλίσει την «ομαλή» λειτουργία των δομών της και επιθυμώντας να καταστείλει οποιαδήποτε διάθεση κάθε εργαζόμενου/ης για διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο εγγύς και απώτερο μέλλον, απέστειλε επιστολή προς τους εργαζόμενους. Το πνεύμα και η ουσία της επιστολής είναι εμφανώς απειλητικό και με σαφή δήλωση της πρόθεσης της διοίκησης πως, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και κατευνασμός των κινητοποιήσεων, δεν θα διστάσει να προβεί και σε μαζικές απολύσεις. Το (μόνιμο) πρόσχημα και η «κάλυψη» των διοικήσεων αναφορικά με τις απολύσεις είναι οι διεθνείς ή κρατικές χρηματοδοτήσεις. Αυτές ευθύνονται, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, για τη συγκεκριμένη χρονική διάρκεια των προγραμμάτων, για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων και φυσικά για τη λήξη των συμβάσεων. Επομένως, μας υποδεικνύουν πως δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για απολύσεις, αλλά για λήξη σύμβασης, βάση της χρηματοδότησης.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ με την απαίτηση να ανακληθούν οι απολύσεις των συναδέλφων και η διοίκηση να μην προβεί σε περαιτέρω απολύσεις. Η αντίδραση της ΜΚΟ στις απαιτήσεις των εργαζομένων ήταν να ανακοινώσει πως προτίθεται να προχωρήσει σε μαζικές και όχι μεμονωμένες απολύσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, σύμφωνα με τη δήλωσή της, δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων της(!).
Αυτό συμβαίνει, ενώ παράλληλα, εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης εργαζόμενης στο τμήμα Συνοδειών Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Η συνάδελφος, μετά από 5 σχεδόν συνεχόμενα χρόνια εργασίας στη ΜΕΤΑδραση απολύθηκε, γιατί διεκδικεί και αγωνίζεται για την αναγνώριση και απόκτηση των δεδομένων εργασιακών της δικαιωμάτων. Κάθε λογικά σκεπτόμενο ον αναγνωρίζει και μόνο από τη χρονική διάρκεια της παροχής υπηρεσιών στην οργάνωση πως όλο αυτό το διάστημα η εργαζόμενη, όπως και πολλοί/ες άλλοι/ες ακόμα, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της οργάνωσης και όλα αυτά χωρίς ασφάλιση, αλλά με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Ο τίτλος χρήσης δεν είναι τυχαία επιλογή των ΜΚΟ μιας και ο εργαζόμενος αποκλείεται αυτόματα από πάσης φύσεως εργοδοτικές παροχές (επιδόματα, άδειες, κ.λπ.).
Η εργοδοτική αυθαιρεσία και η στηλίτευση των αγώνων των εργαζομένων αποτελεί πλέον ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό γνώρισμα των διοικήσεων των πάσης φύσεως ΜΚΟκαι ειδικότερα των λεγόμενων «ανθρωπιστικών» (αντίστοιχες πρακτικές έχουμε δει να συμβαίνουν και σε άλλες γνωστές ΜΚΟ – PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ). Τα «δικά μας» αφεντικά εντείνουν τις πιέσεις και τις απειλές, τις εκδικητικές πρακτικές ενάντια σε κάθε εργαζόμενο που «τολμά» να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει τα εργασιακά του δικαιώματα.
Συνεχίζουμε τους αγώνες μας ενάντια στη διαιώνιση του εργασιακού μεσαίωνα που οι ΜΚΟ θέλουν να επιβάλλουν σε όλους εμάς. Απαιτούμε μόνιμες και σταθερές συνθήκες εργασίας για όλους/ες. Απαιτούμε την ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων εκείνων που απειλούνται με απολύσεις, την λήξη των εκδικητικών απολύσεων. Να μπει επιτέλους, ένα τέλος στις μαζικές απολύσεις σε κάθε ΜΚΟ.
Σ.Ι.
Ολόκληρο το κείμενο στο site www.eek.gr