Κοινωνική εξέγερση στην Αλβανία

Σχόλιο και ρεπορτάζ από την Αλβανία

(του ανταποκριτή μας)

Εδώ και 4 μέρες, από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, βλέπουμε τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα να επικεντρώνονται ξανά στην Αλβανία, στις μεγάλες διαδηλώσεις και ταραχές.

Ξεχνούν όμως κάτι βασικό: ότι το κίνημα των φλαμίνγκο δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα από τις 29 Μαΐου. Κάθε βράδυ, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, για περίπου 135 συνεχόμενες ημέρες, οι διαδηλωτές στο κέντρο των Τιράνων κρατούσαν φωτογραφίες ενός ροζ φλαμίνγκο, καλώντας τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα – ο οποίος διανύει τώρα την τέταρτη θητεία του – να παραιτηθεί.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία για το γιγα-τουριστικό έργο στις ακτές της Αδριατικής, το οποίο συνδέεται με τον γαμπρό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι τα φλαμίνγκο θα εξαφανίζονταν από το νησί κοντά στην παραθαλάσσια  πόλη Αυλώνα, εάν προχωρήσουν τα σχέδια της πολυτελούς τουριστικής “ανάπτυξης”.

Η δημόσια οργή δυνάμωνε καθώς έρχονταν στο φως καταγγελίες για διαφθορά υπουργών και άλλων ανώτερων αξιωματούχων. Ένας αναπληρωτής πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη χώρα, ενώ ένας άλλος διατάχθηκε να παραιτηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες.

Οπότε το νέο, μετά από τις πολύμηνες διαδηλώσεις είναι η οργή και η αγανάκτηση της νεολαίας που βλέπουμε τώρα. Αιτία είναι ο συγκεντρωτισμός και η αλαζονεία του Ράμα. Είναι η αδιαφορία των αποτυχημένων Ευρωπαίων της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν που θέλουν για να έχουν ένα success story με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Επί 4 μήνες, κάθε μέρα, με ζέστη, βροχή, οι διαδηλωτές στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα: θέλουμε Ενωμένη Ευρώπη, αλλά χωρίς Ράμα και με δικαιοσύνη. Απτό μήνυμα και καθαρό.

Ο Ράμα συνέχισε να αντιμετωπίζει όπως και πολλοί δυτικοί πολιτικοί το κίνημα με επικοινωνιακά τρικ. Δυστυχώς γι’ αυτόν έχει συγκεντρώσει γύρο του μόνο κόλακες και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Η Αλβανική κοινωνία ήταν ένα καζάνι που σιγόβραζε. Η Αλβανία έχει τα ακριβότερα καύσιμα και το ακριβότερο σούπερ μάρκετ στα βαλκάνια, ενώ έχει λιμάνια και το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο 40% φτηνότερα. Ακόμα και η Ελλάδα είναι πιο φτηνή κατά 15%. Ο Ράμα επί της ουσίας έχει καταργήσει το κοινοβούλιο, οι βουλευτές χρησιμεύουν μόνο για να σηκώνουν το πράσινο χαρτόνι, είναι άτομα που δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα και χωρίς καμιά προσωπικότητα. Η Αλβανία το φετινό καλοκαίρι αντιμετώπισε το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών εδώ και 70 χρόνια. Ναι πολλές μπορεί να οφείλονται σε λάθη από βοσκούς και γεωργούς, αλλά κατά κύριο λόγο οφείλονται σε εμπρησμούς από μεγάλα συμφέροντα για νέες τουριστικές μονάδες.

Το ερώτημα, γιατί τώρα αυτή η βία; Γιατί η κυβέρνηση δεν άκουσε. Γιατί η Ευρώπη δεν άκουσε. Γιατί και οι σατιρικές εκπομπές διακωμωδούσαν τους διαδηλωτές αντί την εξουσία. Γιατί οι φοιτητές αντί να βρουν φοιτητική στέγη – βρήκαν ενοίκια 400 με 500 ευρώ, να πληρώνουν δίδακτρα, ελλιπή υποδομή και να τους περιμένει ή η μετανάστευση ή πρέπει να γίνονται γκαρσόνια με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ το όνειρο μιας κατοικίας για αυτή τη γενιά απομακρύνεται.

Και από την άλλη πλευρά έχουμε νέα και κραυγαλέα σκάνδαλα διαφθοράς και ακόμα χειρότερα, την συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα και τον Ράμα σε ρόλο pandrino – σε ρόλο νονού.

Μπορεί ο Ράμα να μείνει στην εξουσία; Η πόλη έχει νέο σερίφη και δεν είναι πλέον ο Ράμα. Την εξουσία την έχουν οι φοιτητές και οι μαθητές που επιβάλουν γενική απεργία στη πράξη, με όλα τα υπουργία κλειστά, με τις δημόσιες υπηρεσίες και πλέον όλες τις τράπεζες. Ακόμα και πολλά καταστήματα στο κέντρο έχουν κλείσει. Ό,τι βρίσκεται στο κέντρο των Τιράνων δεν λειτουργεί. Οι κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις δεν έχουν ακυρωθεί επ’ αόριστον. Ωστόσο οι βουλευτές φοβούνται να βγουν πλέον στο δρόμο μόνοι τους και ο Ράμα, το λιοντάρι, βγάζει βίντεο από το κέντρο των Τιράνων στις 5 με 6 το πρωί με αλεξίσφαιρο γιλέκο και μετά κρύβεται σαν ποντικός. Φοιτητές λένε θα δείρετε, θα μας σαπίσετε στο ξύλο, αλλά αύριο πάλι θα είμαστε εδώ μέχρι να μας σκοτώσετε.

Αλλά δεν υπάρχει Αλβανία χωρίς νεολαία. Αυτό που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη Λαϊκή Εξέγερση στην Ιστορία της Αλβανίας και οι μέρες του συστήματος Ράμα είναι μετρημένες, δεν υπάρχει γυρισμός. Οι νεολαίοι θα κερδίσουν γιατί δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο.■

Μ.Σ.

“Στιγμές”

● 60 αστυνομικοί έχουν παραιτηθεί σήμερα (Παρασκευή 16/10) – για να μη χτυπήσουν τα παιδιά τους

● Μικρές επιχειρήσεις εστίασης προσφέρουν σήμερα δωρεάν νερό και φαγητό.

Το κίνημα αμφισβητεί όλο το πολιτικό σύστημα. Κουράστηκε να τους ακούει και να συνεργάζονται κάτω από το τραπέζι. Ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ράμα αλλά ο γιος του παίρνει οικοδομικές άδειες για πολυκατοικίες και ουρανοξύστες στα Τίρανα.

Οι διαδηλώσεις στην Αλβανία γίνονται βίαιες – μεταδόσεις από τα ΜΜΕ

Ένας διαδηλωτής κρατά μια αλβανική εθνική σημαία μπροστά από ένα φλεγόμενο περίπτερο κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο κέντρο των Τιράνων στις 13 Οκτωβρίου (πρώτη ημέρα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας).

Μέχρι την Παρασκευή τα Τίρανα έχουν βιώσει τέσσερις ημέρες συγκρούσεων και οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται.

Διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στις κύριες πόλεις της Αλβανίας, σε σκηνές που δεν έχουν ξαναδεί εδώ και δεκαετίες.

Κυβερνητικά κτίρια έχουν δεχθεί επιθέσεις, όπως και ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έχουν πυρποληθεί ή καταστραφεί το υπουργείο παιδείας, εσωτερικών, το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού Ράμα!

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη (14/10), πολλοί από τους οποίους έκρυβαν τα πρόσωπά τους. Κάποιοι πέταξαν τούβλα στο κτίριο, κατέστρεψαν μπάρες στα πεζοδρόμια και ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων.

Μια τράπεζα κοντά στο Υπουργείο Παιδείας τυλίχτηκε επίσης στις φλόγες.

Η διαδήλωση ξεκίνησε την Τρίτη με μια ειρηνική συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων έξω από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά γρήγορα κλιμακώθηκε και έγινε βίαιη σε ορισμένα σημεία.

Η αστυνομία νωρίς την Τετάρτη ανέφερε περίπου 40 προσαγωγές και 13 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων έξι αστυνομικών. Η αναταραχή συνεχίστηκε πολύ μετά την ανακοίνωση αυτών των στοιχείων.

Η πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, έχει βιώσει μήνες διαμαρτυριών από το αντικυβερνητικό κίνημα «Φλαμίνγκο», αλλά αυτό που ξεκίνησε την Τρίτη αυτής της εβδομάδας (13/10/2026) είναι διαφορετικής κλίμακας.

Και οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί πέρα ​​από τα Τίρανα – συμπεριλαμβάνουν τις κύριες πόλεις Δυρράχιο, Σκόδρα, Λέζχα και Αυλώνα, το Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά.

Οι νέες διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως φοιτητικό κίνημα, ζητώντας δράση από την κυβέρνηση για το υψηλό κόστος των διδάκτρων και των βιβλίων – και το υψηλό κόστος ζωής.

Τα γυμνάσια και τα λύκεια συμμετείχαν, αυξάνοντας τον αριθμό των διαδηλωτών.

Μετά την άγρια καταστολή της αστυνομίας, σύντομα υπήρξε απάντηση: διαδηλωτές φορώντας μάσκες πέταξαν πέτρες στην αστυνομία, η οποία απάντησε με αντλίες νερού, δακρυγόνα και γκλομπ.

Πολλοί εξοργίστηκαν από τις σκηνές ενός νεαρού άνδρα που τον μετέφεραν μακριά, με το σπασμένο του πόδι να κρέμεται.

Επισήμως, οι αρχές έκφρασαν τη συγγνώμη τους, αλλά δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν την κατάσταση.

Ένας όροφος του υπουργείου Παιδείας παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και σε άλλα κυβερνητικά ιδρύματα.

Screenshot

«Επανάσταση των Φλαμίνγκο»

Οι διαδηλωτές των φλαμίνγκο λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα – στην πραγματικότητα είναι εναντίον και των δύο βασικών κομμάτων εξουσίας στην μετά Χότζα Αλβανία.  Ένα από τα συνθήματά τους είναι «Ο Ράμα στη φυλακή, ο Μπερίσα στη φυλακή». Ο Ράμα (του Σοσιαλιστικού κόμματος) είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός, ενώ ο Σαλί Μπερίσα (του Δημοκρατικού κόμματος Αλβανίας) είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος.

Το τρέχον κίνημα φαίνεται πολύ πιο βίαιο. Είναι η απάντηση στην αχαλίνωτη βία της αστυνομίας. Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, αλλά και δεκάδες αστυνομικοί επίσης. Τα μάτια της Ευρώπης παρακολουθούν τώρα τι θα συμβεί στη συνέχεια σε μια χώρα που θεωρείται μία από τις κορυφαίες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ.

Τώρα, η κοινωνική εξέγερση στην ανατολική άκρη της Ευρώπης συγχρονίζεται με την κοινωνική έκρηξη στο κέντρο της Ευρώπης, στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και στην Ιταλία.

Καλέσματα εξέγερσης

Τράπεζες, δημόσιο, γυμνάσια, υπουργεία κλειστά. Γενική Απεργία από τα κάτω και με την οργή των μαθητών φοιτητών στην Αλβανία. Πέρα από τα Τίρανα εξαπλώνεται παντού στη χώρα. Ο Ράμα θα μας δείρει αλλά αύριο ξανά εδώ. #eagles revolution

Revolucioni i Flamingove

Children of the Revolution  · T.Rex

  ·

BOJKOTO. REFUZO. PROTESTO.

Bashkohu me revoltën e studentëve dhe të rinjve. Bojkoto punën, refuzo normalitetin që na imponojnë dhe mos legjitimo me heshtje institucionet që nuk dëgjojnë qytetarët.

Kur padrejtësia bëhet sistem, rezistenca bëhet përgjegjësi.

ORGANIZOHU. BASHKOHU. REZISTO.

Mos prit që ndryshimi të vijë nga dikush tjetër. Bëhu pjesë e tij!

#flamingorevolution #albaniaisnotforsale #flamingoalbania #albaniaprotests Λιγότερα

Μποϊκοτάζ – Άρνηση – Διαμαρτυρία

Συμμετάσχετε στην εξέγερση των φοιτητών και των νέων. Μποϊκοτάρετε τη δουλειά, απορρίψτε την κανονικότητα που επιβάλλουν σε εμάς και μην θεωρείτε νόμιμα τα ιδρύματα που δεν ακούνε τους πολίτες.

Όταν αδικία γίνεται σύστημα, η αντίσταση γίνεται ευθύνη.

ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ – ΕΝΩΘΕΙΤΕ – ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

Μην περιμένετε να έρθει αλλαγή από κάποιον άλλον. Γίνετε μέρος της!

  #flamingorevolution #albaniaisnotforsale #flamingoalbania #albaniaprotests

Επανάσταση

Screenshot

«Αυτό που χρειάζεται η Αλβανία είναι μια επανάσταση, μια αλλαγή, μια πλήρη ανατροπή του συστήματος, επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», δήλωσε η διαδηλώτρια Λουλίτα Κόλα, περιγράφοντας «βαθιά κοινωνική αδικία» και ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλμπάνα Κότσιου καταδίκασε τις ταραχές, γράφοντας στο Facebook ότι «η βία δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ λύση». Βέβαια, ως καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου των Τιράνων θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σε όλη την ευρωπαϊκή και την αλβανική ιστορία, η βία είναι η μαμή της ιστορίας και όχι γιατί αυτό το είπε ο Μαρξ, αλλά γιατί επιβεβαιώνεται από όλη την ιστορική πορεία, από τη Μεγάλη Γαλλική επανάσταση έως την Οκτωβριανή επανάσταση και τις μετέπειτα επαναστάσεις.

Τριάντα έξι χρόνια μετά την ανατροπή του “υπαρκτού σοσιαλισμού” σε μία χώρα πλήρως απομονωμένη – η νέα Αλβανία αποδείχθηκε ως “η νέα παιδική χαρά των δισεκατομμυριούχων της Ευρώπης”, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, που ξέχασαν να συμπεριλάβουν τους αδηφάγους δισεκατομμυριούχους της άλλης ακτής του Ατλαντικού. Η Αλβανία, όπως και όλη η Ευρώπη σε κρίση, παρακμή και επανεξοπλιζόμενη για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο κόσμος όλος, έχουν μέλλον σε μια κοινωνία με αλλαγμένες κοινωνικές σχέσεις, ισότητας και αλληλεγγύης, στις ενωμένες πολιτείες της Ευρώπης και του κόσμου, χωρίς τις αποκρουστικές κοινωνικές ανισότητες, χωρίς πολέμους και φασισμό.