“ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ” - ΜΑΥΡΕΣ ΜEΡΕΣ

“ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ” – ΜΑΥΡΕΣ ΜEΡΕΣ

 

Για μια ακόμα χρονιά τα καταστήματα στο κέντρο του Ιλίου έγιναν «Λευκά Κελιά» για τους εργαζόμενους της περιοχής ώστε να δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα. Για να περάσει την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ο Δήμος-επιχειρηματίας φρόντισε να καλλωπίσει την αντεργατική πράξη του με μια καλλιτεχνική «φιέστα» το Σάββατο 30 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή, τα καταστήματα θα έμειναν ανοιχτά έως τις 3 ακόμα και 4 τα χαράματα της Κυριακής!

Ο Δήμαρχος επέλεξε να εξοντώσει με παρατεταμένα ωράρια τους εργαζόμενους για να κάνει δημόσιες σχέσεις και μπίζνες με τους επιχειρηματίες. 

Κατά την έναρξη της συναυλίας για τη Λευκή Νύχτα ο δήμαρχος Ζενέτος αφού την παρουσίασε ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό(;) γεγονός της χρονιάς για το δήμο Ιλίου, κάλεσε στην εξέδρα τον πρέσβη της Παλαιστίνης  προφανώς για να χρυσώσει το χάπι της αντεργατικής φιέστας και να απευθυνθει και σε ένα  ακροατήριο από τα «αριστερά».

Ο Δήμος επιλέγει την “κοινωνική συμμαχία” με τους εργοδότες εις βάρος των εργαζόμενων, όπως με την προσπάθεια φιάσκο που επιχείρησαν να κάνουν στις 30 Μάη οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τις εργοδοτικές Ενώσεις.

Απέναντι στη Λευκή Νύχτα η «Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά – εργαζόμενοι–άνεργοι Ιλίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης» μαζί με αναρχικές συλλογικότητες πραγματοποίησαν παρέμβαση το Σάββατο 30/6 στις 6 μ.μ. μοιράζοντας υλικό ενάντια στη λευκή νύχτα και εμποδίζοντας κάποιες αλυσίδες καταστημάτων και μαγαζιά που όχι μόνο καταπατούν το ωράριο των εργαζομένων αλλά τους αφήνουν και απλήρωτους ή τους εκβίαζαν ότι αν δεν δουλέψουν Σάββατο 9:00 π.μ. με  4:00 π.μ. την άλλη μέρα σερί, να  μην τολμήσουν να έρθουν στη δουλειά Δευτέρα.

Σε μια περίοδο που η ανεργία έχει μπει σε κάθε σπίτι, οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και η καθυστερημένη ή και η μη καταβολή μισθών γίνεται καθεστώς, είναι ξεκάθαρο, ότι αυτό που μας λείπει δεν είναι οι επιπλέον ώρες για να ψωνίσουμεαλλά οι ανύπαρκτες ικανοποιητικές αμοιβές της εργασίας μας. 

 

Το ΕΕΚ που συμμετέχει στην Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, συμμετείχε ενεργά στον αποκλεισμό τέτοιων μαγαζιών-κάτεργων, κίνηση την οποία  δέχτηκαν με χαμόγελα ανακούφισης οι εργαζόμενοι και με πολλά… νεύρα  οι διευθυντές καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές στην επιθεώρηση εργασίας για τη Λευκή Νύχτα, δεν εμφανίστηκε  κανένας υπάλληλος του ΣΕΠΕ.

Γ.Σ